Woensdag 31 mei 2017

Er is weer graskaas! Lees hier over mijn heerlijke ontbijt en waar het vandaan komt.

Graskaas
Dit jaar zag ik voor het eerst huppelende koeien en van die huppelende koeien wordt graskaas gemaakt. Of nouja die koetjes eten heel erg smeuig vers jong groen sappig gras en van de melk die ze daarvan brouwen wordt kaas gemaakt. Die soort kaas heet graskaas, is zacht en romig en ik ben er dol op. Helaas zit er tussen het moment dat de koeien naar buiten jumpen en mijn versche plakje kaas minimaal 4 weken en daar die koeien niet allemaal tegelijk naar buiten mogen is het elk jaar maar de vraag wanneer die superkaas in de koeling ligt.

Maar ik kan je zeggen ze ligt er en smaakt super! Weidemelk zoals de melk heet die buitenspeelkoeien produceren, is gezonder doordat er meer onverzadigde vetten inzitten, ook zit er meer caroteen in wat door ons lichaam omgezet wordt tot vitamine A. Daardoor is graskaas een stuk gezonder dan hooikaas, in de winter krijgen de koeien in een donkere stal veelal hooi, dat maakt de melk minder vol en proef je wel degelijk het verschil tussen de verschillende kazen.

Per dag eet een koe zo ongeveer 70 kilo gras en drinkt rond de 60 liter water. Het produceren van de vereiste hoeveelheid melk is dan ook topsport. Zeker als je je bedenkt dat van 10 liter melk maar 1 kilo kaas gemaakt kan worden. Een koe produceert gemiddeld 20 liter melk per dag maar wordt niet dagelijks gemolken. De melkproductie kan sterk afnemen als een koe niet gelukkig is.  Het is dus zaak de dames tevreden te houden. Zo zijn koeien kuddedieren sluiten ze onderling vriendschappen. Ook hebben ze een bepaald ritme wat neer komt op 8 uur eten, 8 uur herkauwen en 8 uur slapen. Daarnaast eten ze graag gevarieerd, ze zijn bijvoorbeeld dol op klaver en eten naast gras ook graag kruiden. Koeien houden van rust, ruimte, spelen, gek doen èn een volle buik.

Dus huppel naar de winkel en haal graskaas, de koeien hebben er hun best op gedaan!

Een heerlijk broodje graskaas.

16 thoughts on “Woensdag 31 mei 2017

 1. Ik heb de graskaas leren kennen door te winkelen bij Albert Heijn. Ik ben sowieso al een fan van Beemster, maar eens de graskaas er is.. kan ik er niet aan weerstaan. Ik heb hem trouwens donderdag gekocht :-)

 2. Huh, een koe wordt niet dagelijks gemolken? Wat zijn dat voor koeien dan? Voor zover ik weet worden koeien (minstens) twee keer per dag gemolken.
  En geef mij maar oude kaas. Jammie!

  1. Nee toch niet. Het is vergelijkbaar met iets meer dan 300 dagen per jaar.

 3. koeien in de wei , Karel blij
  we zien ze gelukkig weer meer en meer
  ja die kaas is echt lekker , zal er zo aandenken als ik om boodschappen ga

  smakelijke groet

 4. Wij houden er wel van een lekker stukje grasmaand. Dat de dames er zo druk mee zijn dat wisten wij dan weer niet. Waardeer je je bammetje kaas nog meer.

Comments are closed.