Wat te doen in Valkenburg?

Kasteelruine

Dat Valkenburg toeristisch is hoef ik niemand uit te leggen. Dit prachtige stadje in Zuid-Limburg is bij iedereen wel bekend. De markante ruïne, de bergen, het prachtige mergel en de Wilhelminatoren geven de stad zijn karakter en trekt al toeristen sinds net na de Tweede Wereldoorlog. Een blog over wat te doen in Valkenburg?

Te beginnen met ondergronds:
Valkenburg heeft verschillende grotten, eigenlijk zijn het mijnen omdat ze niet natuurlijk zijn ontstaan maar door mergelwinning. De meeste bekende zijn de Gemeentegrot, Fluweelengrot, Steenkolenmijn en Romeinse Katakomben. Een aantal van deze grotten is rond kerst sfeervol verlicht en voorzien van kraampjes. In de rest van het jaar ga je onder leiding van een gids de gangen en spelonken door en hoor je over de bijzondere geschiedenis van de stad.

Ver bovengronds:
Die heuvels in Zuid-Limburg zijn werkelijk een prachtig stuk Nederland, genieten van het uitzicht is dan ook echt een tip. Loop middenin het centrum achter de glazen pui de trap op en bezoek de ruïne. Op de borden lees je over de rijke geschiedenis van het Valkenburg wat nu aan je voeten ligt. Of loop naar het kuuroord op de berg, de oude trappen en kleine paadjes erlangs zijn vermoeiend om te lopen maar het uitzicht is fenomenaal.
Geen zin om te lopen? Net buiten de stadspoort brengt een kabelbaan je meters omhoog naar de Wilhelminatoren. Voor de fanatiekelingen is het mogelijk deze toren te beklimmen. Het hoogste punt van Valkenburg is eventueel af te tokkelen. Is dat iets te fanatiek? Er is ook een rodelbaan.

Wat te doen in ValkenburgEn dan ertussen:
Valkenburg kent veel terrassen en dito boetiekjes. Vergaap je aan alle hebbedingetjes en kleding of wandel door het prachtige dorpje wat doorklieft wordt door de Geul. En als je dan toch aan de wandel gaat, bekijk dan de Vuursteenmijntjes. Deze steensoort werkt door Neandertalers gebruikt om wapens te maken, hun handwerk is nu nog te aanschouwen.
Voor de kleine kinderen is er het Sprookjesbos, zijn ze de sprookjes ontgroeid neem ze dan mee naar pretpark de Valkenier of bekijk wat Agogo te bieden heeft voor je gezin. Een kleine selectie naast de kabel- en rodelbaan kun je er midgetgolfen en lasergamen.

Buiten de stad:
Valkenburg zelf is uiteraard prachtig van hier lopen vele wandel- en fietsroutes door de prachtige omgeving. Huur een elektrische fiets of scooter en verken de glooiingen. Niet ver van het dorp ligt het drielandenpunt bij Vaals en de Amerikaanse Begraafplaats bij Margraten. Maak er een weekend van en ga ook een dagje naar Maastricht of Luik. Valkenburg is een goed uitgangspunt met in de stad en omgeving genoeg hotels en campings om alle toeristen op te vangen die jaarlijks de stad bezoeken.

Kerst:
Nog even en Valkenburg aan de Geul is weer in kerstsfeer. Zowel de Fluweelengrot als de Gemeentegrot worden omgetoverd tot kerstmarkt, maar ook de grootste ondergrondse kerst miniatuurwereld vind je terug in Valkenburg. Geen zin om onder de grond te gaan? Ook in het centrum van Valkenburg staan sfeervolle kerstkraampjes. En heb je hierna nog niet genoeg kerstsfeer geproefd, bekijk dan vanaf halverwege november op woensdag- of zaterdagavond de Kerstparade die door het dorp trekt. Praalwagens en dansers vullen dan de stad met speciaal voor deze optocht gecomponeerde muziek.

20 thoughts on “Wat te doen in Valkenburg?

 1. Valkenburg; ik kom daar al sinds mijn jongste jeugd. Met de auto. Logeren in een hotel daar. Later in een B & B (wat niet zo heette) boven aan de Cauberg bij mensen in Berg & Terblijt. Prachtig stadje, maar zeker ook geweldige omgeving. Mijn eerste vakantie met mijn toen nog ‘meisje’ per trein ging daar heen. We genoten van de omgeving. Maakten een bustocht naar het Duitse Monschau. Later nog vaak terug geweest. Maar het is nu veel toeristischer dan vroeger. Toen was er nog heel wat oorspronkelijk, nu niet meer. De grotten zijn leuk, maar de toegangsprijzen niet. Toch een aanrader. Omdat het zo buitenlands is binnen ons landje. Prachtige routes zijn te rijden via de kleine weggetjes door het Zuid-Limburgse landschap richting Vaals of het Belgische Verviers. Naar Luik is een optie, of Aken. Valkenburg bijft altijd een plekje houden in mij hart.,…

 2. Ik vind het altijd wel leuk om Valkenburg om de zoveel tijd te bezoeken. De grotten vind ik altijd reuze interessant. Met name vanuit historisch oogpunt en hoe mensen zich daar hebben verscholen tijdens WOII. De kerstmarkt vind ik er minder leuk. Maar dat komt misschien omdat ik altijd de Duitse kerstmarkten ben gewend en die vind ik toch stukken sfeervoller.

  1. Bijzonder verhaal maar sinds ik weet dat ze de joden in de eerste ruimtes stopten in de hoop dat de rest niet ontdekt of opgezocht werd is die bijzondere sfeer er wel vanaf.

 3. Ik ben ooit een keer in de grotten van Valkenburg gaan mountainbiken, dat was toen echt super leuk om te doen, ook echt een aanrader!

 4. Ik heb al vaak gehoord dat de kerstmarkt in de grotten zo de moeite is. Misschien dit jaar eens werk van maken!

 5. Ik ben er al 2 keer geweest. 1keer om te wandelen en een keer in de kerstperiode om die grotten te bezoeken .Ik heb er alleen goede herinnringen aan

 6. Haha, mooier kan ik het niet vertellen. Ik woon er een kilometer of tien vanaf en snap niet wat iedereen in dit stadje ziet… Limburg kent veel mooiere plaatsen.

 7. Valkenburg, hèt vakantieoord vroeger. Heel Zuid-Limburg i mooi, binnenkort gaan we een dagje Maastricht doen en misschien komen we ook nog in Valkenburg terecht.

 8. Ik ben er ooit geweest.
  Het is inderdaad Prachtig ?
  Maar met Kerstmis ? ?

  Dat moet zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken

  Bedankt voor de informatie
  Dat verdient een ?

  Groetjes
  Theo

Comments are closed.