Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Zondag 5 maart 2017

Zondag 5 maart 2017

Regensensor
Stoplicht met regensensor toevoeging in Rotterdam.Op 1 van mijn omzwervingen door de stad kwam ik in Rotterdam een kruispunt tegen waarbij er speciale stoplichten voor fietsen waren geïnstalleerd. Aan de palen hingen mooie groen/witte borden met daarop ‘regensensor’. Deze fietsvriendelijke stoplichten moeten bijdragen aan het plan om het aantal fietsers in de stad met 10% te verhogen. Wanneer het sneeuwt of regent krijgen de fietsers 2 keer per cyclus de kans om over te steken.

In het speciale stoplicht zit een infraroodcamera die het aantal fietsers en het weer meet. Het systeem zit nog in de testfase, mocht de test slagen dan worden meer kruispunten voorzien van deze regensensors. Deze sensoren zijn onderdeel van het Rotterdamse plan, ‘fietsen heeft voorrang 2015-2018. Hierbij horen ook verbetering en verbreding van fietspaden, uitdelen van ingeleverde fietsen aan mensen die er geen kunnen betalen en het ophangen van fietspompen op strategische plaatsen. Dat er ook geïnvesteerd wordt in het stallen van fietsen is geen overbodige luxe. Veel huizen hebben geen tuin waardoor fietsen buiten moet blijven staan waar ze steeds vaker gestolen of vernield worden. Ook hier is aan gedacht, er komen meer stallingen en fietstrommels.
Ook komen er verplaatsbare pontons met fietsenstallingen. Op drukke momenten kunnen deze tijdelijk op een parkeervak staan en ook weer makkelijk verplaats worden. Omdat in de laatste jaren het aantal fietsers al gegroeid is ontstaan er drukke momenten van de dag fietsfiles, met borden worden de fietsers nu tijdig gewaarschuwd en voorzien van een alternatieve route.

Of de regensensoren aan de Melanchtonweg en Wilgenplaslaan goed werken en het aantal fietsers in Rotterdam gaat stijgen dat kan ik nog even niet nagaan. Behalve dat ik een kurkdroge dag trof waren de meeste fietsers niet bepaald van het stoppen, ze negeerden het hele stoplicht en hadden er aardig de sokken in, het vroor toen ook een hard genoeg om de auto te pakken.

Reader Comments

  1. Ik vind het een supergoed idee. HOpelijk gaat het werken. Baal er altijd zo van als ik op de fiets (te) lang in de regen moet wachten bij een verkeerslicht. En automobilisten zitten toch droog.

  2. Ik zag in Rotterdam ook nog verkeerslichten voor fietsers op tweezijdige fietspaden die aangaven of je sneller linksom of rechtsom de kruising kon nemen. Die ‘service’ had ik ook nog nooit ergens gezien.

  3. Zo’n plan moet gewoon een kans van slagen krijgen. Kan alleen als fietsers meewerken. Dat lijkt met nog het moeilijkst.

  4. Ik moet toch wel een beetje lachen om jouw zin: …”waren de meeste fietsers niet bepaald van het stoppen…enz.” Maar het idee is goed.

  5. Geweldig idee dit! Mogen ze ook wel doen als ik om boodschappen ga. Oh nee, ik zit droog in de auto :)

  6. De plannen zijn goed, nu maar afwachten of ze werken. Of stadse fietsers dit waarderen weet ik niet, in Nijmegen zagen we niet veel geduldige fietsers.

  7. In de grote steden is het nú al een puinhoop met de fietsers, laat ze éért maar eens maken dat die fietsers zich aan de regels houden en er voldoende stallingen . Daar is nú dus al schreeuwend gebrek aan. Over uitbreiding van het aantal fietsers nog maar even niet denken.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page