Zondag 25 juni 2017

De Fietsflo geeft in dit geval advies om langzamer te gaan rijden.

Fietsflo
Een kleine 2 weken geleden zag ik een paal naast het fietspad staan. Ik zat in de auto maar zodra ik de dag erna op de fiets zat bekeek ik het knalrode ding. Nog 9 dagen zei het scherm me, oke ik wacht wel. Uiteraard fiets ik daar niet elke keer, maar toen dat fijne apparaat alweer een paar dagen aan de gang was, fietste ik er vrolijk op af. En toen kwam er een koe in beeld die er spontaan bij ging liggen.
De adviezen van de fietsflo.Was ik niet door beledigd. Dat scherm geeft namelijk de ‘flo’ van het verkeerslicht aan. Die koe vertelde mij dus dat ik niet harder hoefde te gaan fietsen, ik zou toch wel stilstaan voor het rode licht. De Fietsflo zoals de zuil heet, geeft persoonlijk snelheidsadvies om het groene stoplicht te halen. En dat is geen overbodige luxe want het stoplicht verderop is altijd rood. En rode lichten schijnen één van de grootste fiets ergernissen te zijn.

De Fietsflo kent 4 adviezen. Naast de koe is er ook nog de haas die zegt dat je harder moet gaan fietsen, de duim die verteld dat het prima gaat en als laatste de schildpad. Rustiger fietsen is het advies daarbij het advies, dan kan je bij het stoplicht ineens door. En dat is wat dat systeem doet, het zorgt voor een goede doorstroom en dus voor minder opstoppingen tijdens de (puber)spits. Ik bekeek de adviezen en zag dat het systeem heel accuraat is. Na de foto’s wachtte ik nog een laatste fietser af die de schildpad als advies kreeg. Ik stapte op en eenmaal bij het stoplicht kon ik zo door en dat maakt het leuk. Tussen Eindhoven en Nuenen en in Utrecht nabij station Zuilen staan de eerste twee Fietsflo’s.

En hebben jullie ook last van zo’n altijd rood stoplicht en zou deze Fietsflo er iets aan kunnen verbeteren?

21 thoughts on “Zondag 25 juni 2017

 1. Hier werken de meeste VRI’s met detectielussen en die doen het zelfs prima met m’n aluminium fiets. Vaak zit er een voormeldlus bij en dat kan inhouden dat ik zo door kan fietsen of dat het maar een seconde of 10 duurt. Als er geen fietser komt, dan gaat zo’n fietslicht niet op groen. Een advies om bij die paal in de koeiehouding te gaan liggen lost dus niets op. ;-)

  Toch ben ik een absolute stoplichtenmijder. Ik kan naar alle uithoeken zonder last te hebben van een verkeerslicht. Daarbij mijd ik nog meer de spoorwegovergangen. Die gaan hier 11x per uur dicht en daarbij veel te vroeg dicht omdat ze te dicht bij de stations liggen. Gelukkig weet ik ook 4 fietstunneltjes onder het spoor en daar fiets ik graag een paar meter voor om. We hebben hier ook vaak met een brug te maken en die zijn lastiger te ontfietsen. Ze liggen ook te ver uit elkaar om een andere te nemen. En dan zal je net zien dat die ook open gaat.

 2. Ik zou graag verkeerslichten willen die afhankelijk van het weer fietsers en voetgangers sneller laten passeren, want dat vind ik echt heel erg suf. Oh, zie dat Fietszwerver daar ook iets over schrijft.

 3. Hoewel je natuurlijk zelf ook vanuit de verte al kunt zien dat het licht al enige tijd groen dan wel rood is. Als ik daar met de auto ik wil anticiperen moet ineens iedereen me voorbij, dan staan ze blijkbaar liever vóór mij te wachten voor het rode licht.

 4. Eigenlijk zou er ook zo’n ingebouwde flopaal voor het leven moeten zijn. Die precies aangeeft wanneer je het goede tempo van het leven te pakken hebt.

  1. Je komt aan fietsen deze paal zegt harder zachter zo doorrijden. Volg je dat op dan is het verkeerslicht verderop groen.
   Vergelijkbaar met de groene golf op ringwegen. Als je daar de aangegeven snelheid rijdt hoef je niet voor rood licht te wachten.

 5. Leuk idee. Hoe ik verkeerslichten ervaar verschilt per stad, ook de wachttijden. Op bekende routes kan ik het een beetje inschatten. Maar ik vind dit wel een aantrekkelijke aanvulling.

 6. Als frervente zomerfietser ben ik het nog niet tegengekomen hier. Wel veel would-be Tour-de-France renners die me van de weg af schreeuwen…..

 7. Mooi toch, van die adviezen. Ik fiets tegenwoordig niet meer, maar ik weet niet hoe vaak ik me aan stoplichten heb geërgerd als fietser…

 8. Leuk! Ik las er laatst iets over. De route langs de Utrechtse Singel en Maliebaan kan zo’n ding wel gebruiken. Nu probeer ik uit te vinden wat de juiste snelheid tussen de verschillende stoplichten is. Maar nog niet ontdekt. Soms heb ik geluk, vaker niet.

Comments are closed.