Zondag 5 februari 2017

Natuurpoort Loonse en Drunense duinen de Drie Linden

Natuurpoorten
Natuurpoorten zijn een typisch Brabants verschijnsel. Op 30 locaties verspreid over de provincie staan grote sleutels, zij kenmerken een natuurpoort. Op deze locaties zijn vele wandel- en fietsroutes te vinden, is er minimaal één horecapunt gevestigd en een ruimte parkeerplaats. Op deze locaties liggen de natuurgebieden op loopafstand of eigenlijk sta je er al praktisch in. De borden geven informatie over de routes en de natuur.

Behalve dat alle locaties moeten voldoen aan de eisen, zijn veel punten ook aangepast. Zo is er aan 24 parkeerplaatsen gewerkt. Hiervan zijn er 12 nieuw, een voorbeeld hiervan is Natuurpoort de Achelse Kluis, de parkeerplaats ligt in Nederland maar het horecapunt in België.
Een ander natuurgebied wat ik al kende ver voordat het een Natuurpoort werd is de Malpie bij Valkenswaard. Ik was er laatst en wandelde een prachtige route. Nog dichter bij huis ligt het prachtig dorp Heeze vooral bekend van Natuurgebied de Strabrechtse Heide. Natuurpoort de Plaetse bezoek ik regelmatig het is 1 van de grootste heidegebieden de schaapskudde met Kempische Heideschapen is hier regelmatig te vinden.

Uiteraard kan Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen niet achter blijven. Dit enorme natuurgebied kenmerkt zich door de vele fiets- en wandelroutes. Hier schreef ik al over de prachtige foto’s die ik er maakte tijdens zonsondergang en hier schreef ik al dat er onder het stuifzand complete gehuchten zijn verdwenen. Giesbergen is zo’n gehucht, het ligt vlakbij Natuurpoort de Drie Linden hier waan je af en toe terug in de middeleeuwen.

Bijna bij alle Natuurpoorten zijn naast een goed restaurant en fietspaden ook andere bijzondere dingen te vinden. Denk aan een kabouterdorp, vlindertuin, kanorivier, uitkijktoren of een kasteel zoals bij Heeswijk. Kijk op de website of pak meteen je fiets of wandelschoenen en verken deze prachtige locaties in Brabant.

14 thoughts on “Zondag 5 februari 2017

 1. O, wat goed zeg, dat wist ik niet.
  Een enkele keer ga ik met mijn zus wel eens een dagje wandelen, en dit is dan heel erg handig, bedankt voor de tip.

 2. Kwam vroeger vaak die kant uit. Nu voor het laatst een paar jaar geleden in Den Bosch (museum…) Maar ik zal dit zeker onthouden.

 3. Naar onze kant is er Natuurpoort de Peel, Deurne. Via fietsknooppunten en Maasduinen e.d. kom je in de mooiste gebieden.

 4. Raar ik had net reacties achter gelaten. IK zie ze niet staan. Doe maar even over. Natuurpoort zijn wij nooit geweest. Het moet daar heel erg mooi zijn. Lekker uitleven in de natuur. Wij hebben geen auto.

 5. dat zijn alle schitterende natuurgebieden om te bezoeken te genieten en te beleven
  tip , ga te voet of fiets , kan de parkeerplaats veel kleiner , toch

  1. Die parkeerplaatsen zijn vaak heel ruim en aangepast aan het aantal bezoekers. Ik heb mazzel ik heb er 3 binnen de 12 kilometer en das prima te fietsen.

 6. Dat is wel heel duidelijk. In België is het vaak een probleem een parking of de toegang tot een natuurgebied te vinden,al gaan we er eindelijk op vooruit.

   1. Ik heb regelmatig berichten van mensen die al jaren bij mij reageren uit de spambox moeten halen.Ik kijk er tegenwoordig wekelijks eens naar en ook ik snap er niets van.Bedankt in ieder geval.

Comments are closed.