Vrijdag 9 juni 2017

Houten tulpen bij de Hollandse Schouwburg. Een deel van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam

De Tweede Wereldoorlog in Amsterdam (zonder Anne Frank)
Wie aan de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam denkt, denkt waarschijnlijk ook meteen aan Anne Frank. Ik ook moet ik toegeven maar het Anne Frankhuis heb je nou eenmaal wel gezien na één keer schuifelen. Zo kwam het dat ik besloot een paar andere locaties te bezoeken. Want er gebeurde wel meer in Amsterdam. Zo ontstond er een soort getto in de Jodenhoek (rond het Waterlooplein) de directe aanleiding hiertoe was een gewond geraakte NSB’ er. Bruggen werden opgehaald, versperringen geplaatst en er verschenen wachtposten. Kort hierop vond de februaristaking plaats en later in de oorlog vonden hier verschillende razzia’s plaats. De bewoners werden naar de Hollandse Schouwburg gebracht en van daaruit gedeporteerd.

Hollandse Schouwburg
De Hollandse Schouwburg is na de oorlog vervallen en pas veel later werd er besloten een monument van dit gebouw te maken. Net buiten de drukte van de stad parkeer ik mijn fiets en loop door wat ooit de foyer was naar buiten. Voor me een paar bankjes met daar achter het monument op een toneel wat er niet meer is. Wat er rest is de afgebrokkelde muren van de coulissen en de gedachte dat er 70.000 mensen vanaf hier op transport zijn gegaan, om nooit meer terug te keren. Een klein buitje dreef me weer naar binnen, naar boven. Een interessante tentoonstelling verteld meer over de tijd dat de schouwburg zijn glans verloor en terwijl ik weer naar beneden loop staar ik even in de eeuwige vlam om vervolgens de rijen met familienamen te zien.

Schaduwkade
Een deel van die namen komen terug aan de Schaduwkade, een iets verderop gelegen kade waar op de randen bordjes liggen waarop zij met naam vereeuwigd zijn. Als hun sterflocatie bekend is staat er bijna altijd Sobibor en een te jonge leeftijd. De grote zwarte cijfers refereren aan het huisnummer aan de overkant, maakt de Nieuwe Keizersgracht een straat, een kade met schaduwen, 202 om precies te zijn.

Binnenkort verreist hier het Holocaust Namenmonument behorend bij de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en NederlandHolocaust Namenmonument
Onder de indruk van de eenvoud van dit monument loop ik met m’n fiets aan de hand de brug op. Links van me staat een oud monument door de Joden geschonken aan de Nederlanders die hen beschermde. Omstreden nu, want procentueel zijn hier meer Joden weggevoerd dan in andere landen. Volgend jaar staat hier op deze plaats een nieuw monument, het Holocaust Namenmonument, met 102.000 namen. Vorig jaar al betaalde ik een bedrag om symbolisch een naam te adopteren. Ik koos voor Anne Frank, omdat haar dagboek mij als 10-jarig meisje zo raakte dat de interesse nu nog niet gedoofd is. Gelukkig is er nog genoeg te zien over de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, maar dat is voor de volgende keer.

 

10 thoughts on “Vrijdag 9 juni 2017

 1. Ik woon in die stad en ken de plekjes. Ook die waar zoveel leed plaatsvond. Zoals in Amsterdam Zuiid/Rivierenbuurt. Waar nu nog steeds een speeltuin ligt (toen ook al) waar rijkere joden heen werden gehaald om zich te melden voor hun transport naar het oosten. Er is een mooi monument te vinden. Stukje verderop, achter de zgn. Wolkenkrabber van Berlage, het plein waar Anne Frank ooit woonde als kind. Met beeld van haar voor de deur in het plantsoen. De stad ademt die ellende nog steeds van toen…

 2. Ben vorige jaar ook naar Amsterdam geweest, naar de jodenwijk …….. erg indrukwekkend. Trouwens, in het Anna Frankhuis ben ik als klein meisje geweest en daarna eigenlijk nooit meer, ben niet zo van in de rij staan.

  1. Je kan tegenwoordig kaarten online bestellen, wel op tijd komen. Dan kan je dus meteen doorlopen. Ik vind de prijs eerlijk gezegd nogal tegenvallen voor dat schuifelen wat je daar moet. Geen foto’s maken vind ik ook al zo waardeloos.

 3. Ik moet bekennen nog niet in het Anne Frank huis te zijn geweest. Of ik het ooit nog ga zien is nog maar de vraag.

 4. ja ook hier in Hilversum liggen er vele
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine

  als ik aan Amsterdam en WO 2 denk
  denk ik aan mijn ouders , zij ontmoeten elkaar tijdens de mobilisatie
  mijn vader was gelegerd in de Wons stelling
  ma woonde in Makkum

  er zijn gelukkig veel plekken in ons mooie landje
  waar deze vreselijke tijd wordt herdacht
  en ik ben blij altijd te zien , al de jeugd die dit in ere houd

 5. WAs vandaag in Zaltbommel en daar ook Stolpersteine. Heb het even op de website gekeken, ga er even over nadenken.

 6. Ik mis de koperen stenen in je verhaal.
  Op de plekken die jij benoemt zijn de namen van de weggehaalde en gestorven bewoners terug te lezen op koperen stenen in de stoep van hun voormalige woonhuizen.

  Herdenkende groet,

   1. In Amsterdam hebben ze op een plek nogal wat ophef gegeven.
    De bewoners van een pand waar stolpersteine in de stoep liggen hebben met een rechtszaak geprobeerd om ze weg te krijgen …..

    Herdenkende groet,

Comments are closed.