Waarom de Efteling gekleurde duiven had

Waarom de Efteling gekleurde duiven had

Zoals bijna alles in de Efteling zit er overal een verhaal aan vast. Soms verzonnen, soms een stuk geschiedenis en heel vaak een sprookje. Ook de gekleurde duiven op het Herautenplein in het Sprookjesbos hadden zo’n sprookje als idee erachter. Zie deze jarenoude foto’s en lees verder want ik vertel je waarom de Efteling gekleurde duiven had.

Gekleurde duiven rond het Herautenplein

Het Bruidskleed van Genoveva is één van de sprookjes die er bij opening van het park was, zelfgeschreven is door de Efteling en ook nog het enige sprookje is wat met levende dieren wordt uitgebeeld. Het sprookje verteld over een prins die ging trouwen met de mooiste prinses van het land. Ze reden samen rond en genoten van de kleuren, het geel van boterbloemen, het blauw van korenbloemen, alle kleuren moesten in de trouwjurk van de prinses. De prins bezocht de beste weefster van het land en hoewel ze aandachtig luisterde bleek zij blind geworden en kon ze de kleuren niet meer zien. Haar handen zouden het werk wel doen, maar die kleur dat was echt een probleem. De duiven die zij zo trouw verzorgd had, hoorde het verhaal en besloten de weefster te helpen. Zij gaven haar de strengen aan waarom ze vroeg. De weefster maakte de mooiste jurk en toen die klaar was haalde één van de duiven de prins. Hij was zo verguld met de jurk dat de weefster hem ook de duiven liet bedanken, toen zag hij dat de duiven de kleur van de strengen hadden gekregen van al het zoeken naar de juiste kleuren.

Al jaren vliegen de gekleurde duiven rond bij het Herautenplein in het Sprookjesbos. In de Klyne Klaroen het restaurantje aldaar worden al vanaf de opening van het park zakjes met voer verkocht. De duiven zijn tam en komen graag naar je toe. Toch zijn die gekleurde duiven al jaren een bron van ergernis er zijn zelfs kamervragen gesteld over dit ‘vermaak voor mensen’. De dieren zouden respectloos behandelt worden in het park, hoewel groot dierenvriend durf ik te stellen dat deze duiven wel de mooiste duiventil in het mooiste stukje Nederland hebben en dat ze door die speciale kleur minder last hebben van hun natuurlijke vijanden.
Niet meer van deze tijd
Hoewel de Efteling vaker in opspraak is gekomen (in 2012 en 2016) heeft het park nu toch besloten de duiven niet meer te verven. Voorgaande keren kwamen ze nog weg met het excuus dat ze duiven met diervriendelijke verf gekleurd werden, nu anno 2018 is duidelijk dat het kleuren van deze vogels niet meer van deze tijd is en worden de witte duiven gebruikt om het begin van het sprookje uit te beelden.

Gaan jullie de gekleurde duiven missen of zijn jullie eens met het nieuwe beleid?

17 thoughts on “Waarom de Efteling gekleurde duiven had

 1. Ik denk dat het goed is om dieren dieren te laten zijn. Ik weet niet hoe is vastgesteld dat de duiven ongelukkig werden van een kleurtje, maar ik denk wel dat het respect toont om niet aan dieren te frunnikken als het niet hoeft.
  Neemt niet weg dat mijn chihuahua nog steeds een cool stoer jasje draagt als het koud is.

 2. Ik heb ze nog nooit gezien die gekleurde duiven. Het lijkt me nogal zinloos eigenlijk. Je kunt het effect dat je met gekleurde duiven wilt bereiken vast ook op een andere manier organiseren.

 3. Ik vind het prima dat de duiven niet meer geverfd worden. Maar ergens vind ik het ook dubbel. Ik vind die duiven minder zielig dan al die varkens, kippen en kalfjes op een kluitje in de bio-industrie.

 4. Nou, zo vaak kom ik niet in de Efteling,maar ik moet zeggen, die gekleurde duiven heb ik nog nooit gezien. |En eerlijk is eerlijk, ik vind het goed om er mee te stoppen. Levert toch stress op voor de dieren, dat verven.

 5. Wij komen ieder jaar in De Efteling en we ergerden ons groen en geel aan dit wezenloze gesol middels kleurstoffen met dieren. Ook al omdat veel krijsende k#tkinderen de dieren constant meenden te moeten opjagen – of erger. Dus heel blij dat dit nu tot het verleden behoort. Nu nog de gekleurde paaskuikentjes en de doorgefokte kitsch-rassen bij honden en katten de wereld uit, om maar weer wat te noemen.

  1. Ja die kinderen krijg altijd de neiging achter hun aan te gaan zitten. Vroeger kreeg ik op mn sodemieter als ik zoiets deed.

 6. Het sprookje kende ik niet en die éne keer dat ik in de Efteling was heb ik de duiven niet gezien. Ik heb dus ook geen idéé wat het verven voor de dieren betekend, wanneer ze er op geen enkele wijze hinder van hebben heb ik er niets op tegen. Mochten ze er welke last dan ook van hebben dan natuurlijk niét doen.

 7. Sinds ik gezien heb hoe bloementelers hun producten aanpassen aan de lokale marktwensen van bepaalde landen, en hoe ze dat doen, ben ik wat minder van het verven geworden….Overigens ben ik in de Efteling al heeeeeel erg lang geleden voor het laatst geweest, dus geen ervaringsdeskundige…

 8. het sprookje kende ikzelf niet

  maar gekleurde duiven, vind ik wel heel vergezocht Liesbeth

  prettig weekend

 9. Ach tijden veranderen wat vroeger kon,kan nu niet meer.Er zijn nochtans veel zwaarde problemen met dieren waar men eigenlijk niets aandoet en dan denk ik aan overfokken van honden

 10. Eerlijk gezegd ken ik het sprookje niet eens, ben toch meerdere keren in de Efteling geweest.
  Tegenwoordig is alles al snel en onvriendelijk, maar andere extremen lijken steeds normaler te worden. Hans

 11. ha die Liesbeth , nee ik zal die duiven niet missen
  deze toch best leuke geschiedenis hoor ik voor het eerst
  vorig jaar wandelde ik om die Efteling heen en had al genoeg aan het geluid wat er vandaan kwam hihi , gillende mensen in de rollercoasters en zo meer
  dat ze deze vogels niet meer zullen schilderen kan ik goed vinden , denk dat er op andere plekken meer overlast van duiven is , laten de ambtenaren daar eens wat aan doen
  alvast een fijn weekend groet

Comments are closed.