Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Vrijdag 17 juni 2016

Vrijdag 17 juni 2016

Chimps
Het was alweer weken en weken geleden dat ik in Dierenrijk was. Stond ik toen de net geplaatste muur en veranderingen van de voormalige vijver te aanschouwen, stond ik vandaag naar een compleet geschilderd, gestyld en gefixt verblijf te kijken. Waar voorheen de kinderboerderij was, loop je nu naar binnen en ontdek je een heuse binnen speeltuin.
Daar in dezelfde ruimte is het binnen verblijf van de chimpansees, 7 om precies te zijn. De binnen speeltuin ligt in dezelfde ruimte en een deel loopt zelfs tot aan de ruit. Kinderen hebben vanaf daar een prachtig uitzicht op de dieren.

Het binnen verblijf is van 3 verschillende overdekte locaties en 2 kanten te bekijken. Loop je via de achterdeur naar buiten dan zie je een prachtig gethematiseerd nieuw pad met verschillende overdekte ramen en zelfs een raam met een tent eromheen. Zo mooi als het eruit ziet, zo slecht zijn de dieren hier te zien. De weerspiegeling is vreselijk en zeker naar het binnen verblijf zijn er handen tegen de ruit en om de ogen nodig om iets te zien. Er is beperkt licht in het binnen verblijf, daarom is fotograferen lastig. Daarnaast is het door de naastgelegen speeltuin ook een herrie binnen.
Na de muur en ramen loop je eveneens over een nieuw aangelegd pad om het buitenverblijf, een schiereiland met daarop verschillende bomen, beschuttingen en steigers. Ook de mens heeft een steiger en overdekt deel. Zo rond gelopen valt opeens op hoe beperkt de eigenlijke ingang naar binnen verblijf en speeltuin, gethematiseerd is. Ondanks wat schilderwerk en 2 borden met een apie erop, ziet de voorkant er ongezellig en als betonnen vlak uit. Ook heb ik mijn twijfels bij de touwafzetting aan de voorzijde van het buiten perk. Er ligt een gracht om het verblijf maar de speeltuin is hier net naast gesitueerd en vanaf het terras is het lastig controleren wat de kinderen precies doen.

Ondanks een aantal van deze bevindingen vind ik het een prachtige nieuwe aanwinst, over de buiten speeltuin het park inkijkend ziet het er een stuk frisser en uitnodigender uit. Ook de speeltoestellen buiten met frisgroen als themakleur, doen daar niet aan onder.
En ondanks dat de chimpansees pas net hier wonen, lijken ze het naar hun zin te hebben. De dieren kennen elkaar uit Safaripark Beekse Bergen, dus van onderling wennen is geen sprake. Ze zijn nog wat schrikachtig, reageren op flitsfotografie en ook wanneer ze naar buiten gaan schrikken ze wel eens als er mensen aan de ruit staan.

Wat me vooral opviel is hun gedrag, en misschien moet ik als kantlijn geven dat ik niet direct een apenfan ben. Ze trekken bekken naar de camera, zien precies wat je doet en waar je bent. En daarmee stelen ze wel een beetje mijn hart moet in zeggen.

Reader Comments

 1. Oh ik ben juist dol op apen… ben je ooit bij de Stichting Aap geweest in Almere?
  Ik kreeg laatst weer een uitnodiging voor 3 pesonen maar kon niet. Wil je dat ik aan je denk dan? Als ik die weer eens krijg? OV is slecht daar naartoe hoor, dat wel..

  1. Apen trekken me niet en ik ken stichting aap alleen van naam. Moet je bekennen dat het me niet trekt dan besteed ik de reiskosten liever aan een mooie stad dierentuin. Wel lief dat je aan me denkt!

   1. Prima joh, je hebt gelijk dat je je geld anders besteed als het je niet trekt.
    Tuurlijk denk ik aan je ;-)

 2. ben donateur van dat opvangcentrum in Almere, maar nog nooit wezen kijken. probeer dit te verzenden, maar reageren lukt mij sinds enkele dagen niet meer.
  iets mis met mijn wachtwoord??

  1. Hey bedoel je dat je mijn blog wil mailen naar hun? Je kan de url in de adresbalk gebruiken? Laat even weten wat je precies bedoelt?

 3. Als ik dit zo lees, denk ik : ik moet weer eens hoog nodig bij mijn apenvriendjes in de Apenheul gaan kijken, ik ben nl. dol op die dieren :-) |Smaken verschillen, maar inderdaad ze kunnen je met gekke bekken verleiden.

  1. Ik ben vooral dol op de pinche’s daar maar ben meer van diversiteit.

 4. hoe ‘toevallig’ …..2 dierentuinen benoemd die ik nog niet ken, wat hopelijk dit jaar nog zal veranderen

  Dit is wel helemaal e.c.h.t. genieten…. de Nederlandse dierentuinen zetten de laatste pak ‘m beet 10 jaar alles op alles om hun park aan te pakken zodat het in alle opzichten beter wordt, met name voor het dier dat men er heeft, geweldig vind ik dat, dat raakte me telkens weer.

  1. Ja het is ook iets wat me opvalt, dat het niet meer alleen voor de mens is.
   Beekse Bergen is overigens niet zo mijn park, veel lopen weinig zien. Die bussen kan je me ook geen plezier mee doen.
   Dierenrijk wil ik je graag laten zien het is een klein park maar wel leuk!

 5. knappe foto’s Liesbeth…

  weerspiegelingen… daar zullen de chimpansees geen last van hebben

  prettige zondag

 6. Dat verblijf ziet er goed uit hoor, je foto’s zijn mooi en leuk Liesbeth. Ik schrik ook weleens van sommige mensen, zou ik dan toch iets van een aap hebben?

 7. Prachtig foto filmpje is het geworden. Wat mooi daar. Wat erg dat apen schrikachtig met flitsen van je camera. Het ziet wel anders uit daar. Het is wel mooier geworden. Moet ook nog aan wennen.

  1. Je bedoelt mn slideshow? Zit gewoon in wordpress. En ik maak absoluut geen foto’s met flits.

 8. Bij ons zal de savanne waaraan men al een hele tijd werkt op het einde van deze maand klaar zijn.Ben er zeer benieuwd naar.

 9. Ik vind het wel de moeite waard om even een tijdje bij het apenhok te blijven kijken.

 10. je hebt toch wat mooie foto’s kunnen maken
  al in al begrijp ik dat deze verandering niet echt je van het is geworden
  ik hoop dat de dieren het goed hebben , en dat ze maar mogen lachen om hen die heb bezoeken

  1. Het zijn nieuwe dieren dus een goede aanvulling alleen de spiegelingen zijn erg vervelend. Ik ben criticus en kijk dan ook zo. Als de dieren wat gewend zijn zullen ze vaker buiten zijn en dat ziet er veelbelovend uit.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page