Zaterdag 7 januari 2017

Sneeuw landschap tijdens een grauwe dag.

The Snowman
Normaal als ik maar het flauwe vermoeden heb dat er sneeuw gaat vallen, dan ben ik niet te houden. Compleet met een achterlijke reeks wekkers staat ook mijn tas met camerazooi, extra warme kleren en een soort van ontbijt klaar. Ik slaap die nacht rot omdat ik telkens wil zien hoever het inmiddels staat met die sneeuw en uiteindelijk sta ik veel te vroeg op om vervolgens ongeduldig te gaan zitten wachten tot er maar een vage gloed van de beginnende dag te zien is. Normaal doe ik dat, maar vandaag niet. Ik wist dat er sneeuw zou komen, maar ook ijzel en waardeloze temperaturen die perfect samen zouden gaan met dat gore grijze weer wat er was. Ik belde bij het ontwaken op een heel wat prettigere tijd m’n afspraken af en na nog een goddelijk rondje snurken werd ik weer wakker en dacht aan de film die ik vroeger samen met m’n oma keek.

The Snowman is een tekenfilm zonder gesproken taal die het verhaal van een jongetje verteld die een sneeuwpop maakt. ’s Nachts komt de pop tot leven, samen rommelen ze in het huis van het kind en wel zo zachtjes dat zijn ouders niet wakker worden. Op een bepaald moment herinnert de Snowman zich dat hij naar een feest moet en neemt de jongen mee. Tijdens de vlucht klinkt er een prachtig nummer. Voor vele jaren droomde ik over deze film en over de muziek maar nooit samen. Het moment (ik moet al in de 20 geweest zijn) dat ik die film en de muziek samen droomde was ook het moment dat ik de muziek terugvond, lang leve youtube. Het boek waar de film op gebaseerd is, heb ik al vele male doorgebladerd, de muziek die speciaal voor de film geschreven is door Howard Blake geeft me nog steeds de rillingen en de dvd staat in de kast tot dagen zoals dit wanneer ik opeens terugdenk aan de grote fauteuil bij m’n opa en oma thuis, aan de chocomelk en die prachtige muziek die die kleine jongen aan de hand van The Snowman naar de Noordpool brengt. Daar ontmoet hij tijdens het Sneeuwpoppenfeest de kerstman en krijgt een sjaal. Samen vliegen ze weer terug, waar de Snowman op zijn plek in de tuin gaat staan. ’s Morgens wordt het jongetje wakker de sneeuwman is gesmolten, maar hij heeft nog wel de sjaal die de kerstman hem gaf.

Ik hield het fotograferen snel voor gezien, de sneeuw werd al snel een dikke laag ijs, de regen maakte alles nog grauwer en eigenlijk verlangde ik gewoon naar een kinderfilm en een beker chocomelk.

21 thoughts on “Zaterdag 7 januari 2017

 1. Maar wel een prachtige foto!
  Ook ik ben bij sneeuw niet te houden, maar gistermorgen was het al aan het ijzelen, dat wordt me te riskant (ik heb al teveel metaal als onderdeel in mijn benen gekregen).

 2. Ik moest aan jou (en je camera) denken, gisteren, toen het hier zo ontzettend mooi was in de ochtend. En daar sta ik dan met mijn smartphone op leeftijd, kan wel een foto maken maar daar zie je naderhand nooit meer op wat ik toen met mijn eigen ogen zag. (En of dart alleen aan de camera ligt betwijfel ik ook nog)

  1. Ah wat lief dat je aan me dacht! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik blijer was met mn nieuwe moonboots dan met de sneeuw, maar ik was laatst nog aan de wandel en heb daar nog landschappen geschoten. Sterkte met je foon, ik kocht om die reden al een ander.

 3. mogge Liesbeth
  ja smerig grauw weer ook hier , ik fietste ff naar de suup , was goed te doen en ik vind het nog steeds mooi om te doen fietsen door de sneeuw , al werd het al wat bagger
  verder ook veel gekeken naar het schaatsen op tv
  filmpje en muziek waren ook mij onbekend , maar zeker een leuk kinderfilmpje

 4. Tja dit weer is niet geschikt om naar buiten te gaan dus de film vanaf de bank is een strak plan al moet ik dan de chocomel ruilen voor een bak thee:-)

 5. Een keer vreselijk onderuit met de fiets, ik voel het nu nog.

  Verder vooral nattigheid en een grauwe dag.

  Leuk filmpje!

  Winterse groet,

 6. Daar baal ik nu van. De muziek ken ik. Prachtig. Een octaaf te hoog om mee te zingen maar de film ken ik helemaal niet. Goed idee om met een kop chocolademelk eens te kijken

 7. Er was sneeuw en ijzel voorspeld voor vandaag, dus gisteren boodschappen gedaan, en vandaag lekker thuis gezeten.
  Alle tijd voor de gecombineerde Europese schaatskampioenschappen sprint en allround.
  Van dit verhaal en muziek had ik nog nooit gehoord; het is een mooie toegift op deze dag!
  Het maken van deze film zal aanzienlijk meer inspanning en inzet gekost hebben dan met de hedendaagse technieken…

 8. Ik ben het van harte met Matroos Beek eens. Prachtige foto. Ik wilde er ook even uit maar motregen, grauwheid, blubbersneeuw. Vanmorgen wel achter mijn huis een horde opgetogen kinderen die misschien voor het eerst sneeuw zagen en een stuk of 30 poppen gingen rollen want alle sneeuw was van het grasveld verdwenen. Er was ook tenminste één vader bij en die had nog de meeste lol. Wel vannacht een fotootje gemaakt, toen de sneeuw net lag in mijn straat, nog helemaal maagdelijk en gaaf. Een vroege merel wilde op het onberoerde sneeuwbed landen maar zag er – en ik zág hem wikken en wegen – toch van af. Goeie merel. We knipoogden tegen elkaar en toen ging hij op een lantaarnpaal zitten en ik ging onder de wol.

  1. Ik heb heel lang geleden eens foto’s gemaakt laat in de avond. De was al niet maagdelijk meer, maar de sfeer is wel heel bijzonder.

 9. Hier zo ongeveer hetzelfde scenario vandaag. Wat een dag in de sneeuw ging worden, werd een dag bankhangen en film kijken… De foto is in ieder geval prachtig!

Comments are closed.