Vrijdag 23 juni 2017

Lies en de bus het is geen goede combinatie

Lies en de bus
Vaker dan ik zou willen zit ik in de bus de laatste tijd. Ligt niet aan de vervoerder maar aan m’n medereizigers. Het begint al op halte ik wacht rustig af naast me een kudde anderen. Een bus, die ik niet nodig heb, nadert niemand steekt z’n hand op bus kan door. Gescheld en getier -harde les-.

Mijn bus nadert er staan 3 kinderwagens in die de doorgang zo zwaar belemmeren dat niet iedereen de bus uit kan. Eén van die moeders staat met een baby op de ene arm en een telefoon in de ander wat als die bus moet remmen? Bij een bocht zal blijken dat de kinderwagen niet op de rem staat. Moeders let niet op en slaat met hoofd tegen een stang de baby heeft niks. Behalve een kansloos domme moeder.

Langzaam beweeg ik me richting de bijna lege achterkant van de bus voor me een trage trut maar dat mag ze is minimaal 80 en kwiek is niet het goede woord. Achter me trapt iemand voor de 2e keer op m’n hiel. Ik kijk even smerig naar de low social achter me en terwijl ik voor me kijk voel ik me even zoals mister Bean. Ik kan geen kant op en het lijkt dan ook eeuwen te duren eer de dame in kwestie voorzichtig een stoel opzoekt. Lijkt sowieso wel een bejaardenbus want natuurlijk keek ik of ik niet ff een puber van zijn bank kon lichten. Geen pubers en kan toch moeilijk tegen een vrouw van dik in de 60 zeggen dat ze op moet staan omdat het retro exemplaar voor me nog eens 20 jaar ouder is.

Maar goed daar zit ze en ik zoef met een vaart verder en vind warempel nog een plek. Voor me begint een baby te jengelen, vader krijgt zijn kleine niet stil. Is ook wel te ruiken waarom. Net als ik denk dat ik het benauwde weer verkies boven deze ellende besluit hij naast me de baby te verschonen. ‘Nieuwe pil halen’ noteer ik in mijn digitale agenda.

Een paar haltes later rijden we in een straat met heel veel scholen. De toch al drukke bus is nu overladen met meurpubers ik begrijp niet dat ouders die met testosteron gevulde stinkbommen niet fijn laten fietsen. Energie genoeg. Ben verbaasd over het volume wat er uit die knuppels komt. Na een kwartier zijn ze allemaal verdiept in de telefoon, het wifi sloeg zeker aan.

Omdat ik naar een dorp niet ver van de middle of nowhere moet had ik verwacht dat de bus tegen die tijd wel leeggelopen was, helaas moet ik er als eerste uit en heb ik dus maar te klimmen. Niemand werkt mee, tot het moment dat ik een paar tassen zelf even aan de kant ‘leg’. Ik werp mezelf de bus uit en als dank voor dat geëtter mis ik mijn aansluiting. Lies en de bus? Niet dus. En jullie? Wel bus?

16 thoughts on “Vrijdag 23 juni 2017

 1. Welk een heerlijke tone-of-voice dit verhaal. Ik herken het wel, maar gebruik de bus te weinig en te kort om het helemaal te kunnen ondersteunen. De bussen die onze woonstek passeren benutten we alleen om naar het nabij gelegen station te komen in geval van een tripje met de gele rupsen of wellicht de metro. En dan is er veel herkenbaar al zijn die ritjes twee haltes lang. Gelukkig zijn de hoofdstedelijke metro’s tegenwoordig van de moderne soort en zijn de dagen van de oude wagonnetjes in de oeroude metro’s voorbij. Net als de stank van ongewassen mensen…..

 2. Nee, niet bus!
  Ga altijd met de fiets.
  Maar eens toen het echt stortregende……
  Echt stinkende meurpubers.
  Als het nu eens echt stortregent, word ik gebracht, hoe riant :)

 3. O, heel herkenbaar hoor. Ik probeer zo min mogelijk met de bus te gaan, maar ja, als het hard waait en regent, laat ik de fiets toch in de schuur en neem de bus naar het metro station.
  Gelukkig reis in vaak op droge dagen…….

 4. Ik reis gelukkig zelden met de bus, en dan zeker niet in de spits… Ik ben goedkoper met de auto.

 5. ik neem sinds mijn pensionering regelmatig de bus, bij voorkeur buiten de spitsuren. In Vlaanderen kan ik voor 50 euro/jaar het hele jaar door met DE LIJN (ons OV) reizen.

 6. Nou liever niet nee, ik ben snel wagenziek en zo’n bus stinkt vaak , als het ov moét zijn kies ik als het éven kan voor de tram waar je natuurlijk wél dezelfde taferelen tegen kunt komen. Ik laat inderdaad altijd wél even zien of ik wel of niet mee wil met bus of tram, niet meer dan logisch als er meerdere lijnen bij een halte stoppen. Gelukkig is het niet altijd zó rampzalig als jij het deze keer trof.

 7. Ik zou bussen niet willen missen. Ik gebruikt heel veel bussen en treinen. Wij hebben geen auto. Ik vind handig. En voordelen is ook makkelijk om te doen.

 8. Ik zit zelden in de bus en bijna dagelijks in de trein. Sinds de OV-fiets er is, is dat meestal mijn aanvullend vervoer. Reizigers in het OV kunnen zich idd behoorlijk asociaal gedragen. In de bus zou ik denken dat de chauffeur daar meer zicht op heeft. In veel bussen is ook cameratoezicht, de chauffeur kan op het scherm zien of mensen het gangpad blokkeren. Als de bus stilstaat, tenminste. Rijdend lijkt me dat geen strak plan.

 9. Met het openbaar vervoer, ga ik nooit voor mijn plezier Liesbeth, waar is de tijd gebleven dat snotneuzen nog opstonden voor ouderen?

 10. Dat heb je leuk geschreven, lies? Heet je kies? En Nee man, toen ik nog student was en een half jaar een minor in Utrecht heb gedaan was ik een half jaar aangewezen op bussen en treinen maar na dst half jaar kuste ik de grond en beloofde ik dat ik vanaf nu gewoon trouw hier in limburg zou blijven en gebruik zou maken van auto en fiets. Ik haat dat geplak en geduw aan elkaar en beleefd doen tegen mensen die het nodig vinden om tegen mij te praten en mijn paranoïde brein is sowieso continue aan het denken welk mogelijk ergs er misschien zou kunnen gebeuren, dus hou het in de gaten martha en dan heb ik ook nog mijn superhelden-adhdkracht erbij, en in een overvolle bus word mijn adhd er nu niet echt minder op want ja, spanningen enzo. En dus heb ik in dat half jaar zoveel flauwe klote grappen of lullige opmerkingen gehoord dat ik verzadigd ben tot aan m’n pensioen ofzo, dus nee echt geen bus meer voor mij.

 11. ik reis vaak met bus , omdat trein niet overal komt , en dat zijn mooie afgelegen dorpjes waar ik uit stap en aan de wandel ga , of na de wandeling met de bus naar het dichtbij zijnde trein station vanwaar ik naar huis kan
  of ik erger mij minder snel
  of jij had enorme pech\
  dus ja wel bus
  tenzij ik die meest mooie en rustige gebieden missen wil

  fijn weekend groet

Comments are closed.