Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Vrijdag 19 mei 2017

Vrijdag 19 mei 2017

World Press Photo
Zo eens in de tijd wil ik een tentoonstellingen bezoeken. Vaak komt het neer op een tijdelijk deel in het museum, maar deze keer ging ik ervoor naar een kerk. Om precies te zijn naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam want daar hebben ze de foto’s van de World Press Photo opgehangen.

De World Press Photo is een fotografiewedstrijd speciaal voor journalistieke foto’s. Elk jaar worden in verschillende categorieën de mooiste en beste foto’s uitgekozen. Van de winnende foto’s word een boek gemaakt en de tentoonstelling reist door 40 landen en langs miljoenen ogen. Wat me als eerste opviel, nadat ik de entreeprijs van 10 euro had neergelegd, was de drukte in de kerk. Alle nationaliteiten liepen er rond, maar van wie ik het kon verstaan waren de mening allemaal gelijk. Gruwelijk, de foto’s zijn gruwelijk. En goed, maar ze geven vooral weer hoe erg de huidige tijd is en dan geeft die kerk een bijzondere sfeer.

De meest zware, met afschuw bekeken en met haat gevulde foto was dit jaar de winnende foto. De fotograaf (Burhan Ozbilici) keek de moordenaar aan en ergens durfde hij, de dood aankijkend, nog foto’s te maken. Diep onder de indruk liep ik nogmaals langs de foto’s en toen de drukte van de stad in.

De winnende foto van de World Press Photo 2017

Reader Comments

 1. Ik heb het boek jarenlang gekocht sinds ik het huis uitging maar ben er op een gegeven moment mee gestopt omdat de foto’s vooral gruwelijk waren …
  Ik vind dit trouwens geen winnaar eerlijk gezegd

 2. Het afschuwelijk toe gebeurt is. Hele wereld is raar aan worden. Het word alleen maar erger daardoor. Foto laten zien is een uitdaging voor de mensen.

 3. Deze Burhan Ozbilici heeft oorlogservaring en heeft vast wel vaker voor hete vuren gestaan. Qua techniek had iedere amateur deze foto’s met een cameratelefoon kunnen maken maar een gewone sterveling laat het wel uit zijn hoofd om ook nog eens de aandacht van de gewapende hoofdpersoon op zich te vestigen. De foto die nog steeds veel indruk op me maakt is die van het Vietnamese napalm-meisje. Temeer omdat deze foto meerdere malen van sociale media is verwijdert vanwege … ”naakt” Hoe walgelijk ”Amerkaans” kan het zijn ?

 4. Ik bezocht al twee keer een tentoonstelling van WPPhoto in het verleden. Veel boeiende foto’s te zien daar. Het is en blijft het weten te pakken van het juiste moment.

 5. Zoals meestal of in ieder geval vaak, gaat het hier niet om de foto zelve maar over de moed/tegenwoordigheid van geest/mazzel van de fotograaf. World Press Photo zou misschien beter World Press Photographer kunnen heten.

 6. De fotograaf had lef! Deze scene staat ook op mijn netvlies, eerst dacht ik dat het cabaret was.
  Veel mooie opnames, knap en alert.

 7. ik herinner me deze bijzonder indrukwekkende scène Liesbeth…

  een bezoek overwaard lijkt me

  groeten

Comments are closed.

You cannot copy content of this page