Zondag 2 juli 2017

Schermen en abonnementen

Schermen en abonnementen
Nee natuurlijk gaat dit niet over die sport met buigzame zwaarden en witte pakken. Dit gaat over alle schermen die kinderen tegenwoordig als normaal zien. Ik groeide op in de tijd dat ik één programma mocht kijken en zodra er een volwassene kwam dan ging het verder met wat hij wilde zien. En dat was alleen ’s avonds want ‘had ik geen huiswerk’ en ‘ga buiten spelen’ waren heel normaal.

Kijken

Met de komst van netflix, videoland, pathé thuis en alle varianten die ik helemaal niet wil kennen is het opeens zeer normaal om meerdere afleveringen te kijken en als er geen nieuwe zijn, dan kijken we toch een andere serie?
Waar illegaal downloaden een steeds groter euvel werd voor de producenten, bedachten ze een mooi fenomeen. En velen volgden want nu is alle muziek bereikbaar. Je betaald voor een programma, een app en betaald er al snel 120 euro per jaar voor zonder dat je ook maar iets echt in handen hebt. En dan volgt Bolpuntcom natuurlijk ook, want ook zij zien dat e-books zo mateloos populair zijn omdat mensen ze onderling delen in plaats van bij hun kopen. Uiteraard is er iets te zeggen in het besparen op papier, maar is het besparen op geld niet net zo belangrijk?

Luisteren

En al die diensten kosten ‘maar’ of ‘nog geen’ 10 euro per maand. Maar lees je wel voor zoveel per maand? Boeken kunnen heel goedkoop (lees hier). Muziek; hoeveel luister je nu echt? En als je onbeperkt toegang hebt, heb je er dan nog plezier van? De laatste cd die ik kocht was er één voor m’n vriend omdat hij zijn vorige kapot had gedraait. Dat is een onbekend fenomeen tegenwoordig. In de tussentijd rip ik regelmatig muziek van youtube. Ik koop nog steeds albums en muziek. Maar weiger er teveel voor te betalen. Dus ik betaal voor nummers die ik goed vind en die zet ik op mijn computer en harde schijf. Daarnaast is er nog zoiets als privacy, dit soort bedrijven verdienen geld aan reclame die ze prima af kunnen stemmen omdat jij zo trouw doorgeeft welke muziek je graag wilt horen.

Lezen

Ook ik ben tegen verspilling zo vind ik kranten en zeker die gratis met reclame gevulde meuk, totaal overbodig. Maar waar je die krant vroeger door kon geven aan de buurvrouw of in de kattenbak legde, moet voor beide een oplossing komen. Oftewel waar je denkt te besparen geef je eigenlijk meer uit. Zo kan je namelijk prima even door een tijdschrift bladeren en zien dat de Zoom alweer 3 artikelen heeft waar je niets mee kan of die je al kent, maar betaal voor je abonnement als Blendle wel altijd, ook als je geen tijd hebt of het blad deze maand niet naar je smaak is. Daarbij liggen de bladen gratis in de bibliotheek, hoef je niet eens een pasje voor te hebben.

En dan de echte kosten, want het is niet alleen die 10 euro per abonnement het is ook de extra stroom, die extra tv en alle andere schermen want ja de kids mogen ook kijken wat ze willen. Onbeperkt, want dat is wat nu normaal lijkt te worden in plaats van buiten spelen.

13 thoughts on “Zondag 2 juli 2017”

 1. Rob Alberts schreef:

  Internet en veranderde normen en waarden maakt dat mensen steeds minder willen betalen.

  Vriendelijke groet,

 2. Yova schreef:

  Kinderen zitten te veel binnen. Het is gezond om buiten te spelen. Tegenwoordig hebben te veel op tv. Netflix hebben wij ook. Maar wij kijken amper ernaar. Hebben kinderen niets anders?

 3. rietepietz schreef:

  Tja, ik ben nog opgegroeid zónder TV en uiteraard zonder computer. Ik héb een TV, een internetaansluiting en een computer maar daar benut ik nauwelijks de mogelijkheden van, geen netflix, geen @reader, geen slimme telefoon en de TV is overdag altijd uit nadat ik in bed naar het nieuws gekeken heb. Gewoon lekker ouderwets, veel naar buiten;-)

 4. minoesjka2 schreef:

  Soms voel ik me een paria, want iedereen lijkt netflix te hebben ………. nou, ik dus niet, en ik mis het niet ook!

  1. VillaSappho schreef:

   Geen zorgen ik ook niet wel gehad maar na een week eruit. Te weinig leuke series voor mij films die ik al tig jaar in de kast had staan en dan dat je al snel een paar uur niks doet. Sluipt er gewoon in. Niks paria gezond verstand!

 5. son370 schreef:

  Ik heb een abo bij de bieb voor 45 euro per jaar leen ik dvd’s, cd’s (die rip ik) tijdschriften boeken, ebooks en gratis 3 cursussen per jaar, dar allemaal voor die 45 euro.Zo kan het ook!

  1. VillaSappho schreef:

   Ja ik bedoel maar het scheelt zoveel.

 6. Eline van Vliet schreef:

  Ik vind het allemaal geweldig. Waar ik me vooral aan erger is een tekst met d’s en t’s op de verkeerde plek. Maar dat is mijn afwijking weer.

 7. willyduvel schreef:

  Kennen de kinderen nog wel iets anders ?? Grts

 8. Sjoerd schreef:

  Toen ik klein was hadden we niet eens TV, ik was al wat ouder toen het eerste zwart/wit geval er kwam. Wij waren altijd buiten, of haalde een boek uit de bibliotheek… En al die mooie abonnementen kosten samen veel geld, pak die telefoon maar eens…

 9. Edward McDunn schreef:

  Buiten spelende kinderen, is tegenwoordig een zeldzaamheid…..zóóóóó jammer!!

 10. Michel schreef:

  De meeste mensen hebben niet eens door dat al die onzin is verzonnen puur en alleen om geld te verdienen. Net wat je zegt, in de bieb is ook veel te vinden en al die schermen zijn uiteindelijk funest voor je ogen.

 11. fietszwerver schreef:

  mogge Liesbeth
  van veel jij noemt heb ik wel gehoord , maar is bij mij niet aan de orde
  maar je hebt gelijk , het kost handen vol geld en dat terwijl er veel is wat je niet kijkt of nodig hebt
  Ik kijk smorgens het nieuws bij het ontbijt en dan is de tv uit , wil ik echt iets nalezen , kijk ik op de pc naar een krant
  eigenlijk is het bij mij nog net als vroeger , ik speel liever buiten :)

  zonnige groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *