Vrijdag 19 februari 2016

Treinstation Vlaardingen West een blog over de laatste maanden van dit en de andere stations op de Hoekse Lijn.

Mijn Hoekse Lijn

Al jaren borrelt het, al jaren hoor ik het en nu is het ècht zover.
De Hoekse Lijn binnenkort zònder trein!

Ik ben geboren en getogen in Vlaardingen, een stad niet ver van Rotterdam en Hoek van Holland, een stad rijk bedeeld met drie stations. Vanaf waar ik woonde wandelde ik jaren en jaren naar station West.
Het station wat ik wel eens voorbij ben gegleden -blaadjes-, het station waar een machinist wel eens voorbij is gereden -oeps- en het station waar ik zelf wel eens vanaf ben gekukeld -veel ijs-. Kortom het station van mijn geschiedenis.
Een afgesloten stempelautomaat in de laatste periode voor de echte intrede van de ov-chipkaart.
In gedachte hoor ik nog een machinist me alles uitleggen over spoorbanen en de seinen die je van een afstand kan zien, menigmaal heb ik een sprintje getrokken om de sprinter te halen. Hoe vaak ben ik niet in een al zanderige trein gestapt onderweg naar Hoek van Holland strand, terwijl ik verlangend de laatste kilometer wandelde snuffelend of ik de zee al rook. Hoe vaak heb ik niet staan vloeken op het perron als die kutsprinter weer eens niet reed en ik te laat kwam of mijn aansluitingen niet haalde. Met een glimlach denk ik terug aan het loketje wat altijd gesloten was en uiteindelijk werd gesloopt en met een nog grotere glimlach denk ik terug aan de code die ik het liefst intikte, 5300 voor Rotterdam Centraal. Ik was daarin zo enorm snel geworden, ging dan ook altijd te laat van huis. Uiteraard zag ik ook die automaat, de strippenkaart, de stempelautomaat en het papieren kaartje verdwijnen, maar de ov-chipkaart en zijn nieuwigheden komen.

Gloeiend van vermoeidheid en blijdschap herinner ik me het ritje in de cabine slingerend over alle wissels na een iets te goed avondje stappen en iets minder blij denk ik aan de man die voor de trein sprong nog geen 10 meter vanwaar ik stond…het blijven gevaarlijke dingen…mensen.

En toch mijn reizen begonnen op dat stationnetje van twee sporen, waar de ruiten vaker af- dan aanwezig waren, en ze eindigde er ook. Menig vriendinnetje heb ik daar gedag gekust, terwijl de conducteur ongeduldig stond te glimlachen en met weemoed zal ik terugdenken, want hoe zal dat zijn, mijn lijn zonder echte trein?

19 thoughts on “Vrijdag 19 februari 2016

 1. Joh, wat lees ik nu? Geen Hoekse lijntje meer?
  Tjonge, dat bericht heb ik dan toch echt gemist.
  Zonde hoor.

 2. Mooi onder woorden gebracht Liesbeth, ik ben er ook absoluut niet blij mee hoor. Tijdens de aanleg van de metrolijn, zullen er volgend jaar helemaal geen treinen meer rijden tussen Schiedam en Hoek van Holland, en zullen we met de bus moeten, dat is écht balen!

  1. Ja dat snap ik, zal volgend jaar zeker minder vaak naar mn familie gaan ben niet echt fan van bussen.

 3. Am trying to follow your story …so does this mean that Vlaardingen (or Hoek van Holland?) will have one train station less? Thanks for coming by this week!

  1. Well no, there will be a metro and no longer a train. It will cost me more to visit my family, cost more money so yeah not so great after all.

 4. mooi schrijven over een stationnetje waar ik een paar maal langs kwam en komend wandel seizoen nog eens om weer in Hoek van Holland te komen

  1. Dan zal je het komend jaar waarschijnlijk in verbouwing zien…veel plezier met wandelen alvast ik pak de trein of fiets naar het strand.

   1. aha dus het stationnetje gaat niet weg , maar wordt verbouwd
    voor mij net wat te ver om naar het strand te fietsen
    maar daar in Hoek is de start van het Grote Rivieren wandel pad

    1. ik zal het zien komend voorjaar
     ja veel verdwijnt en al wat blijft zijn mooie en minder mooie herinneringen
     hou vast aan de mooie

Comments are closed.