Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Sinterklaas is knap vermoeiend

Sinterklaas is knap vermoeiend

Gezeur over demonstraties die nu wel door gaan, roetveeg of toch zwarte piet, schoentjes van anderen zetten of niet, irritante jankliedjes in de supermarkt jengelende kinderen en afgepeigerde ouder jaha Sinterklaas is knap vermoeiend.

Sint en Sint
Want zo’n goedheiligman moet natuurlijk binnen gehaald worden. Helaas lag mijn school naast een andere school die de sint ook binnen haalde, op hetzelfde moment. Ze gaven elkaar nog een hand en vertelde waarschijnlijk alletwee dat dat een hulpsint was. Ja met dezelfde afgetrapte rode allstars als de concierge die elk jaar ziek was. Het jaar daarna werd sinterklaas anders gevierd, buiten school bij een verderop gelegen camping. Konden we de sint van de andere school mooi aanschouwen terwijl we terugliepen.

Rommel
En als het daar nou bij zou blijven maar nee ook de rommelpiet moet nog komen. Gelukkig had ik een lerares die heel slecht toneel kon spelen en dan maar een beetje ‘jahaa wat een rommel heeft die piet gemaakt errug hè’, stond te knikken. Helaas vergat die piet altijd haar bureau mee te nemen.

Sinterklaas is knap vermoeiend

Strooizooi
Met een beetje mazzel gooide zo’n piet een hand strooigoed waarop iedereen de voor de gelegenheid ook niet gesopte aula afstruinde naar al het lekkers. Ik ving ooit wel heel letterlijk bot want bij het gooien mikte de piet, per ongeluk dat wel, een hand strooigoed rond en verwondde mijn voorhoofd daarmee. Het bloedde erger dan het was maar ik heb nog steeds een putje in mijn kop. En een hekel aan die zakken strooigoed, wie heeft dat ooit bedacht? Taaie kruidnoten met wel heel harde schuimpjes.

Aan de deur
Eén jaar dacht ik mazzel te hebben, hoopte ik dat al die stressende klasgenoten aan me voorbij gingen inclusief sint en piet. Ik had nieuwe buisjes in mijn oor gekregen en lag te snurken op de bank in de kamer. Dat slapen wisselde ik af met David de Kabouter, maar dat geheel terzijde. M’n vader was gewoon aan het werk, de telefoon stond naast me voor als er wat was en ik mocht voor niemand de deur open doen want iedereen die binnen moest had een sleutel. De sint niet en dus kon hij met zijn toen nog zwarte, rood gestifte en goud geringde gevolg de auto weer in. Of ik dat jaar de Sint aan mijn bed gehad heb dat weet ik niet. Dat ik hem aan de deur heb laten staan weet ik ook niet meer zo goed, maar ja luisteren deed ik ook niet met dat oor.

Schoen zetten
En dan mocht je thuis je schoen zetten, wist ik die liedjes na een jaar niet meer. M’n vader had nog wel een casettebandje. Kan me van die ochtend nog herinneren dat ik goudkleurig ministeck had gekregen. Niet zo’n doos gewoon een kleine verpakking, toen was dat nog heel normaal. Ministeck daar had ik toen nog geduld voor, nu zou dat spul inclusief die witte geraamtes na 10 minuten door de kamer vliegen. Toen waren kids trouwens nog tevreden met iets kleins.
Op school kreeg je ook zooi in je schoen. Ieder jaar hoopte ik op een kleine chocoladeletter. Weinig mazzel ze hebben het lang volgehouden met die smerige chocoladesigaretten. Alleen dat gekloot van die peuken uitpakken heeft er volgens mij al voor gezorgd dat ik nooit ben gaan roken.

Surprises
En dan gelooft eindelijk niemand meer in die vent denk je van de ellende af te zijn moeten er surprises gemaakt worden. Uiteraard trek je altijd de naam van iemand waar je helemaal niets vanaf weet. Of niks mee hebt, of beide. Ik had als kind al een hekel aan knutselen thuisblijven mocht niet van m’n vader dus drukte ik glansrijk mijn snor en liet het die twee jaar aan hem over, succes ermee. Ergens in de jaren erna dacht een toch al niet zo fantastische schoonmoeder dat ik gezellig mee zou gaan doen met die surprises, als in denk het niet.

Maar nog even en dan is het voorbij, dan zuchten ouders om hun schandalig verwende kinderen, lachen winkeliers weer in hun vuistje over al die te duur betaalde cadeautjes en weet ik gelukkig heul heul zeker; Sinterklaas gaat aan mijn huisje voorbij en dat is maar goed ook want ik vind dat feest knap vermoeiend.

Reader Comments

 1. De maand december vind ik best wel fijn. Maar duur.. dat wel :-( Elke week is er wel iets :-) De Sint, de verjaardag van de oudste zoon, kerst.. nieuwjaarsbrief van de kindjes.

 2. Waarschijnlijk is ook iedere liefhebben van het Sinterklaasfeest nu óók blij dat het er weer op zit , er is voor alles een tijd, ook voor Sint en Piet. Dat het alleen een kinderfeest is een misvatting, het is een feest voor een ieder die het kind nog in zich heeft.. Ik heb de sfeer in de winkels gemist, nérgens een Sinterklaasmuziekje gehoord, voor jou dus heel prettig maar ik vond het heel jammer.
  Wij zijnn reuze Sintofiel, hebben het altijd gevierd op alle mogelijke manieren, met of zonder kleintjes.
  Maar we zijn niet allemaal hetzelfde en dus mag jij het gerust een vervelende toestand vinden, je gaat gelukkig niet tussen de kleintjes staan om dat te roepen bij de aankomst. Leven en laten leven toch?

  1. Nee het verzieken voor een ander vind ik laag bij de gronds. Heb het in een paar supermarkten gehoord denk dat veel winkels er niet meer aan beginnen door die hele discussie. Best triest eigenlijk.

   1. Zeker wel ja, en ook vrijwel geen pieten poppen meer. Ik hoorde van een hema medewerkster dar de aanleiding daartoe was dat er een medewerkster met een mes was bedreigd om zo’n Pietenpop. ( weet niet of dat waar is maar ik kijk nergens meer raar van op.

 3. Ik vind pakjesavond geweldig. Surprises en gedichten en plezier maken met de mensen van wie ik houd, wat wil een mensch nog meer?

 4. Als ik verhalen hoor van dat we de kinderen het sinterklaasfeest niet mogen afnemen, dan denk ik even aan mijn eigen jeugd. Ik vond Sinterklaas een doodenge vent en heb nooit plezier aan dat hele ‘feest’ beleefd.

 5. Nou, zeg dat wel de Sint en Pieten voelen het ook aardig in de beentjes.
  Hulp Sinten te over, je rolt er bijna over heen.
  Wel een oplossing naar de camping, is zo en zo leuker dan school, waar je gewond raakte.
  Je hebt niet echt mazzel tijdens de Sinterklaas vieringen, en je aan het roken helpen.
  en straks is het kerst en komen er weer cadeautjes voor heel vele, de commercie lacht zich weer rot. Hans

 6. ik doe niet aan sint en kerst
  natuurlijk vroeger wel , haalde de beste man zelfs binnen , was toen nog voor zijn eigen kerk in Amsterdam
  maar veel herinner ik met er verder niet van

 7. Oh, dat gejengel in die supermarkten. Van balorigheid jengelde ik mee wat mij op vreemde blikken kwam te staan. Straks die zeikprogramma’s op tv met die suikerzoete nepgezelligheid. Ben blij als het weer 2 januari is

  1. Ik ben zó blij dat ik onregelmatig werk heb en gewoon lekker mijn snor mag drukken. Ik hou op zich wel van kerstdingen en ga ook zeker weer leuke dingen (proberen) te doen want uch dat werk is dus ook een nadeel.

 8. Haha, leuk die reactie van annaberg. Mijn dochter is geboren op 4 december. Sinterklaas hebben we nooit gevierd dus. Nu met onze kleindochter dus wel.

 9. Hahahah die moeilijk uit te pakken peuken. Zo was t precies. 1 grote ellende. Ik vrat ze vaak met papier en al op herinner ik me. ?
  Sinterklaas doen wij nu niet meer aan, wij hebben het verplaatst naar kerst. Ook leuk, pakjes onder de boom.

 10. Liesbeth, ik zag Toon Hermans zitten. ‘Ik mot die vent niet, nare man.’
  Ik koester warme herinneringen, maar vind het prima dat het niet meer hoeft. Alles heeft zijn tijd.

 11. Zoon twee is jarig op 6 december. Zoon vijf op 7 december. Dus is er feest en gebak. Liever voor hen dan voor een vreemde man met een baard. :-)

 12. ik vraag me af hoeveel van die cadeau’s onuitgepakt op een tweedehandssite terecht komen.
  Hier vieren we de sint niet meer wegens geen kleine kinderen meer. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page