Woensdag 6 januari 2016

Productfoto van een mattentaartje op een rood met witte stippen dienblad aangevuld met een beker in dezelfde style. Als aanvulling op een blog over dit Belgische product.

Mattentaart
De meeste mensen die mij zien geloven niet echt dat ik niet van taart hou. Toch is het echt zo, ik geef er werkelijk niks om. Als ik bij de warme bakker sta kijk ik liever naar een Italiaanse Bol of croissant dan naar prachtig gekleurd gebak al dan niet met slagroom. Sterker nog als ik maar aan een slagroomsoesje denk begin ik al wat weeïg te worden van binnen en alleen bij de gedachte aan een moorkop ga ik over m’n nek. Soms heel soms wil ik me wel een laten verleiden, een klein puntje, geen slagroom, geen fruit, geen glimmende laagjes en zeker geen noten…het doet me niks en meestal ben ik het na twee happen beu. Maar schrik niet ik kom niet om hoor, in België hebben ze namelijk een taartje waar ik al jaren wous van ben.

Het Mattentaartje.

Het Mattentaartje is rondom opgebouwd uit bladerdeeg en ongeveer zo groot als een handpalm. Binnenin zit een een mengsel wat ‘mat’ genoemd wordt het bestaat uit een wrongel van volle melk en een deel karnemelk wanneer dit is samengeklonterd wordt het aangevuld met suiker, eieren en amandelen. Doordat er bladerdeeg met luchtgaatjes wordt gebruikt komt een deel van de matten tijdens het bakken omhoog wat te zien is op de bovenkant.
Ondanks dat het niet bewezen is, lijkt het mattentaartje uit de Middeleeuwen af te stammen. Kasteelheren aten na een luxueuze maaltijd het mattentaartje als laatste. Iets waar ik niet aan moet denken. Het is een zeer vullend gebak maar ontzettend lekker. Dat het van oorsprong uit Geraardsbergen (schuin boven Brussel) komt, staat vast, ik ken het uit de nabij gelegen plaats Oudenaarde waar ik als kind zeer regelmatig op vakantie ging. En als het eens mocht gebeuren dat mijn vader een weekend zonder mij wegging dan durfde hij bijna niet terug te komen zonder deze lekkernij. Wat op zich een lastige opgave moet zijn geweest want het taartje is niet altijd te verkrijgen.
Overigens is het mattentaartje sinds 2007 een beschermd product en mag het niet nagemaakt worden, wel opgegeten en dat is dan ook wat ik nu ga doen. NOMNOM!!

23 thoughts on “Woensdag 6 januari 2016”

  1. karel schreef:

    ik geef niks om gebak , welke dan ook
    ga liefst voor harig

  2. Rob Alberts schreef:

    Tot nu toe nog niet geproefd.

    Maar je hebt mijn interesse opgewekt.

    Smakelijke groet,

  3. Bea schreef:

    Mmmmm mattentaart! Vorige maand nog eentje gegeten op de markt van Geraardsbergen na een mooie wandeling langs de muur van Geraardsbergen. Prachtige streek en heerlijk streekgebak!

    1. VillaSappho schreef:

      google verteld dat je op een prachtig en fotogenieke locatie hebt gewandeld. En dan afsluiten met een mattentaartje, ja klinkt mmmm

  4. Bij ons is de streek van Geraardsbergen the place to be voor ‘echte’ mattentaarten. Ook een beschermd product, ook verboden om na te maken. Uiteindelijk zijn het dezelfde taartjes als bij jullie, veronderstel ik. Heel zeldzaam aan mij besteed, want heel calorierijk, maar super lekker!

    1. VillaSappho schreef:

      Thomas, dit zijn die van jou;) maken ze niet in Nederland, moet er helaas ver voor fietsen of iemand mee laten nemen.

  5. Remus schreef:

    It has a delicious aspect.
    Photography gives the idea of something very desirable.
    hummmmmm ….

    1. VillaSappho schreef:

      Well it is mmm they are gone btw but mmmm;)

  6. Mirjam Kakelbont schreef:

    Sinds anderhalf jaar eet ik geen suiker(vervangers) en aanverwante artikelen (snelle koolhydraten) meer. Gebak kan ik met groot gemak laten staan. Het moeilijkst vind ik de zak koekkruimels van de markt. Daar vrat ik er iedere dag eentje van op. En als ik dit lekkertje taartje zie, zou ik best een hapje durven wagen…Kom ik weer eens in België, wie weet waag ik me er aan!
    Lieve groet x

    1. VillaSappho schreef:

      Oef das ook niet makkelijk om zomaar mee te stoppen. Maar ook om gezondheidsredenen stopte ik grotendeels met vlees. Ik ken die kruimels wel keilekker maar een hele zak red ik niet.

  7. Hartelijke Hot Hulk schreef:

    Heerlijk!
    Taartjes, mmmmmmmmm

    Ooit Hulkenhonger
    4 gebakjes gekocht
    Bij de 3e kreeg ik al moeite
    Maar gewoon doorgezet ;-)

    1. VillaSappho schreef:

      O ik moet er niet aan denken 4?! kitsen zou het zijn geworden. Maar een reus als jij moet daar toch geen moeite mee hebben.

  8. Mammalien schreef:

    Bijzonder! Heb er nog niet van gehoord. Klinkt wel lekker…

    1. VillaSappho schreef:

      Kijk er maar naar uit als je de volgende keer in Belgie bent, 2 is genoeg voor 4 personen. Keilekker!

  9. Mrs. T. schreef:

    Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt goed. Smakelijk!

    1. VillaSappho schreef:

      Das toch wel het leuke aan die dingen, bijna niemand kent het. Ik fietste er 40 kilometer voor, nu moet ik er helaas 63 km voor fietsen iets te ver dus.

  10. Melody schreef:

    Nooit van gehoord, nooit gezien ook…. dus ja je raadt het al ook nog nooit gegeten….

    Of het lekker is…. kan ik dus niet bevestigen noch ontkennen

    maar maakt ook niet, geniet jij er maar lekker van, het is je van harte gegund.

    1. VillaSappho schreef:

      Ze zijn helaas alweer op, wat niet erg is heb er enorm van genoten want het was alweer jaaaaren geleden dat ik die gehad had.

      1. Melody schreef:

        nou lekker toch…. een volgende keer maar iets sneller weer nemen dan

  11. Edward McDunn schreef:

    Hahahaha…smakelijk eten hoor!!! Het ziet er lekker uit.

    1. VillaSappho schreef:

      MMMmmMmMM monom waren ze ja.

  12. Marylou schreef:

    Smakelijk want een mattentaartje gaat er ook bij mij in.

    1. VillaSappho schreef:

      Achja natuurlijk ken jij ze. groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: