Woensdag 1 maart 2017

Het Van Goghkerkje te Nuenen

Van Goghkerkje
Van Gogh schilderde het kerkje voor zijn moeder.In 2002 werd op een belachelijk makkelijke manier 2 schilderijen gestolen uit het van Gogh Museum Amsterdam. De daders klommen op een ladder en sloegen een raam in. Het museum is ’s nachts bewaakt maar de vermissing werd pas ’s morgens opgemerkt, redelijk bizar want de ruit is ingeslagen met een moker. Aan de hand van DNA sporen werden de daders opgepakt maar de twee schilderijen, Strand van Scheveningen en Kerk van Nuenen met kerkgangers, waren voor jaren spoorloos.

Van Gogh, die toen begin 30 was, schilderde het kerkje tussen 1884 – 1885 voor zijn arme moeder die door een gebroken dijbeen aan bed gekluisterd was. Zijn vader was dominee aan de Hervormde kerk in Nuenen toch heeft van Gogh het kerkje maar weinig bezocht. Hij had geen goede band met zijn vader en had het geloof al jaren achter zich gelaten. Hij nam het schilderijtje later nog eens onder handen en voegde toen de kerkgangers toe.

Na 14 jaar werden de schilderijen vorig jaar teruggevonden in een huis van de Napolitaanse maffia in een plaatsje niet ver van Pompeii. De doeken zijn echt bevonden het zeezicht heeft wat schade opgelopen het Nuenens kerkje is in redelijk ongeschonden staat. Wel zijn beide schilderijen uit hun lijsten gehaald. Om de Italiaanse politie te eren zijn de schilderijen na het onderzoek voor een korte periode in Napels tentoongesteld. Inmiddels zijn de schilderijen onderweg naar huis waar ze binnenkort weer te bewonderen zijn. Mocht je niet kunnen wachten, het door van Gogh geschilderde kerkje is nog steeds te zien in Nuenen.

10 thoughts on “Woensdag 1 maart 2017

 1. zegt me helemaal niks natuurlijk ;-) Dit soort dingen ontgaan me of blijven me niet bij… nou ja maakt ook niet uit, ze zijn op weg terug en daar gaat het maar om toch.

 2. Wat een leuke informatie …….. op jou blog ga ik steeds meer leren :-)
  Ik kan me die roof inderdaad ook nog herinneren, en hoorde het bericht dat er schilderijen waren gevonden van die roof ook, maar over dat kerkje wist ik dus niet.

 3. het heeft lang geduurd maar uiteindelijk zijn ze dan toch teruggevonden maar natuurlijk blijven de dader weer buiten schot. tegenwoordig ben je als “bezitter”altijd een beetje de schuldige omdat een “crimineel erbij kon” in plaats van meer werk van opsporing en straffen te maken. Heel toevallig ligt er bij mij “een van Gogh” op tafel…… in 1000 stukjes , dat vraagt een intensieve “restauratie.”

 4. Qua schilderstijl is Van Gogh niet mijn favoriet, maar zijn verhaal fascineert me wel en ik heb dan ook met veel plezier de TV serie en het stripalbum van Barbara Stok bekeken.

 5. ja staat me nog wel bij , goed bewaakt zouden ze zijn , standaard gezegden natuurlijk
  maar het is mooi dat ze terug zijn en niet voorgoed verloren zijn

 6. Het grote geld trekt dieven aan nochtans wordt het moeilijker en moeilijker om kunstwerken te verkopen.Het heeft lang geduurd maar gelukkig zijn ze eindelijk terecht.

 7. Dat herinner ik me, het zou een lachertje zijn als het niet om kostbare doeken ging.
  Een mooi gebaar te schilderijen in Napels tentoon te stellen, ze zullen nu beter bewaakt worden, neem ik aan.

Comments are closed.