Zondag 27 maart 2016

Boterhammen met gebakken ei

Boterhammen met gebakken ei
Bij de geur van gebakken eieren en zachte verse witte boterhammen moet ik altijd aan m’n oma denken. Jaren en jaren bakte zij er vele en legde die nog warm op een boterham, dat proces herhaalde zich want ze bakte die als we een dagje weggingen en dus voor een man of 4.

Bij het openen van de deur van de auto roken we de heerlijke geur al en al hadden we net ons ontbijt op meteen verlangde we naar de lunch. Ongetwijfeld vroegen we haar de dagen ervoor al of ze eieren zou bakken en zo kan ik me dus nog herinneren dat ze het eens in het midden liet. Ook die ochtend stapte we in de auto en terwijl m’n broer en ik onze neus in de boodschappentas tussen ons in staken vonden we koekjes en chocomel maar niet wat we zochten. Ik herinner me nog haar lachende gezicht toen ze de zak tevoorschijn toverde, pas nu ik veel veel ouder ben realiseer ik me hoe zorgzaam ze was, hoe lief…

Ergens halverwege reed opa de auto een parkeerplaats langs de snelweg op. Ik kan me die nog herinneren, het was bijna altijd dezelfde denk ik zo, picknickbanken tussen de dennenbomen. Als kind was ik al dol op die bomen die niet groeien in mijn geboorteplaats.

Boterhammen met gebakken eiDie dagjes weg gingen met regelmaat naar een markt in Heist-op-den-Berg. Een markt waarvan ik me niets dan blijdschap herinner. Druk, vol en altijd zonnig weer. En kraam na kraam gevuld met kippen, konijnen, cavia’s uiteraard in te kleine kooien, maar dat zie je als kind niet. Na een lange wandeling langs al die dieren en de rommelmarkt kwamen we in het midden langs een kipkraam. Vele kippen draaiden daar aan het spit geregen hun rondjes en één ervan werd door mijn opa vakkundig uit elkaar gehaald en stuk voor stuk aan iedereen gevoerd. Hij brandde zijn vingers vaker dan hij toe wilde geven, denk ik, maar we genoten er allemaal van.

Of we ook op Paaszondag over die markt gelopen hebben weet ik niet maar ik heb niets dan goede herinneringen aan die markt en die dagen weg. Dus vannacht op mijn werk eet ik deze kleffe boterhammen, drink ik chocomel en denk ik aan oma en haar boterhammen die altijd lekkerder waren.

22 thoughts on “Zondag 27 maart 2016

 1. Oh… zachte verse witte boterhammen met gebakken eieren… dat is lang geleden… maar zo lekker!!!

 2. ieksssssss

  Mijn (v)echtgenoot vindt dit een ware traktatie…. ik kan het pas sinds de laatste jaren voor hem maken want daarvoor stond ik te kokhalzen (en erger, de details zal ik je besparen) bij de geuren die dan vrijkwamen….

  Maar die herinneringen van jou zijn natuurlijk onbetaalbaar.

  1. Ja dat snap ik ook wel, de geur is heel specifiek maarre ik dacht dat jij niet kookte?

   1. klopt ook… doe ik ook niet….. hoogst-hoogst-hoogstzelden….
    al zie ik het bakken van zo’n ding niet als koken overigens

 3. Eigenlijk vind ik gebakken ei het énige beleg dat geschikt is om op brood te doen als je het in een zakje mee moet nemen!De jouwe smaken natuurlijk nóg lekkerder door de mooie herinneringen!

 4. mooie jeugdherinneringen zijn dat Liesbeth

  en een mooie bijhorende foto

  nog een prettige 2de paasdag gewenst

 5. Mooie herinneringen.

  Die foto brengt ook van alles bij mij boven. Op zaterdagavond ipv warm eten wit brood met gebakken ei ja, waardoor het brood nog zachter werd. Ik ruik ze nu gewoon! :-)

  1. Ja die geur is zo herkenbaar, mijn vader maakte omeletten maar gooide daar teveel troep op tomaat enzo. Ik hou van eenvoudig beetje zout en peper.

 6. Wat een mooi eerbetoon aan je oma. Ik kan goed begrijpen dat je daar heel vaak aan terugdenkt en ze ook voor jezelf bakt. Maar die zijn natuurlijk nooit zo lekker als die van oma.

 7. Dat zijn best wel mooi herinneringen Liesbeth, net als Oma’s gehaktballen, die waren ook altijd lekkerder lijkt het wel.

  1. Die heeft ze vast gemaakt, maar ik denk dan liever aan oma’s kip aan het spit, tulband cake en pannenkoeken;)

 8. Jouw verhaal roept geurige herinneringen bij me op; het water komt me in de mond. Niet mijn oma maar mijn mama komt hier in beeld. Van harte dank!
  Warme omelet tussen boterhammen heb ik van haar overgenomen voor de pic-nic uitstapjes met de fiets. Ik weet echter niet of mijn kleinkinderen dit zouden lusten.

  1. Je kleinkids zullen zich net zoals ik, ook wel dingen herinneren later, die ze gaan koesteren, hoef je niks voor te doen.

 9. pracht herinneringen , smakelijk ook :)
  en ik weet nu waar Heist-op-den-Berg is , dank aan google maps
  fijne werkweek

  1. Ik wilde het er eigenlijk bijzetten maar bedacht me dat ik dat als kind ook niet wist, dat dat me ook niet kon schelen. Nu weet ik dat het waarschijnlijk 2 uur met lunch erbij duurde eer we er waren. Die markt is er nog steeds trouwens!

Comments are closed.