Zondag 29 november 2015

Station Eindhoven
Het is alweer een week geleden maar de nieuwe reizigerstunnel van station Eindhoven is open! Met spanning heb ik erop gewacht, de trappen waren klaar, de roltrappen deden hun werk al een week maar die hekken, die hekken bleven maar staan. ‘Schiet nou eens op!!!’, dacht ik als op het station was.

Maar laten we beginnen met een beetje geschiedenis.
Het station is uit de tijd net na de Tweede Wereldoorlog (1956) en stamt dus uit de opbouwperiode. Een nogal domme en koppige anekdote over dit station is dat het gebaseerd zou zijn op het uiterlijk van een Philipsradio. Dat dit absoluut niet waar is blijkt wel, de radio waar het station op lijkt is pas 7 jaar na het station uitgekomen. Bijzonder aan het Eindhovense station is dat het, samen met een aantal andere gebouwen uit de wederopbouwperiode, vanaf 2008 een rijksmonument is geworden. Het dak van het station is opgebouwd uit delen van Baileybruggen. Een Baileybrug is een uit vakwerkdelen opgebouwde brug die door legertroepen in een korte tijd opgezet kan worden. Ze zijn veelvuldig gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en zeer goed zichtbaar als je op het station omhoog kijkt. De gedachte van de ontwerper van het station was dat het geen verblijfsplaats moest zijn maar enkel een doorgangsruimte. Met als gevolg dat station Eindhoven zeer koud en kil aandoet, in de jaren dat ik er regelmatig moest zijn merkte ik dat ook elke keer. Zodra de ingebouwde winkels dichtwaren leken de vreemde snuiters uit alle hoeken te komen. Vandaar dus dat ik zeer blij was dat het station eindelijk verbouwd ging worden. De grote trappen en gang waren niet breed genoeg, geen roltrap of fatsoenlijke lift naar beneden kortom het station was geen prettige plaats om te vertoeven, het kon dus alleen maar beter.
Met de opening van de nieuwe reizigerstunnel hoopte ik dan ook dat het beter zou worden. Helaas is de nieuwe tunnel ver van volledig. De lampen, borden en wanden zijn allemaal nog tijdelijk. Het hangt en plakt allemaal een beetje van duct tape en ti-rap bij elkaar. Maar ja zoals we allemaal weten zijn dat de twee belangrijkste dingen om iets tijdelijk te fiksen. Ik wacht dus nog maar een jaartje af, dan zou alles klaar moeten zijn.

6 thoughts on “Zondag 29 november 2015

  1. Leuk om wat over de geschiedenis te lezen. Het station ziet er nu wel totaal anders uit, maar ik vind het wel iets hebben.

Comments are closed.