Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Zondag 24 april 2016

Zondag 24 april 2016

Stokstaartjes
Een maandje geleden hebben de stokstaartjes in Dierenrijk gezinsuitbreiding gekregen. Maar elke keer als ik er was, waren zij er niet. Misschien waren ze stout geweest en mochten ze niet buitenspelen? Anyway van de week waren ze allemaal buiten.

De stokstaartjes van Dierenrijk
De Engelse naam voor het stokstaartje is Meerkat, terwijl ik het Nederlands de meerkat een apensoort is. Das om het duidelijk te houden.

Alleen het alfavrouwtje krijgt jongen, maar als ze die net gekregen heeft dan heeft een ander vrouwtje nog wel een kans. Ze bouwen een holenstelsel waar slaapkamers, kraamkamers en toiletten in worden gemaakt. De toiletten worden in het wild schoongemaakt door de mestkever die de uitwerpselen naar buiten rolt. De mestkever wordt niet gegeten door het stokstaartje omdat ‘ie voor hun giftig is. De mestkever legt eitjes in de uitwerpselen en zorgen zo voor een nieuwe lichting toiletdames.

De stokstaartjes van Dierenrijk
Er is een duidelijke hiërarchie in de groep. Je hebt jagers, babysitters en wachters. Wachters staan vaak op een hoog punt op hun achterpoten steunend op hun staart. Als er gevaar dreigt beginnen alle stokstaartjes te graven zodat de stokwolf die dat creëert de vijand afschrikt. Mocht er gevaar dreigen dan maken ze een fluitend geluid wat ‘opgelet’ betekent, een blaffend geluid doet ze rennen voor hun leven. Overigens kunnen ze ook spugen en bijten.

De stokstaartjes van Dierenrijk

Stokstaartjes eten, spinnen, slakken, knaagdieren, vogels, knollen en wortels. Zijn lievelingshapje is de schorpioen die ze vanaf de staart beginnen op te eten om niet gestoken te worden. Als ze klaar zijn met eten gebruiken ze hun lange nagels als tandenstoker.

De stokstaartjes van Dierenrijk

De 3 tot 5 jongen worden na 11 weken kaal en blind geboren en worden 3 maanden door moeder of babysitter gezoogd. Na een week of 3 zijn ze groot genoeg om de wereld te gaan ontdekken.

Reader Comments

 1. Stokstaartjes vind ik zo lief ;-) ook zo nieuwsgierig.
  Leuk om wat meer over ze te lezen.
  Fijne avond
  p.s wisselvallig als ik ben, net als het weer, zit ik toch weer op vnnb.nl en waarschijnlijk blijf ik daar ook. Maar met mij weet je het nooit! Moawhahaha :-)

  1. Vrouwen…realiseer eens een volgknop dan kan ik je misschien in mn wordpress reader krijgen.

 2. Stokstaartjes zijn mijn lievelingsdieren! Maar eigenlijk wist ik nog niet veel over die kleine schattigerds. Nu dus wel! Bedankt!

  1. Ah mooi zo, altijd goed als ik tussen mn geouwehoer iemand wat wijs maak. Tot snel, Resaarcle!

  1. Ja das weer eens wat anders hè Dierenrijk is prima te bereiken vanaf Woensel;)

 3. Wat een interessant stukje over die grappige diertjes. (Zo zien ze er tenminste uit. Misschien vechten ze elkaar wel de tent uit. Want er zijn ook van die mensen die er best leuk uit zien. )

  1. Hahahahaha er is ene duidelijk rangorde en af en toe wordt er best een keer gesnauwd maar dat valt enorm mee.

  1. Als je dan toch nog wat leuks wil gaan doen, Dierenrijk bij Eindhoven. Maandag buiten de vakantie lekker rustig;)
   Maar ff zonder dollen ze zijn vreselijk cute die kleintjes heb er een lange tijd bij zitten kijken.

   1. Ik ben er dol op. Dacht dat je in Nuland was geweest in Dierenrijk.
    Helaas houdt Jan niet van dierentuinen, uberhaupt niet echt van dieren, dus dat komt misschien wel weer eens als mijn kleindochters hier zijn. Maar dan wordt het toch eerst Artis. Zo lang niet geweest en als Amsterdamse moet ik dat toch wel een beetje bijhouden hè.
    Ja ze zijn heel leuk, ik kom er ook nooit weg ;)

 4. Stokstaartjes. Ik moet altijd een beetje om ze lachen met hun komische blik en houding. Vooral als ze tijdens het wachten in slaap vallen. Hele mooie foto’s en ik weet weer een stuk meer over deze leuke beestjes. Tof!

  1. Thanks, ik heb ze nog niet in slaap zien vallen. Ik vind het altijd zo tof als de volgende wachter komt en ze dan samen staan te kijken.

 5. Wat een prachtfoto’s heb je er van gemaakt.Het zijn erg snelle ,snuggere diertjes.Zag ze ook in volledige vrijheid langs de Route 66 .Er werden er daar spijtig genoeg ook heel veel doodgereden en als je langs de kant op het domein liep ,kon het gebeuren dat je gewoon door de grond zakte omdat alles ondergraven was.

 6. Fraaie foto’s van deze leuke beestjes hoor Liesbeth. Ze zijn ook best wel slim hoe ze schorpioenen eten.

 7. Meerkatten en stokstaarten het blijft verwarrend.
  Maar dat verhaal van de toiletdames, giftige dames blijft leuk.

  Vrolijke groet,

 8. mogge Liesbeth
  dank je voor het houden van de wacht , ik heb prima geslapen :)
  en vind in de ochtend een interessant blog over deze stokstaartjes
  met mooie fototjes er bij , ook van de jongen welke eerder niet buiten mochten

 9. Wijze beestjes. Ik zie ze graag net als een mens op hun achterste pootjes staan.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page