Tips voor de leukste stedentrips in Nederland

Lees hier over de leukste stedentrips in Nederland

Met de vakantie om de hoek en het mooie weer niet langer in aantocht kriebelt het om een leuke stedentrip te doen. Nou kriebelt het bij mij altijd om een leuke stedentrip te doen, maar ik gok dat niet iedereen er zo geweldig veel plezier aan heeft om met koud winderig weer door een stad te sjokken. Daarom geef ik jullie de leukste stedentrips in Nederland en weet je aan het einde van deze blog niet alleen waar je naartoe kan deze zomer, maar ook wat je er kan doen.

Wat is dan een leuke stad om te bezoeken?
Deventer, Delft, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Leiden, Haarlem, Franeker, Arnhem, Zwolle, Grave Nijmegen, Maastricht. Allemaal voor mij bekende plaatsen waarvan ik alleen maar kan zeggen hoe geweldig het is. Maar het leuke aan een stedentrip is nog altijd de combinatie van dingen. Een wandeling door de stad, een museumbezoek, een leuke koffietent en een nog leuker restaurant. Het is maar wat je zoekt. Ik als fotograaf zoek andere dingen dan een wandelaar en die heeft weer andere voorkeuren als een fietser. Bezoek je een stad met kinderen? Bedenk dan goed dat er voor allemaal iets leuks in moet zitten en bespreek het eens met ze.

En welk dorp dan?
Met al die prachtige grote steden die we in Nederland hebben, vergeten we de dorpen wel eens en dat is zonde. Want ook die dorpen zijn leuk om te bezoeken. Een goed voorbeeld is Woudrichem, maar ook Bourtange, Thorn en Brielle zijn erg leuk om te bezoeken. Kleine dorpen hebben vaak hun knusse sfeer nog en zijn uiteraard een stuk beter te doen als je niet zoveel wil lopen.

Bezoek de Zaanse Schans tijdens een stedentrips in Nederland

Moet ik daar doen dan?
Musea: Bezoek ook eens een museum. Veel steden hebben kleinere musea die een stuk minder kosten maar wel ontzettend leuk zijn. Goede voorbeelden zijn het Gorcums Museum, Velorama in Nijmegen of Eise Eisinga’s Planetarium in Franeker.
Parken: Niks lekkerders dan met een lekker broodje en wat te drinken uitrusten. In het park of langs de waterkant staan de bankjes met het leukste uitzicht en met een broodje to go bespaar je tijd en geld.
Sightseeing: Dat is dat je naar een stad gaat om te kijken waarom het daar zo bijzonder is. Ik bedoel de Hennes is overal hetzelfde. Vaak zijn er leuke tours te boeken, combinatietickets maken het allemaal betaalbaar.
Stadswandeling: Het is mij ook gebeurd, kom ik thuis ben ik één van de hoogtepunten van de stad voorbij gefietst of helemaal niet tegengekomen. Sindsdien schrijf ik adressen op. Ook zijn er bij het VVV en online vaak wel gratis stadswandelingen te vinden. De routes zijn te downloaden, aangegeven in de stad zelf of voor een klein bedrag te koop bij het VVV. Staar je er niet blind op, beschouw de route als handige houvast.

Moet ik aan denken dan?
Evenementen: Als je een stad bezoekt denk er dan aan dat er in de (na)zomer veel evenementen zijn. Zo is er in een stad als Amsterdam en Rotterdam niet door te komen als het zomercarnaval en de Gay Parade aan de gang zijn. Tenzij je specifiek voor die evenementen komt, kan je de steden op die dagen beter mijden.
Water: Neem een flesje water mee, in steeds meer steden kan je gratis water tappen en dat scheelt een hoop geld. Daarbij als het warm weer is droog je sneller uit dan je denkt, zelf als de zon er niet is.
Vervoer: Parkeren kost klauwen met geld, denk daarom eens aan een goedkoop treinkaartje. Steeds vaker rijden er gratis of heel goedkoop bussen van het transferium naar het centrum. De ov-fiets is ook een aardige optie om wat sneller door de stad te komen. Let wel op, deze fietsen hebben geen versnellingen daar waar het glooit is het lopen.

Tips van een kenner:
Combineer eens een paar locaties. Dagje Den Haag en als afsluiter een visje op Scheveningen, logische combinatie. Maar weet je dat Hoek van Holland ook niet zo heel ver van Rotterdam is? Pontjes en veren, heerlijke combinatie zeker als het warm is. Ik combineerde Dordrecht met Kinderdijk en Gorinchem met Woudrichem.
Aangepaste tijden: Zeker op warme dagen is door een stad lopen niet altijd een pretje. Bezoek een museum tijdens de warmste uren of ga wat later weg. Op zomerse dagen is het niet te harder zo druk op de Zaanse Schans, zodra alle huisjes gesloten zijn loopt er niemand meer rond.

En gaan jullie deze (na)zomer nog een stedentrips in Nederland doen?

21 thoughts on “Tips voor de leukste stedentrips in Nederland

 1. Vandaag was Alkmaar een goede keuze. De hele dag droog. En in de avond Jan Rot met de vrouwlijke Berini en allemaal Rottiaaans vertaalde zomerhits gratis op het Canadaplein.

  In het voorjaar heb ik wat stedentrips gemaakt, zoals Grongen-Leeuwwarden en Breda-Dordrecht-Rotterdam. Vorig jaar september was het leuk om Sloten (FR) weer eens te bezoeken. Verder vind ik Naarden, Kampen, Amersfoort, Hoorn en Enkhuizen mooi. Pas als ik op de fiets of in de trein zit bedenk ik iets. En later dwaal ik zomaar ergens rond, waarbij ik vaak net wat verder ga dan de overbekende centra. Wat dat betreft kan ik Middelburg en Sluis ook aanraden.

  1. Ook mijn manier is er vertraging dan maak ik een andere keuze. Regen is ook zoiets. Ik woon te ver van het noorden helaas.

 2. Stedentrips gaan wij in zomervakantie doen. Wij gaan verschillende stad en nog wat anders doen. Wij gaan niet op vakantie. Gewoon lekker dagje uit. Als het goed komt. Sommige tips wat jij heeft geschreven gaan ook naar toe. Gewoon eigen land blijven.

 3. Leuke tips Liesbeth, Woudrichem staat hoog op mijn lijstje! Zaanse Schans en Kinderdijk ook.. Toch een schande eigenlijk dat ik daar nog nooit geweest ben.

  1. Je weet iig wat het is, van de week vroeg een vrouw wat Kinderdijk was…

 4. Als ik er een stad bij zou willen zetten is het Den Bosch, dat heeft voor mij meer dan Maastricht, waar ik zeker twee keer per maand kom.

 5. Goeie tips. Ook leuk zijn kleinere vestingsstadjes zoals ons land daarvan wemelt: Hattem, Buren, Elburg, Willemstad, Harderwijk, Doesburg… Enneh, wandelen en fotograferen gaat heel goed samen. Ik doe niet anders. Oók in de stad.

 6. Liesbeth, jouw tips en trips doen me weeral dromen. De enige tip die ik heb is Middelburg… omdat het een fijn, klein stadje is waar ik vaak kom en mij thuis voel. Je kan er de Lange Jan bezoeken en heel mooi wandelen langs de kades met oude huizen. Ook zijn er een paar leuke cafés!

 7. Nederland heeft zoveel moois. Alleen Kinderdijk is vij ons een beetje een onder geschoven kindje maar verder doen wij vaak dezelfde plaatsen aan als jij. Maar ik zie bij jou toch weer andere dingen dan dat wij zien. En dat is zo leuk want dat is reden genoeg om weer te gaan. Er is nog zoveel te ontdekken. Dank voor al je tips.

 8. Prima tips allemaal al zullen wij er geen gebruik van maken. Stedentrips zijn wel “hard werken”. Delft komen we nog wel regelmatig want dat is in de buurt. Leiden is helemaal geweldig maar komt er helaas niet zo vaak meer van.

  1. Ik snap heel goed waarom gelukkig weet jij van de kleinste dingen iets moois te maken.

   1. Ja hoor, zolang het kan blijven we erop uit gaan al krimpen de mogelijkheden natuurlijk wel een beetje. Gelukkig rijdt ik nog we auto, dat maakt wat meer mogelijk.

 9. een goed en gedegen blog Liesbeth
  een mooie zin viel mij direct op , jij als fotograaf zoek andere dingen dan de wandelaar , ja en dat ben ik dus
  ik zeg dan ook vaak , ik maak kiekjes , ben in 1ste instantie een wandelaar en of ook wel fietser
  maar al en al geniet ik van onze mooie steden en dorpen
  wens je mooie trips toe

  fijn weekend groet

  1. Ja dat weet ik toch. Maar dat zegt niet dat je je een beetje kan verdiepen in wat fotografie tips.

   1. ik ben om te beginnen alle knopjes en instel mogelijkheden met de daarbij behorende afkortingen aan het lezen in de beschrijving van de camera , dat doet me duizelen :)
    ik moet gewoon tegen mezelf zeggen , Karel vandaag geen 20 KM of meer , bezoek een stad en kijk naar fotogenieke zaken
    en er zijn wat steden in ons mooie landje , waar ik door kwam of overstapte , ik moet er de tijd voornemen
    ik weet het dus
    nu nog doen

 10. Als ik een stad of dorp ga bezoeken ,spit ik alles op voorhand uit en wil een mix van natuur,gebouwen en mensen.Het moet ook niet altijd groots zijn.
  Kleine gemoedelijke plekjs geven ook veel voldoening.

Comments are closed.