Woensdag 16 maart 2016

De Philips radio Philetta uit de jaren 50

Philips (Museum)
Een kleine 2 jaar geleden opende midden in het centrum van Eindhoven een nieuw museum in een deels oud gebouw. Het Philips Museum stond niet direct boven aan mijn lijstje. Ik heb ook niet direct iets met Eindhoven, of Philips, tenzij het Senseo is dan wel dan is het goed.
Tot ik van de week toevallig een gesprek opving tussen een groepje vrouwen die het museum bezocht hadden, ik hoorde hun praten en sprak hun aan, hun enthousiasme heeft me aangestoken.

Na de entree loop je langs een glazen pui langs een tijdlijn over Philips, na deze tijdlijn loop je door het museum en wordt deze tijdlijn gevolgd. Dat Philips en Eindhoven bekend staan door de gloeilamp ja dat komt natuurlijk terug. De eerste ‘Philips’ was een bedrijf van vader Frederik en zijn zoon Gerard, we spreken 1891 en de eerste lampen zijn een feit. Dat het bedrijf ondanks hard werken voor geen meter liep zorgde ervoor dat vader zijn investering redde door zijn andere zoon, Anton, aan het bedrijf toe te voegen. Geen fanatieke leerling maar een kei in verkopen. De panorama hieronder laat de oude fabriek zien, of die echt zo was wordt beweerd. Het geeft in ieder geval een goed beeld.

Panorama van de oude Philips lampenfabriek, nu het Philipsmuseum
Al snel volg je de veranderingen in lampen en wanneer ik me omdraai zie ik tot mijn grote vreugde de eerste radio’s. Dat Philips graag alles binnenshuis houdt is wel duidelijk. Half Eindhoven staat vol met oude fabrieken. Van glas- tot papierfabriek, alles deed hij zelf. Dus toen hem gevraagd werd radiolampen te produceren, zag hij ook wat in de rest van de radio. En samen met de eerste radio’s volgen natuurlijk de eerste televisietoestellen. Kan je je nu nog voorstellen dat er ’s avonds geen elektrisch licht, geen radio of muziek, geen tv was? Wel veel kinderen, dat wel. En we gaan even verder….

Een stuk verderop ligt een grote kaart waarop je kan gaan staan, delen daarvan vertellen het verhaal van Philips, zoals het Evoluon, Philipsdorp en Strijp-S. Philips groeide dus bouwde hij nieuwe wijken, Philipsdorp als eerste maar daarna ook Woensel en Tongelre. In de laatste wijk, waar ik woon, bouwde hij overigens alleen maar villa’s. Dichterbij de fabrieken in het centrum bouwde hij de sociale arbeiderswoningen zodat ‘zijn’ personeel niet ver naar huis hoefde te reizen en hij genoeg werknemers had.

Eén van de gangen van het Philips Museum waar oude reclame borden hangen.Boven in het museum zijn een paar ‘kamers’ ingericht met allerlei Philips producten. De kamers stammen uit dezelfde tijd maar de sfeer is zo leuk. De kenmerkende kleurrijke drukke style behang, Brabantia blikken, Pong en een cassettespeler waarvan ik er zelf een soortgelijke van heb gehad. Dat ik wel wat met dat retro spul heb staat vast. Me vergapend aan een vitrine vol oude Philips producten, van stofzuiger, scheerapparaten etc. kijk ik zomaar een hoek over muziek in. Een hoek vol over de invloed die Philips had op muziekdragers. Niet alleen de radio, cassettespeler en platenspeler kwamen van de hand van Philips. Ze gingen zich ook moeien in uitbrengen van cd’s en lp’s en terwijl ik nu een blik werp op mijn kleine collectie lp’s moet ik zeggen dat dat ook een succes was .

Een deel van het museum gaat over de innovaties die Philips op zijn naam heeft staan in de huidige tijd. Veelal in het medische, röntgen bijvoorbeeld. Ook de nieuwere innovaties in televisies komen aanbod. En eerlijk is eerlijk dat deel -het zal me verrekke.

Al met al is het een mooi museum, je loopt er al gauw een uur rond en binnen in het museum is het ook mogelijk iets te eten en drinken. De entreeprijs is met €8,- zeer schappelijk als het personeel iets minder luidruchtig is en het museum blijft investeren in vernieuwingen, dan denk ik dat het net zo succesvol zal worden als Philips zelf.

19 thoughts on “Woensdag 16 maart 2016

 1. Goh….door jouw verhaal realiseer ik me dat het wel raar is eigenlijk ….
  ik vind musea echt leuk… maar de enige 2 die ik bezocht/bezoek zijn het Groninger & Drents museum, de ene met een long-time-vriendje en de ander met mijn maandagmeneer…. binnenkort weer naar het Drents museum voor de Maya-tentoonstelling…

  Hmmm toch maar eens ‘vaker’ op de agenda zetten

 2. Ik ben een Philipskindje. Mijn vader werkte voor Philips in de tijd dat deze fabriek nog alles bezat in Eindhoven en omstreken.
  Het Evoluon was/is mijn mooiste museum. Maar een nostalgische wandeling door dit museum lijkt mij ook prachtig. Het is al weer zo lang geleden dat ik in Eindhoven ben geweest …..

  Vrolijke groet,

  1. Ik hoop ooit het Evoluon ook eens te kunnen bekijken, rare vliegende schotel…

   1. De maquette van een oerbos bij de ingang met een miezerig klein appelboompje.
    Met een druk op een kleine lichtschakelaar kwam het boompje te voorschijn.

    De grote wonderlijke knikkerbaan alsmaar doorrollend.

    Het wereldspel waar met geld en beslissingen een droom verwezenlijkt kon worden.

    Ik heb er nostalgische herinneringen aan.

    En dat allemaal in die rare vliegende schotel ……

    Vrolijke groet,

 3. Dus best interessatr .Zal het onthouden voor als ik nog eens naar Eindhoven ga.Bedankt.

 4. Dat moet ik eens onthouden als ik weer eens bij onze kleinzoon op bezoek ben. Ik ben nú nog niet verder gekomen dat het standbeeld van meneer Philips dat in de binnenstad op een pleintje staat;-)
  Zonder elektrisch licht heb ik net meer meegemaakt, zonder TV wél, en zonder de radio’s van meneer Philips( er was in mijn jeugd nog distibutieradio) en zonder héél veel andere hebbedingetjes;-)

  1. Hij staat toch voor het station? Maakt niet uit beeld wordt toch wel ondergescheten.
   Ik had je toch niet zó oud geschat mevrouw Rietepietz:D

   1. geboortejaar ’42 dus hartje oorlog en kort na de oorlog was er gewoon nog vrijwel niets bij gewone burgers, geen telefoon, geen TV , geen auto, geen wasmachine, geen koelkast, dat kwam allemaal pas eind jaren 50 begin jaren 60 wat op gang,

 5. Leuke tip Liesbeth, daar zullen Jan en ik ook wel een keer rondlopen en dan gratis naar binnen met onze Museumjaarkaart, tenminste dat hoop ik, want niet elk museum doet daaraan mee hebben we al ervaren.

  1. Klopt, maar de entree is niet zo heel duur dus je kan alsnog gaan en het combineren met iets anders, daf museum ofzo.

 6. Het lijkt mij mooi en interessant om er eens heen te gaan Liesbeth, erg leuk om onder andere al die oude radio’s te zien.

 7. Met een familie die allemaal voor Philips hebben gewerkt of werken heb ik natuurlijk wel affiniteit met deze firma. Mijn vader bouwde Philips fabrieken in het buitenland en was dus weinig thuis. Mijn oom was personeels chef en mijn broer werkt bij de medical systems van Philips. Ook de Philips winkel was er winkel waar we vaak kwamen. En de kinderfeestjes ging steevast naar het evoluon. Leuk om te lezen

  1. ja dan heb je het wel meegekregen ja. Net zoals heel veel families in Eindhoven overigens.

 8. mogge Liesbeth
  museums zijn ook niet echt mijn ding en of dat nu zoals in Eindhoven een lokale is of het is iets als het Rijks , maar als ik dan dit enthousiasme lees ga ik nog twijfelen
  wij hadden nog zo een oude lampen radio tot ver in de jaren ’60 en de 1ste tv kwam ergens in het begin van die zelfde jaren

  1. Oeps zo oud Kareltje?
   Lekker niet doen hoor doe dan maar iets waar je wel van zal genieten. Rondje fietsen om jong te blijven ofzo;)

   1. :) ja ben net geen 20 meer zeggen ze dan hé
    ik vermaak mij prima hoor , en ik vind het mooi om jou verhalen te lezen
    dat doe je heel goed , als of we met je meelopen door de zalen van het museum :)

Comments are closed.