Zondag 3 juli 2016

Eyewitness museum Beek Limburg

De buren hebben een tank in de tuin!
Voor vandaag stond het Eyewitness Museum te Beek op de planning. Een museum wat ik al langere tijd wilde bezoeken en bij toeval eens over had verteld. Waar gister M. zoontje meeging, ging nu haar dochter alleen mee. De voorgaande avond had ik al een prachtig gesprek met deze 14-jarige gevoerd waaruit bleek dat ze enorm veel interesse had in de Tweede Wereldoorlog. Daardoor wist ik dat dit museum haar enorm zou gaan interesseren.
Het museum is gelegen aan een doorgaande weg in een grote villa, in de tuin staat een onder andere een tank en wat wij niet wisten is dat er op het terrein zelf ook een parkeerplaats is.
Het museum bestaat uit meerdere verdiepingen wanneer je de route volgt, volg je de ervaringen van een fictieve Duitse soldaat en zijn omzwervingen van Nederland, Rusland, Normandië en Berlijn. Het museum begint met een korte film met beelden van de complete Tweede Wereldoorlog, voor mij was er niet heel veel nieuws maar naast me zag ik twee bleke gezichten die verstild, geraakt en ademloos keken. We vervolgde onze route naar de eerste ruimte. Rondom keken we naar een enorme verscheidenheid aan poppen met originele uniformen.
Wat volgden waren vele diorama’s, de persoonlijke kast en bezittingen van een Duitse soldaat, een ziekenboeg, een kruidenier, onderduikers, Stalingrad, een concentratiekamp. etc etc. Het is teveel om op te noemen en elk diorama lag vol met originele onderdelen, zoveel heb ik nog nooit bij elkaar gezien.

Eyewitness museum Beek Limburg
Waarom? Daarom!
Het mooie aan dit museum is hoe neutraal alles beschreven is en daarbij alle digitale teksten in drie talen. Als je ook maar iets wil weten over de Tweede Wereldoorlog dan is dit museum een echte aanrader. Door de vele diorama’s wordt het verhaal ontzettend goed verteld. Al snel was het tijd voor mij om naar huis te gaan, vermoeid van alle indrukken sliep ik het uurtje in de trein. Wat er rest is herinnering en foto’s van een geweldig museum.

 

13 thoughts on “Zondag 3 juli 2016

 1. Fijn dat jullie zo’n plezierig weekend hebben gehad.

  Vriendelijke groet,

 2. Jullie hebben dus, met z’n vieren een heel tof weekend gehad, wat fijn!!!

  Lekker nagenieten, en als ik het goed begrijp uit kijken naar de volgende logeerpartij :-)

 3. Heel indrukwekkend museum inderdaad en ben inmiddels al begonnen aan het lezen van het gekochte boek!
  We hebben een ontzettend leuk weekend gehad, dat vonden de kinderen ook :D

 4. Limburg is me véél te ver anders zou ik na jouw wervende logje toch eens gaan kijken in dat museum.

  1. Genoeg bij jou in de buurt! Het is inderdaad ver, maar om de hoek heb je genoeg.

 5. dank je Liesbeth
  ik geniet altijd van de mooie natuur
  en m’n echte wilde haren ben ik kwijt , dus geen rare fratsen meer voor mij :)

 6. dat was zeker een mooi weekend weg te logeren als ik dit zo lees
  jij werd verwend en je leerde hen iets over de 2de wereld oorlog , want uit zich zelf hadden ze naar dat museum hier boven mooi omschreven niet heen gegaan
  een lekkere pannenkoek toe bij een mooi natuurgebied en ja dan wil je wel slapen in de trein :)
  en je weet nu ook dat je niet snurkt :)

  1. Ik snurk wel Karel moet bij Melody maar een extra kussen vragen dat zal het verschil wel maken.

Comments are closed.