Zondag 14 mei 2017

Boekbespreking over de Lege Stad van Simone van der Vlugt

De Lege Stad van Simone van der Vlugt
Dit boek stond al zeker een jaar boven aan mijn lijstje maar telkens als ik in de bibliotheek was, was het boek er niet. Reserveren leek een leuke oplossing maar ach er zijn zoveel andere boeken die ik nog wil lezen dan blijf ik reserveren. Maar toen ik het boek eenmaal opensloeg kon ik het eigenlijk niet wegleggen. Het verteld het verhaal van de jonge pasgetrouwde Katja in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Op de Hoofdstraat runt haar familie een kruidenierszaak terwijl zij samenwoont met Daniel, haar man die dokter is in het ziekenhuis aan de Coolsingel. Op de dag van het bombardement is ze bij haar familie ternauwernood weet ze zichzelf en haar zusje te redden. En wordt ze even later door haar broer bijgestaan terwijl ze op de vlucht slaat voor de bommenregen.

Het boek volgt de oorlogsjaren in Rotterdam, het is een prettig boek, feiten volgen elkaar op het verhaal van Katja is fictie maar had zo waargebeurd kunnen zijn. In de jaren die volgen komt Katja een oude schoolvriendin tegen die ze helpt onderduiken, gaat haar broer bij het verzet, krijgt ze een verhouding met een Duitse commandant en neemt ze een Joodse baby in huis. Haar onbezorgde leven is voorbij zover is wel duidelijk, lees het boek het is fantastisch geschreven en geeft een realistisch beeld van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog.

15 thoughts on “Zondag 14 mei 2017”

 1. minoesjka2 schreef:

  Ja, de schrijfstijl is misschien wat eenvoudig, maar de rechearch die ze voor het boek heeft gedaan, is erg goed, dat is me ook bij andere boeken van haar opgevallen, En dat vind ik bij sommige schrijvers nog al eens ontbreken.
  Daarnaast vond ik het een fijn boek om te lezen, en het zou inderdaad zo maar echt gebeurd kunnen zijn.

 2. Mrs. T. schreef:

  Ik vond het onderwerp van dit boek wel erg interessant, maar de schrijfstijl wat simpel en dat irriteert me dan soms een beetje. https://www.triltaal.nl/2015/05/03/denken-aan-vrijdag-en-de-lege-stad/

  1. VillaSappho schreef:

   Kan me vinden in die schrijfstijl. Ik bladerde bekant door het boek heen.

 3. son370 schreef:

  Mooi! Dit genre lees ik graag maar veel te weinig.Staat genoteerd.šŸ‘

 4. Michel schreef:

  Mijn vrouw heeft deze ook gelezen en was er zeer over te spreken. Haar zus woont in Rotterdam, dus dan is het extra leuk om te lezen. En Simone schrijft heel toegankelijk, heb zelf ook een aantal boeken van haar gelezen.

 5. tagrijn schreef:

  Ik ken het boek niet, maar je beschrijving klinkt als een boek dat ik nog moet gaan lezen.

 6. petrasparkblog schreef:

  Bedankt voor de tip! Fijn om te horen dat het zo vlot leest, blijft toch geen lachertje, die oorlog!

 7. Bertie schreef:

  Het reserveren waard dus. Bedankt voor de tip, staat al op de lijst.

 8. Henk Jonkvorst schreef:

  Het boek ken ik niet maar het beeld natuurlijk wel. Wat me eigenlijk een beetje bezighoud is hoe je deze foto hebt gemaakt

  1. VillaSappho schreef:

   Niet mijn hand.

 9. fietszwerver schreef:

  ja daar heeft zich wat afgespeeld
  mijn grootouders van vaders kant hadden mensen uit Rotterdam nadien onderdak ik Loosdrecht
  welke familie heel lang familievrienden bleven

 10. Als zo vaak vind ik de foto boven dit interessante stukje weer hervorragend, om met de Duitse commandant te spreken.

  1. VillaSappho schreef:

   Woordenboek zegt excellent dank u

 11. Matroos Beek schreef:

  Een boek om te noteren op mijn verlanglijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *