Welkom bij de Tandarts

Welkom bij de tandarts

Wachtkamer vol zwijgende mensen, een verschoten tafeltje met bladen uit het vorige tijdperk en met een beetje mazzel zo’n lulzender op de radio ondersteund door het geluid van de boor. En dan als je bijna aan de beurt bent zie je je voorganger naar buiten komen met zo’n gezellig kartonnen kotsbakje en zo’n halfbebloede vage lip van verdoving en beulwerk. Welkom bij de tandarts.

Veel goede ervaringen heb ik niet. De tandarts waar ik als kind mee opgroeide had een wachtkamer met aquarium en één stoel. Hij haalde zelf zijn patienten op en als je je goed had gedragen kreeg je een sticker met wiebeloogjes. Diezelfde tandarts had jaren later een praktijk in het centrum de deur ging niet meer met een door hem bediende zoomer open want daar had hij een assistente voor achter een balie middenin de wachtkamer waar nog een kudde ongelukkigen zat te wachten. In diezelfde wachtkamer een vitrine vol dure miniaturen en ernaast een enorme boot miniatuur maar klein is het goede woord niet.

Mijn naam klinkt en loop mee met de assistente die me bij 1 van de stoelen afzet, de volgende prepareert mij en de benodigdheden en voor ik goed en wel gedag kan zeggen zet de tandarts de verdoving en moet ik de stoel weer uit. Na een kwartier word ik opgehaald door assistente zoveel kom ik in een andere stoel terecht. Zowaar zie ik de tandarts nu m’n halve gezicht is verdoofd en nadat hij nog een keer of 2 tijdens het boren een andere stoel opzoekt moet ik opstaan. Hij verteld me nog dat één van m’n verstandskiezen niet goed is en terwijl ik onder zijn druk iets te snel opsta, zak ik in elkaar.

Jaren ben ik niet naar de tandarts geweest en toen ik een paar weken geleden zo’n enorme pijn in mijn bek had, toen dacht ik het ergste. Toch die verstandskies? Een zware ontsteking? Beide? Er werd niets gevonden wat die zware pijn kon verklaren en omdat die inmiddels verdwenen was liet ik het erbij. Wel ontdekte ze 2 kleine gaatjes en omdat er nu geen tijd meer was werd ik verwezen naar een deur verder, haar vader.
Vandaag wachtte ik zittend in de stoel de verdoving af, bleek er behalve een gaatje niks met mijn verstandskiezen aan de hand te zijn en stond ik na een kwartier geboord en gevuld weer buiten. En dat voor de helft van het geld zag ik op de direct meegegeven rekening. Welkom Tandarts.

25 thoughts on “Welkom bij de Tandarts

 1. De tandarts met wie ik nu een nieuwe relatie moet gaan opbouwen zit op 50mtr afstand van mijn woonplek. Nieuw omdat ik na het stoppen van mijn oude tandarts die me echt goed hielp en alles in keurige condtie wist te brengen waar nodig, ineens op zoek moest naar… Ik maakte al een slechte ervaring mee met een tussenadresje. Die heb ik de wacht aan gezegd, zonder reactie overigens. Laat staan een excuus. Arrogantie is deze branche niet vreemd…

 2. Ik zie wekelijks tandartsen aan het werk. Een apart vak, een soort werktuigbouwkunde, maar dan met levend materiaal. En regelmatig maak ik een verkeerde diagnose mee. Want waar de pijn zit, daar zit nogal eens niet het probleem. In commerciële praktijken lijkt het lastig te zijn om de tijd te nemen voor een goede diagnose. Want je moet soms echt goed onderzoeken wat er aan de hand is voordat je als behandelaar gaat hakken en zagen.
  Ik had trouwens helemaal geen klachten, al jaren niet. Blijken er onder dat gave gebit toch problemen te zitten. Dat kan dus ook nog. Het resultaat van niet goed verlopen wortelkanaalbehandelingen van 20 jaar geleden. Dus ik mag weer een aantal uren in de stoel gaan zitten.

 3. Ik heb het niet zo voor tandartsen, gelukkig heb ik deze keer een hele goede, maar toch ga ik altijd met een klein hartje.

 4. ik heb wél angst voor de tandarts al was hij een heel lieve en zachtaardige man; jammer genoeg is hij (jong) overleden. Ik ga nu 4x/jaar bij zijn dochter langs voor het verwijderen van tandsteen. Sinds vorige maand gebeurt dit … onder verdoving om ons beider comfort te verhogen. Er werd mij al voorspeld dat ik – na een val op mijn mond voor enkele jaren – toch enkele tanden zal verliezen. Oh wat zie ik daar tegenop! Ik prijs mij gelukkig dat ik niet van de ene naar de andere stoel wordt verwezen; de tandarts behandelt in alle rust telkens één patiënt van onthaal tot betaling.

 5. ik heb een tandarts die lijkt weggelopen uit een operette, een knappe kerel met vrolijke blauwe ogen, grijzende slapen in een lichtblauw hesje, bekwaam, snel en ook zeer geestig. Met een aangename Maastrichtse tongval, dat ook nog. Hij heeft meerdere assistentes, ook in het lichtblauw en samen zorgen ze voor een ontspannen sfeertje. Echt pijn lijden is er tegenwoordig met die snelle boren ook haast niet meer bij. toen ik jong was stond zo’n man op zijn platvoeten een uur te drillen Nu wervelen ze in zo’n draaistoel om je heen en het is zo gepiept.

 6. Ik draag al bijna 50 jaar een gebit en heb al die tijd ook geen tandarts meer gezien. Happy me…

 7. De firma F. heeft geen klachten over de tandarts, die na jaren trouwe dienst toch echt met pensioen ging. Zijn opvolgster is er ook een van het goede soort.

 8. Ik ga ieder half jaar naar de tandarts voor controle. Het is niet verstandig lang niet naar de tandarts te gaan. Ik ben 64, heb alles nog, wel wat vullingen en mijn verstandskiezen heb ik in 1977 al mogen afgeven. Vorige week voelde ik dat een vulling slecht werd en inderdaad: tandarts vond vervanging zeer aan de orde. Zo gezegd zo gedaan. Werd voor het eerst van mijn leven gevraagd of ik verdoving wilde. Verdoving? Voor een vullinkje??? Nou nee hoor… Ik wil er maar mee zeggen dat je gebit een van je belangrijkste lichaamsdelen is. Nooit verwaarlozen en niet met pijn of verdacht gevoel blijven rondlopen.

  1. Helemaal gelijk in ik ben dan wel een aantal jaar geweest maar poetste floste en spoelde zorgvuldig. Dat is iets wat ik niet begrijp bang zijn voor de tandarts en dan ook je gebit niet goed verzorgen.

 9. Van toeval gesproken.. ik was gisteren op spoedconsultatie bij de tandarts.
  Vandaag vooral heel veel spierpijn in mijn hals en oor :-( Het was dan ook een getrek en geduw gisteren. Bah!

 10. Ik heb een zachte, lieve tandarts. Vorig jaar verwees hij me door naar de mond- en kaakchirurg om mijn verstandskies te verwijderen die drukte op de kies ervoor en dat was pijnlijk. Groter dan de pijn was mijn angst voor die mond- en kaakchirurg. Een week angstig en niet geslapen… Onnodig… het was helemaal niet erg en het ging super vlot. Mijn angst voor het lijden was nodeloos geweest…

 11. Ik heb ook al jaren dezelfde tandarts waar ik nog steeds met angst en beven naar toe ga. Dit komt omdat ik als kind een vreselijke tandarts had die zonder verdoving zo vier gaatjes boorde…drama…

 12. Je boft met zo’n tandarts!
  Ik kom al bijna 35 jaar bij dezelfde tandarts. Toen net afgestudeerd en een praktijk overgenomen, een jaar of 5-6 jonger dan ik. We hebben veel meegemaakt samen, zijn allebei grijs geworden, ik werk niet meer, hij gelukkig nog wel, nog maar 3 dagen in de week. Ik ga 1x per jaar en heb meestal niks dan een beetje tandsteen. Hij vindt zijn werk te leuk om al helemaal te stoppen en ik vrees die dag.. Dan moet ik toch echt op zoek naar een andere…

  1. Ik ben nu bij een vergelijkbare gelukkig heeft hij nog een dochter met hetzelfde karakter.

Comments are closed.