Vrijdag 18 maart 2016

De Infinity Mirror room van yayoi Kusama in het Boymans Rotterdam.

Stippenkoorts
Ergens moet het zijn blijven hangen, maar toch ik stip het even aan ik heb een dingetje met polkadots. Om precies te zijn de rood met witte stippen versie. Maar andersom mag ook.

Al weer een maand of twee geleden ging ik naar het Boymans in Rotterdam. Het mooiste werk, hetgeen waar ik voor ging, wat ik absoluut moest zien was het werk van Yayoi Kusama genaamd Infinity Mirror Room.
Yayoi is geboren in Japan in 1929 en wordt deze maand 87. Als 10-jarige begon ze met het tekenen van polkadots het werd haar handelsmerk en al snel na haar kunstopleiding kende haar carrière een vliegende start. Ze verhuisde naar de VS waar ze bekend werd door haar ‘happenings’, schijnbaar spontane acties maar toch zorgvuldig georganiseerd. Ze schilderde in het openbaar  stippen op naakte assistenten maar nam ook muren en vloeren onder handen. We praten hier dan ook over de jaren 60. Vele werken en prijzen volgde, maar allemaal hebben ze de herkenbare vloeiende vorm, de polkadots of spiegels. Haar liefde voor stippen verklaart ze doordat stippen de vorm hebben van de zon die staat voor de energie van de wereld en het leven, daarnaast heeft de polkadot ook de vorm van de maan die o.a. staat voor kalmte. Polkadots vormen een proces en een weg naar oneindigheid.

De spiegelkamer gezien in het boymans.
Die oneindigheid (infinity) zie je goed terug in haar spiegelkamer in het Boymans. Een vloer gevuld met stoffen gestipte blobs met spiegels overal om je heen. Hier zie je behalve jezelf ook enorm veel stippen. Op de grote foto loopt de lijn van de spiegel in het midden. En het was even prutsen maar uiteindelijk lukte het me foto’s te maken waar ik zelf niet tig keer op sta, maar wel alle stippen. Allemaal? Nee dat lukte niet, maar wel meer dan genoeg om mijn stippenkoorts voor even te koelen.

Vonnie’s Vrijdag Happy Tag

19 thoughts on “Vrijdag 18 maart 2016

 1. Tja, iemand die levenslang met stippen bezig is… je zou bijna zeggen daar loopt een streepje door;-)

 2. De naad van de spiegel valt denk ik nog wel onzichtbaar weg te poetsen maar toch een beetje jammer van het hapje uit je bovenste foto die de infinity doorbreekt. Nooit eerder gezien maar ik vindt het uitermate boeiend

  1. Dat hapje is op de grote foto gewoon te herkennen als 2 naast elkaar stippen.
   En ik wìl helemaal die spiegel niet wegpoetsen, das juist het mooie van het kunstwerk en niet alleen het mooie, ook het wezenlijke onderdeel.

 3. Leuk hoor Liesbeth, al die stippen gaan wél een beetje wriemelen voor je ogen.

 4. mogge Liesbeth
  ja je haalde die polkadot koorts al eens eerder aan :)
  nu wat ik hier zie mag er best zijn , je hebt het ook goed in beeld gekregen
  en zit die rode dot ook niet in de vlag van Japan , of zou Yayoi die niet bedoelen
  geniet de dag

 5. De naam polkadots kende ik niet en heb ik in België nog nooit gehoord.Heel interessante informatie over Yayoi Kusama

  1. Polkadot is gewoon stip in het Engels hoor maar als je er een blog over schrijft is een tweede woord voor hetzelfde gebruiken taaltechnisch wel prettig. Daarbij vind ik polkadot ook veeeel mooier klinken.

Comments are closed.