Zondag 18 december 2016

Een Minibieb in Eindhoven

Minibieb
Zo eens in de zoveel tijd heb ik een aanval van opruimerigheid. Laatst al om plaats te maken voor een derde fiets, maar daar bleef het niet bij. Ik keek in m’n boekenkast zag boek na boek die ik ooit wel eens gelezen had en trok al snel de conclusie, ik kon door alle gelezen boeken de ongelezen boeken niet meer zien. Hophophop, het ging vlug en met een goedgevulde tas ging ik op weg naar een aantal van de vele Minibiebs die Eindhoven rijk is. Een Minibieb is niet meer dan een klein, vaak vrolijk gekleurd houten kastje waar mensen zowel boeken in kunnen achterlaten en als kunnen lenen. De kleine houten kastjes zijn geregistreerd op de Minibieb website. Sommige biebs hebben openingstijden maar de meeste zijn dag en nacht toegankelijk.

De minibieb is ontstaan tijdens de crisis. Steeds meer bibliotheken en boekwinkels moesten hun deuren sluiten, daarnaast werden boeken een luxe uitgave. Boeken ruilen en laten liggen in bijvoorbeeld de trein, dat gebeurde al, de minibieb is daar een verlengde van. Daarom hangen kastjes bij scholen, bij verenigingen maar ook gewoon in een woonwijk, al meer dan 9000 inmiddels. Zo staan boeken niet langer alleen maar in een Billyboekenkast maar worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, om te lezen. In de tijd dat de crisis toesloeg begonnen meer van dit soort initiatieven te ontstaan. Denk maar aan het delen van auto’s en voor een kleine vergoeding voor iemand koken.

Ik vond de boeken in mijn tas meer dan zonde voor de kringloop (ze gooien boeken weg daar!!!) en hoopte zo nog een heleboel mensen te kunnen er blij mee te kunnen maken. Ik stippelde een route uit door Eindhoven en bezocht verschillende kastjes. Ik verdeelde mijn boeken over allemaal, snuffelde uiteraard ook even rond op zoek naar een leuk exemplaar voor mij, maar voelde per kastje mijn tas leger worden. Wat me bij elke minibieb opviel was de goede verzorging. Een verse lik verf, dakbedekking, diamantjes die erop zaten allemaal liefde.
Bij het laatste kastje stapte ik net van de fiets toen de eigenaresse toevallig haar tuinpad opliep. Ik stopte de laatste boeken in het kastje, waar ik niets voor mezelf vond en al pratend kwam ze tot de conclusie dat ze misschien nog wel een paar boeken voor me had. Even later stond ik in haar hal door een boodschappentas te rommelen en zag vele titels die ik al gelezen had en die ik dus liet liggen. Nieuwsgierig keek haar zoontje en haar kitten over de rand mee. Ik deed heel erg mijn best, maar voor ik er erg in had bleef er toch weer een boek aan me hand plakken. Niet zo erg, want nu weet ik in ieder geval waar ik ze kwijt kan.Minibieb Eindhoven

15 thoughts on “Zondag 18 december 2016

 1. Leuk hé, die minibieb’s. Die site kende ik niet en ik zag gelijk dat het minibiebje bij mij in de buurt niet geregistreerd staat, maar dat doet er niet toe, ik heb er inderdaad ook al een paar boeken achtergelaten, die na een maand allemaal verdwenen waren naar nieuwe lezers. Dat voelt heel veel beter dan ze weggooien.

  1. Je zou de bieb door kunnen geven?! Allicht dat er binnenkort weer een boek voor jou staat.

 2. Een heel leuk initiatief. Wij kwamen ze in Zeelang voor het eerst tegen. Heb er ook een logje aan gewaagd.
  Jij hebt je goeie daad weer gedaan.. Er zullen vast veel mensen blij mee zijn!

 3. Zo heb je een nuttige bijdrage gedaan in de Minibieb, komt vast een blije lezer om te kijken.
  Kringloop is ook wel nuttig, maar commercieel, de Minibieb wordt door enthousiasten mensen gerund. Hans

 4. ik vind Krngloopwinkel een betere oplossing, in die buitenkastjes worden de boeken vochtig, dat kan je een boek toch niet aandoen!

 5. Deze zomer heb ik hetzelfde gedaan, maar toen ik nog een portie wilde gaan brengen werden ze geweigerd. De reden? De boeken werden gestolen! De bieb leeggeroofd! De beheerder durfde de kast even niet meer te vullen… Voor sommigen is het concept van bibliotheek niet helemaal bekend….

 6. Leuk initiatief. Maar moet wel door iemand worden bijgehouden. Hier in de hal stond er lange tijd een die vrijwel onzichtbaar was door de boeken die er omheen waren aangebouwd.

 7. Ik vind dat zulke leuke initiatieven! Heb ook wel meegedaan met de kinderzwerfboek-actie. Alleen kost dat best veel tijd aan registratie vind ik… Leg dus gewoon maar eens wat neer, hier of daar. Ook op onze school en bij de zwemclub is er een boekenkastje.

 8. mogge Liesbeth
  dank je voor dit schrijven , ook ik heb opgeruimd en verzocht boeken te verkopen en weg te geven , niet gelukt
  dat ze staan nu klaar om als oudpapier naar het dierenasiel te gaan , nu zal ik hier eens kijken via de website waar er zijn en wegbrengen

Comments are closed.