Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Soldaat van Oranje: 40 jaar jaar geleden verfilmd

Soldaat van Oranje: 40 jaar jaar geleden verfilmd

In 1970 kwam er een boek uit; ‘het hol van de ratelslang’, maar weinig mensen herkennen de naam van dit boek, niet gek het werd een jaar later opnieuw uitgegeven, nu onder de de naam Soldaat van Oranje. Dit autobiografische boek van Erik Hazelhoff Roelfzema werd verfilmd en in 1977 uitgegeven en dat is vandaag precies 40 jaar geleden.

Wanneer ik Soldaat van Oranje voor het eerst zag weet ik niet meer. Maar dat ik de film al heel jong gezien heb staat wel vast. Allicht dat de naam van de film op een blaadje stond en op tafel lag bij mijn opa en oma, met de tijd en de zender erbij. Zo ging dat vroeger.

Soldaat van Oranje verteld het verhaal van een groepje studenten in Leiden. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gaan de meeste in het verzet. Al snel wordt duidelijk in de film dat niet iedereen opgewassen is tegen de druk die oorlog meebrengt. Erik, de hoofdpersoon, besluit naar Engeland te vluchten. Na een aantal mislukte pogingen lukt hem dat en wordt hij samen met een paar andere studenten uitgenodigd bij Koningin Wilhelmina. Hij houdt nauw contact met haar en zet een verzetsacties uit naar het strand van Scheveningen. Uiteindelijk schopt hij het tijdens de oorlog tot adjudant van de koningin. Wanneer hij samen met haar na de oorlog terugkomt in Nederland is op een enkeling na iedereen van zijn vriendenclub overleden.

Soldaat van Oranje is een stuk vaderlandse geschiedenis toentertijd was het de grootste en duurste Nederlandse speelfilm en hoewel de tijd en allerlei oorlogsfilms de film qua kosten doet verbleken, is het nog steeds één van de mooiste films aller tijden. Al was het maar omdat de sterke verhalen waar zijn, Rutger Hauer geniaal speelt of omdat een mooi stuk strand naar deze held vernoemd is.

Reader Comments

 1. De film uiteraard gezien. Alles van Verhoeven eigenlijk. Toen Bellinda Meuldijk nog een echte vrouw speelde en de narigheid van de bezetting beklemmend over ons heen werd gestort. Rijk de Gooyer als een echt valse heuler met de vijand. De musical uiteraard ook gezien. Jammer dat daar in wordt gezongen want die voorstelling is het meest indrukwekkende wat ik ooit heb gezien. Ongekend. 3-dimensionaal theater, met beeld, geluid, geur, alles. Mooi verhaal!

 2. Zowel het boek gelezen als de film gezien. De musical laat ik aan me voorbij gaan, lijkt me toch héél weinig reden om te zingen in dit verhaal, tenzij het Wilhelmus gezongen wordt , dan heb ik niets gezegd..

  1. Snap ik helemaal! Ik ben van een andere generatie en heb precies dit al vaker gehoord. De musical is een mooi om andere generaties en mensen te bereiken.

   1. Wordt ook in de hand gewerkt omdat er vrijwel nóóit een behoorlijk nummer in zo’n musical zit. Hoe vaak dringt zo’n nummer door tot de niet-bezoekers? Hoogstens “vanmorgen vloog ze nog” uit chess en een nummer uit anateka.

    1. Ja das idd waar moet zeggen dat ik de muziek wel draai maar idd ergens anders hoor je het niet.

Comments are closed.

Dat mag niet.