Zaterdagmiddagconcert Utrecht

De vele brandende kaarsjes tijdens Zaterdagmiddagconcert Utrecht

Elke zaterdagmiddag is er in de Domkerk in Utrecht een concert. Het zaterdagmiddagconcert is een traditie sinds 1971, waarbij het concert een rustpunt op de zaterdag is. Het idee erachter is het aanbieden van klassieke concerten voor een geringe prijs en voor iedereen. De entree is in principe gratis maar met een collectie bij de uitgang. Het uitgangspunt van 5 euro per persoon zorgt dat iedereen met een grote en een kleine beurs deze klassieke concerten kan bijwonen. De concerten brengen al jaren honderden bezoekers naar de Domkerk en dekken de kosten omdat er steeds musici bereid worden gevonden voor een kleine bedrag te komen spelen. De deuren sluiten om 15:30 uur waarna het concert dan ook meteen begint.

Veel van de muziek is passend bij de omgeving en daarom wisselt klassiek en kerkelijk elkaar af. Ik bezocht de Utrechtse kerk een aantal weken geleden en verbaasde me over de uiteenlopende gegadigden. Veel jonge mensen, studenten, toeristen, jongeren en ouderen namen plaats in de kerk. Veelal met al dan niet gevulde boodschappentassen leek het alsof ze net de winkelstraat uitgelopen waren. Ik nam plaats op een houten bank. De muziek begon al snel en alhoewel de muziek voor mij iets te zwaar was zag ik mensen van allerlei pluimage genieten.

Ondertussen dwaalde mijn gedachte wat af en dacht ik aan hoe mooi het zou zijn een concert bij te wonen van één van de groepen, zoals hieronder, of een klassiek stuk die ik wel geweldig vind of eindelijk eens de stranden van Normandië van mijn bucketlist te strepen…

De muziek zwol aan en haalde me uit mijn gedachte. Zag helaas ook veel mensen weglopen, hadden ze zich vergist in de muziek of duurde het hen te lang? We zullen het nooit weten, ik bleef en bij de collecte betaalde ik net zoals veel mensen de gevraagde 5 euro wetende dat ik dat vaker ga doen. Het is in ieder geval een goede reden om op een zaterdag naar Utrecht te gaan.

15 thoughts on “Zaterdagmiddagconcert Utrecht

 1. De invasiestranden heb ik een paar jaar geleden bezocht. Echt heel indrukwekkend.
  Hoewel de uitvoering van dit filmpje me toch echt te zoet was, bleef ik toch plakken.
  Vanwege de beelden en het koor vond ik toch ook wel mooi…

 2. De akoestiek in zo’n kerk is vaak mooi voor dergelijke muziek, maar als er te weinig mensen zijn, kan het ook hinderlijk galmen.
  Voor ons is het te ver weg om even voor een zaterdagmiddagconcert heen en weer te reizen…

 3. Nooit geweten van dat concert. Niet dat ik vaak in Utrecht kom, maar stel dat ik er op een zaterdag ben dan houd ik het in gedachten.

 4. Bij toeval vorig jaar voor het eerst bezocht, deze kerk. Fraai ding, had ik niet verwacht. Wij hadden het geluk dat er een organist speelde. Prachtig hoor….komt mijn katholieke gevoel weer even terug….:)

 5. Normandië kan ik je echt aanbevelen. We zijn er een aantal malen geweest… Heel indrukwekkend als je je realiseert wat er allemaal gebeurd is.

 6. Dat is jammer dat we dat niet wisten. Toevallig vandaag in Utrecht geweest .we waren al snel klaar met winkelen en wilden nog wel wat maar geen museum. Naar de Dom zou erg leuk geweest zijn. Volgende keer maar weer. Bedankt voor de tip.

Comments are closed.