Zaterdag 10 oktober 2015

De Lichtjesroute in Eindhoven is een evenement ter ere van de bevrijding in 1944. De route is 22 kilometer lang en brandt van 18 september t/m 11 oktober.

De Lichtjesroute in Eindhoven is een evenement ter ere van de bevrijding in 1944. De route is 22 kilometer lang en brandt van 18 september t/m 11 oktober.

Lichtjesroute

De Lichtjesroute in Eindhoven is een jaarlijks terugkerend evenement ter nagedachtenis aan de bevrijding van Eindhoven. Verdeeld over een 22 kilometer lange route door de stad hangen en staan 500 kleine- en 25 grote ornamenten. Het grootste ornament is 7 bij 8 meter. De kleine ornamenten stellen veelal dieren, muziekinstrumenten en sport voor. De grotere verwijzen naar de groten der Eindhoven zoals het Evoluon en het van Abbemuseum. Om de Lichtjesroute mogelijk te maken werken ongeveer 80 vrijwilligers van juli tot en met oktober om alles op tijd klaar en werkend te houden. Hun storingsdienst rijdt rond met eigen hoogwerker, ook om alle kapotte lampjes te vervangen.

Elk jaar kijk ik hier weer naar uit. Veelal zag ik een deel vanuit de bus maar sinds vorig jaar wil ik hem helemaal fietsen. Bij het fietsen van de route valt me altijd weer de hoeveelheid auto’s op. Overvolle straten gevuld met file waar ik hendig tussendoor manoeuvreer, bergen slingerende slecht- en niet verlichte (kinder)fietsen en ouders die hun telefoon belangrijker lijken te vinden. Het kan voor mij de pret niet drukken. De sfeer verlicht de eerste donkere avonden van het jaar en luidt de herfst in. Morgen is de laatste avond maar geen zorgen ze branden al sinds 1944 dus volgend jaar gewoon weer.

6 thoughts on “Zaterdag 10 oktober 2015

 1. Hé wat grappig, ik liep een paar jaar geleden per ongeluk tegen de voorbereidingen van dit lichtjes feest aan. Wij bezochten onze kleinzoon, die toen pas in Eindhoven woont, voor het eerst. Hij wist ook er ook nog niet veel van want alleen zijn vriendin komt van daar uit de buurt.
  We zagen er niet álles van omdat we met de trein waren en dus niet te laat naar huis wilden. (naar Rijswijk ZH toch wel even onderweg)
  Maar wát we zagen was indrukwekkend, nou ja, Eindhoven is natuurlijk niet voor niets de lichtstad.

  1. Hey Rietepietz, als ik zo tussen de regel doorlees kan dat ook heel goed ‘Glow’ geweest zijn. Dit is nog veel groter opgezet en begint zelfs internationaal bekend te worden. De Lichtjesroute is kleinschaliger maar daardoor veel toegankelijker.
   Ik ben me zeker de laatste weken meer en meer bewust in wat voor een uithoek ik woon, zeker met de trein lijkt alles ver weg.

 2. Lijkt me heel bijzonder…. maar om dat nou op de fiets te doen… hmmm zeg dat niet tegen mijn lijf, die gaat acuut protesteren *grinnik*

  1. Ik ben prima gewend zo’n afstand te fietsen maar ’s avonds is het toch ook anders. Ik was er ook wel klaar mee toen zeg maar.

 3. Dat lijkt mij een prachtig gezicht, 22 kilometer licht en kleur, dat moet genieten zijn.

  1. O ja dat is het! De route gaat door heel Eindhoven en geeft zoveel sfeer als het er hangt!

Comments are closed.