Vrijdag 6 januari 2016

Waar is wally boek

Waar is Wally?
Vandaag snuffelde ik weer eens rond in de bibliotheek toen ik een jochie voorbij zag lopen met een boek die me spontaan een jeugdsentimoment gaf. Hij had namelijk een ‘Waar is Wally’ vast. Ik heb het joch zijn boek niet afgepakt, ook heb ik hem niet misleid, laten struikelen of meegelokt met snoep. Nee ik heb één van de andere boeken opgezocht en die mee naar huis genomen. Dat ik naast datzelfde joch en zijn vader kwam te staan bij de zelfscan zorgde voor een iets beschamende situatie want ik had geen andere boeken gehaald. ‘Ik kwam eigenlijk voor een kop koffie en de krant maar dit is veel leuker’, zei ik tegen het joch die ‘tuurlijk’ naar me grijnsde. Ik stopte mijn Waar is Wally in m’n tas en maakte dat ik weg kwam ondertussen mopperend dat ik hem net zo goed wel had kunnen laten struikelen pokkejoch.

Daar is Wally!Waar is Wally is een zoekboekenreeks getekend door Martin Handford. Hij is niet alleen illustrator maar schrijft zelf ook kinderboeken. De Waar is Wally boeken zijn uitgekomen vanaf 1987 en kenmerken zich door pagina’s vol tekeningen waar dingen tussen gevonden moeten worden. Wally is de gastheer van het boek. Hij draagt rood wit gestreepte kleding naast hem kom je veel andere personages tegen zoals vriendinnetje Wenda, haar hondje Woef en de tovenaar. In sommige boeken moet er ook producten gevonden worden zoals een sleutel of bot. De drukke platen spelen zich op verschillende echt bestaande of fantacy locaties af en kenmerken zich door de bizarre situaties die er gebeuren. Dus behalve het vinden van Wally is het bestuderen van de tekeningen al geweldig.

Anyway ik kwam thuis pakte alsnog de koffie en sloeg het boek open. De overvolle platen brachten me weer even terug naar mijn kindertijd waar ik zittend aan mijn bureau met m’n bureaulamp aan, de platen zat te bestuderen en soms maar net het geduld op kon brengen verder te zoeken. Ik dronk mijn koffie en dwaalde terug naar de tijd dat ik elke woensdag naar de bibliotheek ging. Toen zat de kleine bibliotheek nog aan het einde van mijn straat en was ik er zo bekend dat als er een nieuwe Waar is Wally uitkwam de dames het boek speciaal voor me apart hielden. De kaft kraakte nog als ik het boek open deed en de bladzijdes roken als nieuw. Bij sommige platen vond ik alles achter elkaar, bij sommige moest ik langer zoeken. Dat is helaas wel veranderd. Ik had mijn eerste slok koffie net op en vond Wally en niet veel later ook de rest van zijn vrienden en zijn vijand die in het Nederland G. Spuis heet maar in de oorspronkelijke taal Yllaw, Wally achterstevoren gespeld. Yllaw is zwart geel gestreept gekleed en heeft een snorretje.

Inmiddels is Where is Waldo, zoals de serie oorspronkelijk heet, met de tijd meegegaan. Er zijn verschillende boeken, stickerboeken, computergames en een heuse app uitgekomen dus terwijl ik me nog even vermaak vraag ik me af; Heb jij Wally al gevonden?

Detail uit één van de tekeningen van Waar is wally

16 thoughts on “Vrijdag 6 januari 2016

 1. En maar zoeken en maar zoeken, dat lijkt me op zich wel leuk! ik heb er wel eens vaker wat over gelezen, maar heb zelf nooit zo`n boek in handen gehad. Wel eens een poster gezien.

 2. Mijn kleinkinderen kregen ooit zo’n boek van mijn uit de USA , ik kende de boeken toen nog niet. Op dit moment “leg”ik een puzzel die door van Haasteren getekend is en dat doet er wel een beetje aan denken, ook zo héél vol getekend met allemaal toch goed herkenbare figuurtjes en dingen. Ik snap dus wel dat je er plezier mee had.

  1. Nou ja! Nee hoor je bent de enige niet, iedereen heeft andere herinneringen nietwaar?

 3. ik zag Wally lopen tussen de ridders :)
  jeugd sentiment voor de 1 terwijl een ander er nog nooit van heeft gehoord
  wens je een fijn lees weekend

 4. Dit doet me dan terug denken aan de testen voor kleurenblindheid die moesten afgenomen worden bij kleuters. van 5 jaar.Toen had ik al 8 nationaliteiten op 35 kleuters die naar eerste studiejaar gingen.Een hele boel sprak onvoldoende nederlands en zo duurden die testen verschrikkelijk lang en gaven vaak geen uitsluitsel.Gelukkig zijn de mogelijkheden om dit te testen veel groter geworden
  Wally zouden ze zeker gevonden hebben.Toen de computer zijn intrede deed en de rode autootjes in de rode garage moesten geplaatst worden en de groene in de groene garage kwam er veel sneller duidelijkheid

  1. Een oude vriend van me was kleurenblind hij kon er goed mee omgaan hij zag af en toe niet of iets bij elkaar paste qua kleding.

Comments are closed.