Maandag 5 december 2016

Stoft met strooigoed voor Zwarte Piet

Piet
Zit ik net lekker onder een dekentje op de bank hoor ik opeens een enorm kabaal boven me. Wat de fuk nou weer, dacht ik. Ik stormde verontwaardigt naar buiten en zag op mijn dak niemand meer dan Sinterklaas. Naast me stond een gerestylde Piet op en neer te hoppen en in zijn handen te blazen. Je ziet wat bleek rond de neus Piet, heppie het koud of moeje pissen? Piet knikte heftig en toverde zijn liefste glimlach tevoorschijn, ga maar ff binnen duimde ik hem de goede kant op, waarna ik me op die schimmel en zijn paard richtte. Kom van dat dak af, zei ik hem. Das een liedje, lalde de Sint tot mijn verbazing terwijl hij met zijn bijna lege fles bisschopswijn schudde. Een moment keek ik hem ongelovig als ik al ben, aan en siste toen; ‘ben je levensmoe ofzo kom eraf!’

Die jurk zag inmiddels wel in dat ‘ie beter kon gaan luisteren en met een ferme sprong stond het paard naast me aan het restje van het kattengras te knabbelen. ‘Zijn hier nog stoute kindertjes?’ zei de Sint veelbetekenend. Hoezo? Is je zak dan nog niet leeg viespeuk. De Sint die net weer een slokkie nam spuugde van woede alles uit en begon me daar een preek, heb het niet gevolgd want ondertussen stond een heel wat minder bleke Piet achter me met een lege zwarte stift te zwaaien. ‘Kom maar ik heb nog wel een stiffie voor de rest’, zei ik hem en met een brede glimlach op zijn half zwarte gezicht draaide hij zich om en liepen we naar binnen.

Schuimpjes strooigoed‘Is dat nou echt wat voor jou Piet, dat werken voor die ouwe bezopen vent in dat koude natte landje?’ ‘Heb je niet iets beters te doen?’ ‘Spanje klinkt mij nou toch iets beter in de oren!’ ‘Wurgcontract’, moppelde Piet schudde spijtig zijn hoofd en plofte op mijn bank. Inmiddels hoorde ik ook Sinterklaas verontwaardigt roepen dat zijn Wegwijs Piet moest komen want ze waren nog lang niet klaar. Wacht maar ff Piet, doe alsof je thuis bent.

Ik liep naar buiten en snauwde tegen Klaas: ‘hij is wel klaar met jou zuipschuit, hij zoekt een andere Klaas’, vertel maar waar moet je zijn want je kan het prima alleen af. Ik overtuigde Sint, wees hem met de ene hand de weg en met mijn andere frunnikte ik eens aan een gespje hier en daar, straalbezopen als ‘ie was merkte hij niks. En terwijl ik Amerigo nog een suikerklontje gaf riep Sint nog eens om zijn Piet die zich tegoed deed aan zijn eigen strooigoed en even gebruik maakte van mijn laptop.

‘Sint je moet op het volgende huizenblok zijn maar die sprong dat haal je noooooit, zei ik overdreven. ‘O jawel, let jij maar eens op’. Sint zette Amerigo in zijn achteruit en zoefde even later aan me voorbij en terwijl Piet even om de hoek keek zagen we samen hoe hij over het dak van de buren zoefde. Prachtig zette Amerigo af en zo’n miliseconde hing Klaas in de lucht voor hij met zadel en al ter aarde stortte. Vrolijk hinnikte Amerigo vanaf het andere huizenblok en vertrok naar zijn stal. “Koffie Piet?” ‘Het is weer Zwarte Piet Liesbeth en nee ik moet vliegen. ‘Vliegen?’ Ik ga naar Curacao, daar dansen de Zwarte Pieten, sminken ze Klaas en is het heel wat warmer. Wil je mee in de zak?

10 thoughts on “Maandag 5 december 2016

Comments are closed.