Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Straatkunst in Eindhoven

Straatkunst in Eindhoven

Eindhoven, na al die jaren heb ik nog steeds een haat-liefde verhouding met de stad. Ik ben dol op mijn kleine huisje met terras en ook de afstand naar werk, bibliotheek en station vind ik zalig. Maar toch mis ik die mooie Hollandse straatjes en een beetje flink water om langs te zitten. Het is geen mooie stad maar toch zag ik op mijn fietsrondjes van laatst genoeg straatkunst in Eindhoven om blij van te worden.

Silly Walk
Met een vader die zijn thee met melk en pink omhoog drinkt kan enige voorliefde voor de Britse televisie niet uitblijven. Zo keek ik Fawlty Towers al voordat ik 10 jaar oud was, net zoals vele andere oude BBC series. De bijzondere humor van John Cleese is me dus niet vreemd. Hoewel ik hem vooral geweldig vind in Rat Race, ken ik een groot deel van zijn Monty Python sketches en dus ook de Silly Walk. Je vind deze ode aan hem in een tunnel niet ver van het station net voorbij de Effenaar.

Verliefde Lantaarnpalen
Echt regelmatig kom ik niet in het centrum van Eindhoven en op de Markt al helemaal niet. Vandaar dat ik de hartvormige lantaarnpalen nog nooit gezien had. Vorig jaar waren ze onderdeel van Glow, een jaarlijks terugkerend lichtproject in oktober waarbij een groot van het centrum van extra lichtkunst is voorzien. De korte duur, het slechte weer en de enorme drukte houden me die dagen uit de stad. Toch ben ik tevreden dat deze harten lantaarnpalen zijn blijven staan. Ze geven die lelijke markt iets liefs.

Before I die
Als je jong bent krijg je elke verjaardag wel de vraag wat je later wil worden, als je eenmaal ouder bent krijg je die vraag niet meer zo snel maar stiekem heeft iedereen een bucketlist. Een lijstje waar vaak de minder makkelijk bereikbare doelen opstaan, uit een vliegtuig springen, een wereld reis maken enzovoort. Als er ziekte om de hoek komt kijken komt die lijst opeens heel dichtbij Before I Die, mooi project die veel mensen aan het denken zet, als ze naar huis fietsen door deze fietstunnel naar de Woenselse Markt.

Straatkunst in EindhovenStraatpoëzie
Het was eigenlijk bij toeval toen ik mijn favo platenzaak uitliep dat ik het straatgedicht aldaar zag. Heeft Eindhoven straatpoëzie? Hmm de stad stijgt in mijn achting. Ik liet het even voor wat het was, maar laatst ben ik toch eens een rondje gaan fietsen en trok ik al snel te conclusie dat Eindhoven een aantal prachtige teksten op heel lelijke muren heeft. En dat er nog heel veel muren over zijn om op te dichten. Kijk op de website van straatpoëzie.nl voor de locaties en sla vooral het gedicht op de Bergen niet over.

Minibieb
Of het nou helemaal bij straatkunst hoort of niet, vaak zijn die kleine minibiebs zo mooi gemaakt en beschilderd dat ze er eigenlijk gewoon voor door kunnen gaan. Lees hier mijn blog over de Minibiebs van Eindhoven.

Groene Lantaarnpalen
De Hastelweg in Eindhoven is een niet al te brede straat met van die typische arbeiderswoningen erlangs. Een smalle stoep, parkeerplaatsen en geen ruimte voor plantenbakken of bomen. Om de straat een wat groener uiterlijk te geven werd er besloten blaadjes aan de lantarenpalen te maken. De straat is niet alleen overdag wat groener, in het donker lichten de bladen op, net zoals de lantaarn zelf.

Berenkuil
De grootste vrije spuitplaats van Nederland, maar er is geen document waarin staat dat het mag en toch gebeurd het al jaren. Dikke lagen verf zitten er op de tunnels van dit fietsverkeersplein. Eens per jaar komen er graffiti kunstenaars van over de hele wereld langs, hun werk blijft langer staan maar uiteindelijk verdwijnt het toch weer onder een nieuwe laag, de gaafste straatkunst in Eindhoven als je het mij vraagt.

 

Reader Comments

  1. Mooie verzameling Liesbeth. Je moet het maar zien in zo’n stad.
    Ik heb 3,5 jaar in Amstelveen gewoond.. had er niks mee, kwam nooit in het grote centrum, maar was ook dol op mijn huis.

  2. Tja Eindhoven ken ik niet zo goed, wel van het Evoluon waar we met schoolreisje heen gingen.
    Maar zo te lezen is er nog steeds genoeg te beleven. Hans

  3. Ik kom graag in Eindhoven en niet alleen in het centrum, Strijp is een van mijn favoriete ankerplaatsen, of even bij Piet Heijn Eek langs. De vergane glorie van Philips aanschouwen, het DAF museum. Ik vind het wel wat hebben, maar ik geef ook toe dat het beter aan het water had kunnen liggen, Naast Vlissingen of zo.

  4. Leuk die lantaarnpalen met die blaadjes, nooit gezien. Ik kom er ook niet meer nu onze kleinzoon er niet meer woont.
    We waren er wel een toevallig met zo’n lichtjes avond, was inderdaad erg druk.

Comments are closed.

Dat mag niet.