Zaterdag 10 december 2016

Het Spookslot van de Efteling over Kate Bush en deze prachtige attractie.

Spookslot
Van de week naar huis rijdend kwamen we langs de Efteling en sindsdien speelt Wuthering Heights van Kate Bush door mijn hoofd. Zij nam een clip op in het net geopend Spookslot alhoewel van slechte kwaliteit kan ik nog steeds genieten van deze ver voor mijn geboorte gemaakte beelden. Het Spookslot opende in 1978 en is gemaakt door Ton van de Ven die ook DroomvluchtVilla Volta en Fata Morgana (onder andere) op zijn naam heeft staan. Hij werkte nauw samen met Anton Pieck en de style is dan ook heel herkenbaar. De attractie was de eerste grote na het Sprookjesbos en kenmerkte zich door de enge toeloop op de attractie. Een donker bos met een schimmig gebouw in de verte en links voor de ingang een klein kerkhof. Eenmaal binnen loop je een donkere helling op waar je in vaag verlichte nissen schedels vind en eenmaal boven verteld een mystiek persoon het verhaal over de verloren dochter van de burggraaf waar naarstig naar gezocht wordt. Dan openen zich de deuren naar hoofdshow waar je de muziek van Camille Saint Saëns hoort maar waar Kate Bush in haar clip ronddanst en uit een sarcofaag kruipt.
De clip van Kate Bush toont een grafzerk met haar naam erop, die te zien is in de hoofdshow, de catacomben van het Spookslot waar zij ook de clip van Wuthering Heights heeft opgenomen. Van de opnames is een tv special gemaakt waar ook beelden van andere delen van de Efteling te zien zijn. Het was haar eerste televisie optreden.
Het Spookslot was toen de eerste in zijn soort en een sublieme attractie die door vele anderen gevolgd is, mede door de gebruikte muziek van Saint-Saëns Dance Macabre en door de bijzondere clip van Bush werd het Spookslot zeer snel bekend en is één van mijn favorieten in de Efteling.

Kate Bush Wuthering Heights – Zwijmelen op Zaterdag.

18 thoughts on “Zaterdag 10 december 2016”

 1. Regenboogvlinder schreef:

  Ben absoluut geen fan van Kate Bush.. mij te schreeuwerig en te gillerig.
  Maar de combi met de Efteling in dit geval is heel mooi!

  1. VillaSappho schreef:

   Snap ik hoor, dit is één van de bekendere die ik leuk vind, veel ken ik er niet van haar.

 2. natuurfreak schreef:

  Het is meer dan 50 jaar geleden dat ik er was.In die tijd zal het wel erg veranderd zijn .

  1. VillaSappho schreef:

   Och dan heb je niet veel meer dan het sprookjesbos gezien. Die is er nog steeds;)

 3. Matroos Beek schreef:

  Dat wist ik niet van die clip van Kate Bush. Ik was fan van haar. In de Efteling was ik maar 1 keer en toen was ik pas 10… Tijd om nog eens terug te gaan… Ik kan mij alleen de sprekende kabouter bij de vuilbak herinneren…

 4. fietszwerver schreef:

  Ojee , ik ben nog erger dan renesmurf , was er nog nooit en weet dus van geen spookslot
  maar vind de zwijmel wel mooi , om te horen en te zien

 5. ria schreef:

  De efteling daar ben ik vaker geweest. Vooral in wintersfeer erg mooi.
  Kate Bush GEWELDIG

 6. rietepietz schreef:

  Nooit geweten dat die clip dáár opgenomen werd. Ik ken volgens mij het spookslot ook niet. Een paar jaar geleden was ik voor het eerst in de Eftellng maar op één dag zie je lang niet alles als je er ook een flinke rit heen en terug voor moet maken.

  1. VillaSappho schreef:

   Ik schreef al, je loopt er snel voorbij, de sfeer is te blij geworden met de komst van Pandadroom. Het is misschien ook te eng voor kleine kids.

   1. rietepietz schreef:

    We waren er 4 jaar geleden met onze toen 9 jaar oude Amerikaanse kleinzoon. Zo’n weekje Nederland is een slijtageslag dus we zijn zeker niet aan alles toegekomen.

 7. zinderen schreef:

  Wow, ik wist dat helemaal niet! Ik ben én dol op Kate Bush, én op de Efteling, én op het spookslot, én op Saint Saëns!! Dankjewel om dit eventjes op een rijtje te zetten voor me!

  1. VillaSappho schreef:

   Heerlijke reactie! Thanks het is dan ook een geweldige attractie

 8. RenéSmurf schreef:

  ah, de efteling, daar ben ik ook wel eens geweest, ik heb er toch weinig mee.

 9. Melody62 schreef:

  Jaaaa dat snap ik helemaal …..de associatie is zo gemaakt….

  Al was ik dan in mijn jeugd geen fan van haar, ik herinner me nog wel dat zij vroeger een soort van buitenbeentje in de muziekwereld was zoals we recentelijk bijv. die Amy W. hadden…. Ik zat toen in mijn examenjaar van de middelbare school en weet nog dat Joop en ik naar de bios zijn gegaan om de film te zien die erbij hoort…. Liefdesverhaal pur sang, films van een genre dat ik toen nog wel wilde zien ;-)

  1. VillaSappho schreef:

   Geen idee over een film maar alhoewel ik dat aparte kan waarderen ben ik niet heel groot fan ofzo.

   1. Melody62 schreef:

    De film….. Met oa Timothy Dalton …. Gaat over de liefde van een boerenknecht voor de dochter van de rijke herenboer die al verzegd is … De rivaliteit tussen beide heren en het verlies dat uiteindelijk iedereen lijdt.

 10. Marja schreef:

  Griezelige zwijmel in een prachtige omgeving. Het wordt tijd dat ik weer eens naar de Efteling ga. Ik ken veel attracties niet eens.

  1. VillaSappho schreef:

   Ik wil ook weer, ben dol op dat park!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: