Vrijdag 14 april 2017

Tentoonstelling Opgegraven Strijd Den Bosch

Opgegraven Strijd
Alweer een maand geleden hoorde ik voor het eerst van de tentoonstelling Opgegraven Strijd in het Noordbrabants museum. En waar ik normaal meteen te porren ben voor een leuke tentoonstelling hield de prijs van het museum me allereerst tegen. Gelukkig vond ik kaarten met korting via de ANWB en zo besloot ik alsnog te gaan.

De tentoonstelling omvat meerdere eeuwen zo komt ook de 15e, 16e eeuw en Eerste Wereldoorlog in de tentoonstelling voor. Uiteraard heel interessant maar mijn interesse ligt er niet. Een deel van de tentoonstelling gaat over de Tweede Wereldoorlog en is verdeeld over periodes van aanloop tot de bevrijding. Maar is ook verdeeld in locaties. Zo worden de gevonden opgravingen getoond van voormalig vliegveld Valkenburg (ZH) maar ook opgravingen in Drente. In een aparte vitrine lagen de opgravingen die pas geleden gedaan zijn op het terrein van voormalig Kamp Vught een vitrine met verschillende producten die grotendeels niet toe hebben behoord aan voormalige kampbewoners.

De tentoonstelling is voormalig zeer informatief omdat bij alle producten de geschiedenis beschreven staat. Zoals bij een doos suiker die uit een kelder van een volledig verwoest huis in Rotterdam is gekomen maar ook de door joden begraven kostbaarheden die bij toeval boven kwamen of de zeemijn die bij een sanering in Hoek van Holland weer boven kwam. Ik verbaasde me dat bij opgravingen complete vliegtuigmotoren worden gevonden en hoe intact sommige producten nog zijn.

Tentoonstelling Opgegraven Strijd is tot 14 mei te zien in het Noordbrabants Museum te Den Bosch.
Let op: Met Pasen is het museum geopend!

Betaalbaar: Groot museum, 12 euro of 9 met ANWB ledenkorting, gratis met museumjaarkaart.
Kindvriendelijk: Opgegraven strijd wel. Daar kunnen de kids zelf als archeoloog aan de slag.
Bereikbaar: 5 minuten van de parkeergarage, lopend vanaf het station.
Combineren met: Den Bosch, prachtige stad.
Voorzieningen: Alles wat je je kan wensen

6 thoughts on “Vrijdag 14 april 2017

 1. Ja, soms vind je zomaar iets wat anderen uit de grond hebben gegraven. Scheelt jou veel werk ?? Hier in de buurt is ook ooit zo’n hobbyist begonnen en stelt zijn spullen, waaronder veel vliegtuig spullen uit WO2 ten toon in fort Veldhuis te Heemskerk.
  Jaarlijks komen er ook gasten langs van ‘keep them rolling’

  1. Ja ik ken die gasten wel komen uit mijn streek. Fotografeerde ze vorig jaar en zal ook dit jaar weer bij evenementen zijn.

 2. Wat leuk… suiker bij Jamin, Liesbeth!
  Lijkt mij een zeer interresante tentoonstelling… misschien ?☺️
  Fijne Pasen en groetjessss

 3. Opgravingen zijn altijd interessant. Ze vertellen een stuk geschiedenis en kunnen me daardoor altijd boeien

Comments are closed.