Tentoonstelling: Vrouwen van Rotterdam

Foto gemaakt tijdens de tentoonstelling in Museum Rotterdam

Vorig jaar werd in Rotterdam 75 jaar wederopbouw gevierd. Uit verhalen en uit de geschiedenis was dit een periode van sterke mannen, van aanpakken maar wat hadden de vrouwen voor betekenis in die periode?

Tentoonstelling van Vrouwen van Rotterdam.Museum Rotterdam ontwikkelde daarom de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam en hoewel ik al enige tijd naar het museum wilde bezocht ik deze vorige week pas. De tentoonstelling verteld over de opkomst van de (Rotterdamse) vrouw. Van de tijd dat ze toestemming moest vragen aan haar man om kleren te kopen tot de tijd dat de pil kwam en ze geen ontslag meer hoefde te nemen als ze ging trouwen.

Tijdens de tentoonstelling maak je een reis door de tijd van net na de oorlog tot de jaren 70. Je volgt de wederopbouw vanuit vrouwelijk oogpunt. Alledaagse producten en kleding vormen de basis van deze tentoonstelling met prachtige foto’s van Rotterdam in wording, op de achtergrond begeleid door tekst die je doen glimlachen omdat het alweer uit de tijd is of retro.
Ook specifieke vrouwen die belangrijk waren in deze jaren zie je terug in de tentoonstelling. Vrouwen zoals Johanna Hudig de eerste vrouwelijke rechter van Nederland, Anna Blaman, Joke Bruys, Lenie Saris en vele anderen hebben een plek in deze tentoonstelling die eindigt met een aantal vrouwen die nu een belangrijk onderdeel van Rotterdam zijn.

Hoewel ik het liever anders zou vertellen heb ik de tentoonstelling net op tijd bezocht. De tentoonstelling kwam mij te laat ter oren en hoewel ik mensen nu misschien lekker heb zitten maken, is de het niet langer te zien. Sorry bummert, jammert enzovoorts. Zegt overigens niets over het museum, die moet je gewoon bezoeken.

Betaalbaar: €7,50
Kindvriendelijk: Ja!
Bereikbaarheid: Metro om de hoek.
Combineren met: Rotterdam
Voorzieningen: Toilet aanwezig, restaurant was gesloten.
Website: Museum Rotterdam

12 thoughts on “Tentoonstelling: Vrouwen van Rotterdam

  1. Ik heb ook niets over deze tentoonstelling gehoord, al moet ik wel zeggen dat dit soort tentoonstellingen niet zo mijn interesse heeft.

    1. Ja was ik erg blij mee, normaal weet ik altijd welke nieuwe tentoonstelling eraan komt in dat museum.

  2. Vrouwen zijn altijd belangrijk. Niet alleen in de geschiedenis. Ook in het hier en nu. Niet alleen in Rotterdam, ook in Abberkewalda of Oss. Daarom worden jullie ook zo door ons gekoesterd….

  3. Waar dan ook vrouwen hebben een hele weg afgelegd.Dank zij hen hebben we het nu gemakkelijker .Er is echter nog veel werk aan de winkel.Wanneer gaan vrouwen die het zelfde werk als mannen doen ,eindelijk dezelfde verloning krijgen?

    1. Precies! Nou wil ik niet meteen feministe eerste klas worden maar het mag eens tijd worden dat we beloond worden voor het werk wat we doen.

    1. Er is altijd iets voor te zeggen, dat vrouwen geen eigen rekening mochten hebben vroeger is echt belachelijk. Nu krijgen we sneller een parttime dan een fulltime contract en minder betaald ook.

Comments are closed.