Zondag 9 oktober 2016

Verschillende oude strippenkaarten

Ov-chipkaart
Het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat in Rotterdam een start werd gemaakt met het gebruikt van de ov-chipkaart, de RET het Rotterdamse vervoersbedrijf waar ik toen voor werkte, probeerde deze nieuwe manier van betalen in het OV en zoals eenieder nog wel weet, ging en gaat dat niet vlekkeloos.
Ik werkte toen als tramconducteur en waar ik meestal alleen maar 1 en 2 zonekaartjes moest kopen van m’n depot, kwamen er toen wegwerpchipkaarten bij. Voor veel mensen was de omslag van strippenkaart naar chipkaart geen prettige. De ritprijzen waren op korte stukken duurder en er kon niet meer gesjoemeld worden. Uiteraard leverde dat een hoop discussie op die ik als conductrice op moest vangen. Niet altijd een pretje uiteraard.

OV-chipkaart poortjes op station UtrechtIk legde de reizigers die nieuw waren met de kaart uit hoe het systeem werkte. Inchecken is als niet gepast betalen, bij het uitchecken krijg je het wisselgeld terug van de gemaakte reis. De chipkaart bleek voor veel mensen duurder, op korte stukken die meestal gereisd werden in Rotterdam, was het starttarief veel hoger dan de ‘extra strip’ van de strippenkaart. Daarnaast konden veel mensen niet meer binnen de tijd terug, mocht je met de strippenkaart binnen een uur terug of overstappen, met de chipkaart werd dat teruggebracht naar 35 minuten. Helaas bleek ik de praktijk dat wanneer er vertraging was bij de overstap er opnieuw het instaptarief betaald moest worden. Die wel terug te vragen is maar tja de moeite…

Inmiddels is de NS ook alweer een hele tijd over op de chipkaart, losse kaartjes bestaan nog maar hiervoor moet iets meer betaald worden hierdoor dwingen ze de reizigers een ov-chipkaart te gebruiken. Op een onpersoonlijke chipkaart moet een hoger starttarief gezet worden dan de persoonlijke kaart. Waarbij de onpersoonlijke kaart anoniem is en door iedereen gebruikt kan worden, is de persoonlijke chipkaart aan één persoon verbonden met als voordeel dat wanneer de kaart kapot gaat het tegoed teruggestort kan worden.

Soms denk ik wel eens terug aan de strippenkaarten die ik stempelde en natuurlijk aan de tang die ik had, maar toch ben ik blij met de vooruitgang. Ik gebruik mijn chipkaart dagelijks en hoef me maar zelden druk te maken over dat ding. Geen gedoe meer met regenachtige dagen en natte strippenkaarten die bijna vol zijn en het apart moeten kopen van een treinkaartje. Maar dan toch als ik dan zo die strippenkaarten zie dan denk ik weer aan de zones die ik uit m’n hoofd wist en met een rotvaart intikte op de machine 5300 voor Rotterdam is toch alweer een hele tijd voorbij.

20 thoughts on “Zondag 9 oktober 2016

 1. ehhhhhhhhhh geen idee wat het zijn of wat ik ermee zou moeten….

  ik stam nog uit de tijd dat je een minuscuul kaartje kocht bij de chauffeur ;-)

   1. :-) nee hoor

    Ben een paar jaar geleden met de trein naar Spijkenisse gereden omdat ik daar een auto kocht

 2. Ik kreeg een oh-ja! gevoel: de strippenkaart. Hebben we ook nog gehad. En de apotheekkaart. Moest je voor elk recept 2,50 betalen. Als je kaart na 50 stempels vol was, hoefde je de rest van het jaar niets meer voor medicijnen betalen. Heeft niets te maken met het OV, maar schoot me direct te binnen.
  Eenmaal gewend aan die ov-pas vind ik het prima.
  Lieve groet

 3. Ik zou niet weten hoe en wat ik moet doen als ik een bus of trein neem… en wat zo’n OV-ding is enz…. er is hier amper openbaar vervoer. Enkel de veerboot… Voor alles hebben we de fiets of de auto nodig in deze eenzame contreien.

 4. Het is een onding en kost me dik geld omdat ik een anonieme kaart wil. Dan kun je fluiten naar 60+ korting terwijl je je tóch moet kunnen legitimeren en misbruik dus wél te controleren is.
  Hoewel ik niet veel met het OV reis vind ik het een waardeloos systeem.

 5. Nou, even terug in de tijd……. toen in de jaren 90 bij het spoor werkte heb ik er aardig wat verkocht….. de strippenkaart ……….
  Is dat dan alweer 10 jaar een chipkaart? Wat gaat de tijd toch snel, en nee, ik zou ook niet meer terug willen, de huidige kaart is toch wel erg makkelijk.

 6. O ja, dat hebben we ook nog gehad, Ik was hele fenomeen strippenkaart al weer vergeten. Ja, zo zagen ze er uit!
  OV Chipkaart zitten nog steeds rare kanten aan. Als je hier (Leiden) naar de Hema wil en je bent toevallig dichtbij het station dan kies je de vestiging daar. Moet je inchecken, naar de Hema gaan en dan weer uitchecken. Binnen een half uur anders kost het je geld. Volslagen krankjorem.

  1. O binnen het station, je mag iemand afzetten maar volgens mij is dan een kwartier.

 7. Ik blijf het moeilijk vinden… Reis zelden met OV, alleen vorig jaar zo af en toe. Ik heb een ongeregistreerde OV kaart..
  Vind het lastig dat ik daar niet bijvoorbeeld met iemand samen op kan reizen..
  Maar goed, zal niet vaak meer gebeuren denk ik..

 8. Strippen kaart bestaat niet meer. Ov-chipkaart kaart vind ik makkelijker. Dan kun je overal mee reizen. Geen gezeik over de kaartjes meer. Maar het kan wel eens gebeuren dat mensen fout gaat met ov-chipkaart kaart. Wij reizen in de vakantie heel veel met treinen. IK ben heel tevreden met ov-chipkaart.

 9. ja die papieren tijd is zowat gedaan
  en er is veel fout gegaan
  ik reis ook best veel met de trein en hier en daar een bus
  en ben best tevreden dus
  nog geen problemen ondervonden

   1. 1 x vergeten uit te checken , jaren terug alweer , en geld terug
    nu is er dat , inchecken voor de daluren kaarten , doe ik een enkeltje digitaal voor volle prijs en na de klok van 9 , zeg van af Utrecht of Amersfoort , gratis :)
    is allemaal ff een weet
    fijne reis – slaap wel

Comments are closed.