Woensdag 8 februari 2017

Tentoonstelling Kijk niet om van fotograve Marielle van Uitert

Fototentoonstelling Kijk niet om
Ik zag een tentoonstelling van Marielle van Uitert in Kamp Vught. Ze is oorlogsfotografe en is in de laatste jaren al vele male in verschillende oorlogsgebied geweest. Vaak met gevaar voor eigen leven fotografeerde zij de gruwelijkste beelden, voor wie in de laatste jaren een (online)krant heeft opengeslagen. Haar foto’s stonden er ongetwijfeld in.
De tentoonstelling is te zien in Herinneringscentrum Kamp Vught, een uitermate geschikte locatie. Eenieder is onder de indruk van wat daar te zien en horen is en dan opeens doemen er levensgroot of nog groter, foto’s op van wat er nu op dit moment gebeurd.

Fototentoonstelling Kmap Vught.Alhoewel de foto’s alles zeggen, lopen veel bezoekers ineens door, blind voor de huidige situatie, willen die mensen niet zien dat wat er nu gebeurd hetzelfde is als toen? Stuitend, zeker als ik een vrouw hoor zeggen dat het hun eigen schuld is dat ze moeten vluchten. Gelukkig hangen er koptelefoons en hoor ik de fotografe spreken en vertellen bij de beelden. Totaal gekleed met helm en kogelwerend vest lijkt ze een militair en alhoewel ze door persvrijheid beschermd zou moeten zijn voor de rondvliegende kogels is zij zowel als haar auto al onder schot genomen.

Is het vreemd om te zeggen dat de foto’s mooi zijn? Ja eigenlijk wel maar toch ook weer niet, want ondanks de gruwelijke omgeving en de soms zeer heftige foto’s kan je alleen maar zeggen dat ze mooi zijn. Meer dan dat mooi, legendarisch, want bedenk maar eens dat ze gemaakt zijn terwijl er verderop en daarnet nog hier schoten gelost werden of bommen vielen. Het is werken onder druk en alleen haar hoeveelheid lef is al lovenswaardig. Dat de tentoonstelling ‘Kijk niet om’ heet is dan ook alleen maar een geweldig gekozen titel, omkijken kan pas als alles voorbij is en die tijd, die ligt nog heel ver voor ons.

Tentoonstelling Kijk niet om is nog tot en met 18 juni te zien in Kamp Vught.

7 thoughts on “Woensdag 8 februari 2017

 1. Oorlogsfotografie vind ik altijd heel erg indrukwekkend, zo moedig dat er mensen zijn die al die wantoestanden vast leggen met gevaar voor hun eigen leven.
  Ga toch eens kijken of ik voor de eind datum van die tentoonstelling kamp Vugt kan bezoeken. Bedankt voor de tip.

  1. Ga dan op een woensdag of in het weekend dan is Barak 1B open. Station Vught is op ov-fiets afstand.

 2. Wat een belachelijke reactie van die vrouw. Die snapt het dus echt helemaal niet.
  Ik was er twee jaar geleden, toen was er ook al zo’n indrukwekkende fotoserie te zien.

 3. de bezoekers die jij beschrijft zijn ziende blind
  ik zei het vandaag nog bij Melody , de geschiedenis herhaalt zich keer op keer op keer
  alleen de namen zijn anders als ook de taal
  de beelden die we in het nieuws en in Vucht zien , spreken zeg de zelfde taal als ’40 – ’45

  die foto’s toen en nu zijn gruwelijk mooi

Comments are closed.