Van appeltje tot moes

Van appeltje tot moes

Kregen van de buurvrouw een emmer appeltjes en terwijl ik zwoegde op een blog, rammelde Frans de appeltjes erdoor. Had niets in de gaten tot de eerste lading op het vuur stond en ik flashbacks naar oma kreeg. Andere appeltjes, zei mijn neus maar toch hmmm. Buurvrouw bracht nog een emmer en dus liet ik blog voor wat het was en begon aan de appeltjes. Prioriteiten, zo jullie begrijpen.

Allergische reactie
Appeltjes schillen prima zolang je geen rot plekje tegen komt, Frans had er al vakkundig een gat ingedouwd zodat het klokhuis eruit was. Helaas zitten die bij echt appeltjes heus niet allemaal zo recht als bij die mooie in de supert. In de supert zijn ze alleen zo mooi omdat ze niet van de tak getieft zijn. Hebben ze goedje voor, al net zo’n lekker goedje zorgde er een paar jaar geleden voor dat ik met een omhoog gekrulde bovenlip en gezwollen tong naar het ziekenhuis moest. Das geen fijn gevoel en ook niet handig als je de eerste hulp moet bellen trouwens.

Van appeltje tot moes
Maar terug naar die appeltjes, deze kan ik namelijk prima hachelen, beetje zuur maar geen gruwelijke allergische reacties. Deze appeltjes worden lekker geschild en dan in stukken getjopt in een pan met wat water aan de kook wordt gebracht. Daarna stampen we ze nog even fijn tot een geweldige prut, er kan ergens ook nog wat suiker bij en terwijl dat zachtjes staat te prutten ga je de potjes wassen.

Potjes
En die potjes dat was een beetje het probleem, de gulle appelgever had er nog wat over maar ook dat bleek niet genoeg. Dus maakte Frans gebruik van het goede-buur-verhaal en kwam met genoeg potjes terug. De kokende goddelijke moes werd met een eveneens geleende trechter handig in potjes gedaan die op zijn kop stonden voor een paar minuten en daarna rechtop werden gezet. De rest van de dag produceerde ik alsnog een blog, deze om precies te zijn en keek regelmatig glimlachend op van de ploppende geluiden. Ik telde ze, we hebben een fijne voorraad heerlijk smaakvolle appelmoes die tegen de tijd deze blog online verschijnt toch alweer een beetje geslonken is.

 

 

26 thoughts on “Van appeltje tot moes”

  1. Nicky schreef:

    Oei. Die allergische reactie is minder. Dan ben je beter af met deze appeltjes. Oh, echt hè! Zo lekker! Het water loopt me in de mond.

  2. Ferrara schreef:

    Lekker is het zeker! Blij dat ik niet zo’n buurvrouw heb. Ben niet van het zelf maken, maar als iemand mij een potje eigen brouwsel meegeeft, zeg ik nooit nee.

  3. Mrs. T. schreef:

    Lekker! Net zoals eigengemaakte en in potten gedane rabarber.

  4. Deborah schreef:

    Mmmm niets zo lekker dan eigen gemaakte appelmoes en compote. Yummie!!

  5. Aukje schreef:

    Hoelang hou je dat goed???

    1. VillaSappho schreef:

      Als de potjes vacuüm trekken best lang.

  6. Evelyne schreef:

    Hmmm, ik hou van appelmoes van onze appelboom! Het water komt me alweer in de mond ;)

  7. schrijfsels schreef:

    Lekker! De moes van onze appels heb ik ingevroren.

  8. Regenboogvlinder schreef:

    HEERLIJK, er ik niks lekkerders dan zelfgemaakt appelmoes.. Je kunt voorlopig lekker eten!

  9. Edward McDunn schreef:

    Het is wel even een werkje, maar lekkerder kan je het niet krijgen natuurlijk.

  10. majaer schreef:

    Lekker hoor die zelfgemaakte appelmoes.

  11. Rianne schreef:

    Ik zat net al te bedenken, morgen geen sla maar zelfgemaakte appelmoes bij de friet te eten. Al was het alleen maar om die heerlijke geur in huis te krijgen..

  12. Karel schreef:

    ha die Liesbeth
    het gebied ligt zeg maar tussen Zandvoort en Noordwijk
    fototjes vind je hier :)
    kan link niet plakken hihi
    zonnige zondag groet

  13. natuurfreak2 schreef:

    Niets beter dan zelfgemaakte appelmoes.Hm lekker.Je hebt er een prachtige fotoreportage aan toegevoegd

  14. Leo schreef:

    Geweldig om te lezen. Maar ik ben er niet zo van. Vind het wel jammer dan de Toekanketen het niet meer op het menu zet….met een kers in het midden…

  15. Karel schreef:

    een smakelijk blog

  16. Matroos Beek schreef:

    Wat ruikt dit logje lekker!

  17. KnutzEls schreef:

    Puur natuur dus, lekker. Voor een lange koude winter…

  18. Sjoerd schreef:

    Jammie, helemaal zelfgemaakte appelmoes… Dat doe ik meestal met de kerst.

  19. Rietepietz schreef:

    Heel lang geleden dat ik zelf appelmoes maakte. , is echt de moeite niet meer omdat we het nooit als groente of toetje eten. Ik gebruik van die kuipjes in in de rode kool te doen en bij de bruine bonen is dat ook wel lekker.

  20. Harry schreef:

    Het recept voor Hongaarse appelmoes is koken met schil en al. Best makkelijk en lekker.

    1. VillaSappho schreef:

      Harry er staat %20 in je link?

  21. francky schreef:

    Heel lekker zelfgemaakte appelmoes.

  22. vivapo schreef:

    mmmm het water komt me in de mond…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: