Vrijdag 18 september 2015

de Dodge WC56 Truck is een commando en verkenningsvoertuig verwant aan de Willies jeep. De beperkte wendbaarheid en het extra gewicht maakte deze wagen een makkelijk doelwit en was daarom niet populair.

Herdenking bevrijding Eindhoven
Op 18 september wordt de bevrijding van Eindhoven herdacht met het jaarlijks terugkerende Fakkeldefilé. In de aanloop naar deze dag gaan een grote groep wielrenners naar Bayeux in Frankrijk om het bevrijdingsvuur op te halen. Bayeux is net zoals Eindhoven één van de eerste steden van hun land die door de geallieerden bevrijd werd. Eindhovense wielrenners, te zien op de foto, rijden in estafettevorm in 2 dagen de 650 kilometer die de geallieerden ook aflegden. Vanaf de Nederlandse grens worden zij vergezeld door oude legervoertuigen en vanaf Valkenswaard sluiten een groep hardlopers zich bij de groep. Deze tocht symboliseert de stoet wagens die tijdens Operatie Market Garden via Valkenswaard naar Eindhoven en Arnhem op wilde trekken.

Tot zover de geschiedenis.
Op de foto’s kan je zien dat ik op deze locatie eigenlijk alleen was. Iets waar ik al op hoopte. Ik koos deze locatie omdat de boerderij op de achtergrond er ook al stond tijdens de bevrijding en er op deze locatie toen ook een foto is gemaakt. Helaas kan ik nog even niet verwijzen naar de foto het menselijk geheugen is groot en blijkbaar is deze foto niet op internet te vinden. Terwijl ik daar grotendeels op m’n knieën zat te fotograferen viel het de re-enactors ook op, een aantal reden me wel heel letterlijk tegemoet. Na de laatste wagen ben ik weer op mijn fiets gesprongen om de stoet nog een paar keer voorbij te laten komen.

Herdenking Stadhuisplein
Uiteindelijk komt de stoet Eindhoven binnen over de Aalsterweg waar de 101 Airborne en de Tommies samen kwamen vandaag 71 jaar geleden. Door kritiek oponthoud op onder andere Hells Highway komt operatie Market Garden in de problemen en kan de laatste brug in Arnhem niet worden ingenomen. Nederland gaat de hongerwinter in. Vanaf het 18 Septemberplein in Eindhoven rijdt de stoet naar het Stadhuisplein waar verschillende groepen zich aansluiten bij de stoet. Vaandeldragers vormen een kring rond het monument, er worden kransen gelegd, een minuut stilte gehouden, de volksliederen van Frankrijk, Amerika, Engeland en Nederland worden gezongen, Burgemeester van Gijzel groet en spreekt de veteranen toe en ontsteekt het bevrijdingsvuur uit Bayeux bij het monument.

Lichtjesroute
Ook branden deze avond voor het eerst weer de lichtjes van de Lichtjesroute. De Lichtjesroute is een 22 kilometer lang verlichte route door de stad. De Lichtjesroute is ontstaan bij de bevrijding van Eindhoven. De mensen zette kaarsen voor de ramen, omdat er weer licht was in hun leven. Dit werden later gloeilampen. De lichtjesroute is herkenbaar door beelden over de Tweede Wereldoorlog maar ook door verschillende sprookjes.

Op de grote foto zie je een Dodge WC56 Truck dit is een commando en verkenningsvoertuig verwant aan de Willys jeep. Hier te zien op de Valkenswaardseweg van Valkenswaard naar Aalst.

De foto’s zijn hier gepubliceerd:
wo2actueel.nl

En hier: