Veilig fietsen bij glad, nat en donker weer

Lees mijn blog over veilig fietsen bij nat, glad en donker weer.

De eerste gladheid is alweer verdwenen, de dagen zijn al heel wat korter en over natheid wil ik het vooral niet hebben. En hoewel genoeg mensen er al niet meer aan willen denken zijn er nog genoeg momenten om op de fiets te stappen. Maar veilig fietsen dat is een kunst daarom geef ik jullie mijn tips om veilig te fietsen bij glad, nat en donker weer.

Verlichting
Je zou denken dat het inmiddels een onnodig topic is maar toch zie ik ontzettend veel fietsers zonder licht. Verlichting lijkt misschien overbodig met straatverlichting, maar dat is het dus niet. De vaak donkere kleding en ook niet altijd aanwezige reflectoren zorgen er meer dan eens voor dat andere weggebruikers je te laat zien. Voorkom deze ergernis maak het veilig voor jezelf en doe je verlichting aan! En vaders, moeders, verzorgers onder ons, jullie zijn verantwoordelijk voor de verlichting op kinderfietsen tis maar een hint.

Remmen
Ze zitten op je fiets maar juist als het glad is heb je er vrij weinig aan. Als je op gladde delen van de weg remt met een terugtraprem acht ik de kans groot dat je onderuit gaat. De terugtraprem is namelijk niet goed te doceren. Heb je toevallig de keuze, neme dan een fiets met twee handremmen en gebruik ze ook altijd samen. Met gladheid, zowel ijs sneeuw als blaadjes dus, rem je niet opeens volop maar steeds een beetje en fiets je ook rustiger. Veel gemeentes geven op hun websites aan welke fietspaden en wegen schoongehouden worden. Probeer je route hierop aan te passen, let op glimmende stukken op de weg en vertrek eerder.

Lees mijn blog over veilig fietsen bij nat, glad en donker weer.Onderhoud
Strooizout is de killer van je fiets, spoel je banden, velgen en spaken in de winter regelmatig af. Ook geen overbodige luxe is de smering van je ketting, meer dan eens hoor ik fietsen knerpend voorbij komen, dat mensen is je fiets die schreeuwt om onderhoud. Een beetje fietser heeft gewoon een flesje kettingolie in huis en een bus WD40 en tandenborstel om de ketting schoon te maken. WD40 is trouwens ook goed om het slot van je fietsenhok aan de gang te houden in de winter. Spuit alle bewegende delen in voor de vorst om te voorkomen dat je vastloopt. Zet je fiets warm en droog neer om te voorkomen dat je kabels bevriezen. Mocht dit toch gebeuren föhn dan het laagste deel van je kabels tot alles weer soepel werkt.

Anticiperen
Het is een mooi woord maar helaas zie ik maar al te vaak dat fietsers te hard over kruispunten rijden op het laatst pas remmen of gewoon niet opletten. Met mooi droog zomers weer is dat vaak geen probleem. Nu het overdag donkerder is en de zon laag staat wordt het dat wel. Automobilisten zouden hier ook op moeten reageren maar of je nou voorrang hebt of niet tegen een auto kan je niet op. Rij niet te hard over kruispunten, krijg voorrang in plaats van het te nemen en rij rustiger als het glad, nat of besneeuwd is. Zodra het weer of de omstandigheden ernaar zijn is extra opletten op het andere verkeer.

Relax
Als je al voor je op je fiets stapt aan het stressen bent over gladde wegen, bedenk dan dat je niet perse hoeft te fietsen. Mensen die krampachtig sturen hebben een grotere kans om te vallen. Kijk ook niet vlak voor je wiel maar voor je uit. Op die manier kan je veel makkelijker anticiperen op eventuele gladde stukken, plassen, blaadjes en andere onveilige dingen. Als je op het laatste moment corrigeert heb je een veel grotere kans dat je wiel onder je vandaan glipt. Voor iets meer veiligheid kan je je banden iets leeg laten lopen, hierdoor heb je meer grip op de weg. Let wel, hierdoor slijten je banden sneller, gladde banden gaan niet alleen sneller lek, je hebt ook veel minder grip. Brede banden met veel profiel, zoals bij een mountainbike, geven het beste grip. Eventueel kan je je zadel iets laten zakken zodat je je voet plat op de grond kan zetten.

Kleding
Niks zo vervelend als met kou en nattigheid te moeten fietsen. Het bevordert je rijstijl ook niet. Kleed je warm aan en vergeet zeker je handschoenen niet. Kies je voor veilig fietsen, dan hou je beide handen aan het stuur. Behalve dat je snel je koude hand in je jaszak steekt zorgen koude vingers ook voor een langere reactietijd en minder grip op je remmen. Geen zin om een regenpak te dragen? Een (wegwerp)poncho helpt ook tegen de regen.

19 thoughts on “Veilig fietsen bij glad, nat en donker weer

 1. Bij gladheid laat ik mijn banden een beetje leeglopen voor meer grip en zet ik het zadel lager, zodat ik met beide voeten plat op de grond kan.

 2. Bedankt voor de tips ik rij veel op de fiets alleen als het erg glad is dan ga ik niet
  Groetjes

 3. De fietsen komen er bij temperaturen onder de tien graden niet meer aan te pas. Ik heb ze in de schuur onder een zeil staan. Vroeger moest ik vaak op de fiets naar school of kantoor. Weer of geen weer. Maar die tijden zijn gelukkig voorbij…..Overigens vind ik slechtweerfietsers wel weer kanjers hoor…dat wel!

 4. Goede helm dragen!!!
  Helm met sticker MIPS kopen, dus niet zo’n Lidl ding. Vanaf €60,-
  Ik draag er een van €260,-

  NOOIT remmen met voorrem i.v.m. onbestuurbaar bij gladheid. (Ze hebben niet voor niets het ABS uitgevonden bij auto’s)

  Elektrische fietsen met voorwielmotor zijn ook levensgevaarlijk omdat de balans van de fiets niet deugd.
  Altijd met middenmotor aanschaffen!

  1. Ik heb weinig vertrouwen in elektrische fietsen dus die komt er niet. Heb een helm draag hem nooit.

 5. Heel nuttig allemaal maar ik laat de fiets zeker staan bij gladdigheid. maar die anticipatie telt voor iederéén, als automobilist moet je zéker bij gladdigheid een oogje op fietsers houden , geef ze de ruimte zodat je ze niet meesleept in een eventuele slippartij. en zeker, dan helpt het reuze als ze goede verlichting hebben!

 6. Ik fiets te weinig. Maar met glad weer zie je mij helemaal niet op een fiets. Heb ook ooit eens mijn elleboog gebroken door gladheid. Maar ja, toen jong, flexibel, je kent dat wel.

 7. Gelukkig ga ik en hoef ik niet te fietsen met slecht weer… maar dit zijn mooie en handige tips. Moet lachen om die opmerking van Harry over die helm. Jan wil ook dat ik een helm ga dragen vanwege het feit dat ik op een elektrische fiets rijd, hij vindt het maar gevaarlijk… Pffff ik kan er niet tegen als ik iets op mijn hoofd heb. Draag ook nooit een muts.. Maar ooit zal het toch wel verplicht gaan worden.

 8. Het enige dat ik nog mis is de fietshelm. Oké het staat niet charmant maar het us gewoon even wennen.

 9. ik zie liever geen sneeuw op de weg :)
  maar als het er is , geniet ik er van op de fiets , zelfs me volle tassen vol reclame folders
  is kicken als het was in m’n beste jaren hihi
  goede en gelukkig voor mij bekende tips

  fietsplezier groet

 10. ik geef fietsers alle ruimte, mijn kleinkinderen fietsen ook, maar ik ben al duizend doden gestorven doordat er weer eens plotseling een fietser uit het duister opdoemde.

 11. Ik rij de laatste jaren met drie witte lichten vooraan en 5 rode achteraan. Behalve 1 allemaal herlaadbaar via usb. Twee extra aan mijn stuur en 5 bevestigd aan mijn rugzak. Nadeel is wel dat ik me vreselijk voel als ik eens zonder rugzak de donkere dagen in moet.
  Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik het laatste door de sneeuw fietste. Op gladde wegen ben ik nog maar zelden gevallen.
  Kou vind ik niet erg tijdens het fietsen. Enkel bij harde (noorder)wind wordt het moeilijk. Regen is nooit aangenaam maar dat valt eigenlijk best mee. Zo veel regent het eigenlijk niet.
  mvg

 12. Goed dat allemaal nog eens op een rijtje te zetten Liesbeth want er loopt een fietspad voor mijn deur en je kan niet geloven hoeveel kinderen en volwassenen nog zonder licht rijden

Comments are closed.