Vrijdag 14 oktober 2016

Herfst blaadje in een dennenboom

Wandelen op de Malpie
Ja echt Lies was aan de wandel. En wel op de Malpie, een natuurgebied net voorbij Valkenswaard. Toen ik daar nog woonde kwam ik er wel vaker maar meestal sjeesde ik door het bos heen. Ik vond de Malpie nooit zo fotogeniek, verkeerd licht, weinig zicht maar ik moet dan ook zeggen dat ik nooit van het heerlijke fietspad afkwam. Nu dus wel, want echt ik liep voor m’n plezier een route. Onder het genot van een goed gesprek en een watertje vonden we een prachtige route over de heide, langs vennen en uiteindelijk door het bos.

De Malpie is een natuurgebied langs de N69 naar Belgie, hier kan je een kaartje vinden. Het bos is grotendeels eigendom van de gemeente Valkenswaard en een klein deel van Natuurmonumenten. Aan de andere zijde van de weg liggen de Kempervennen van Centerparcs en niet ver van de ijsboerderij ligt ook nog een prachtige watermolen. Bomen van allerlei soorten en leeftijden wisselen de vennetje en stukken heide af in het natuurgebied zelf zijn verschillende spechten te horen. Tijdens de schemering zag ik ooit een wild zwijn en verschillende herten. De naam Malpie stamt waarschijnlijk van de woorden Maal en Pee af, grenspaal en zandweg. Oftewel een zandweg naar een grenspaal. Deze theorie lijkt het meest logische omdat Valkenswaard niet ver van de Belgische grens ligt.

De herfst was hier en daar al te zien maar de bomen willen nog niet zo kleuren een enkel los blaadje zag ik en ondanks goed zoeken helaas nog geen paddenstoelen. Maar ik weet, mijn tijd komt nog wel. We aten geen ijsje bij de ijsboerderij maar dronken er wel koffie en thee waarna we weer terug de natuur inliepen en via konijnenpaadjes terug bij de auto kwamen. Want ik moet natuurlijk niet te fanatiek worden hè, lopen naar Eindhoven dàt is iets te ver, maar de 7 kilometer door de natuur dat was genieten.

Landschap van de Malpie bij Valkenswaard

16 thoughts on “Vrijdag 14 oktober 2016

  1. Ik ken het gebied slechts van die vakantiewoningen waar ik ooit, lang geleden alweer vertoefde. Weet dat je daar zo de grens over kon steken naar de Belgen. Maar net even te ver om er zomaar even naartoe te reizen. Maar mooi oogt het wel…

  2. Wandelen door de natuur. Alleen of samen, het maakt me niet uit. Ik geniet er altijd van. Elk jaargetijde heeft zijn charme. Ik verheug me op de herfst en daarna de winter. Heerlijk jouw foto’s. Je inspireerd enorm. ???

  3. Een voor mij zeer bekende plek want elke zondag was het een verplicht nummertje, de wandeling of fietstocht. Heb daar ook menig speurtocht gedaan voor mijn verjaardag.

  4. Wat een goeie tip! Gaan wij dan ook eens aan de wandel. Ken het nog niet. Goed weekend ?

Comments are closed.