Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Rondje fietsen Croy

Rondje fietsen Croy

Met alles wat ik de laatste tijd uitspook komt een rondje fietsen een beetje in te verdrukking, niet goed ben er niet trots op en moet toegeven, ik mis het. Niks lekkerders dan een stuk fietsen en onderweg een beetje foto’s maken. Hoewel de dag mooi was voorspeld bleef het allemaal een beetje net niet, beetje zon, beetje regen het paste allemaal goed bij mijn beetje goede conditie.

Mijn rondje fietsen via Helmond en CroyIk zwaaide misschien iets te fanatiek met mijn been over mijn stang en zette aan, oef dat voel je als je lange tijd niet flink gefietst heb. Lekker! Ik wilde even langs de Dierenrijk rijden, kijken hoe druk het was. Het bleef inderdaad bij langsrijden want een verkeersregelaar propte met moeite de auto’s in de nog lege hoeken. Zo vol had ik het nooit gezien. Tot na de vakantie, ik fiets door.
De dierentuin ligt in een prachtig gebied met landerijen vol schapen en koeien, in de verte zie je Helmond liggen. Niet het oorspronkelijke Helmond, nee daar verderop ligt Brandevoort een vinex-wijk waar nog steeds gebouwd wordt. Hoewel het bij Helmond hoort was het voorheen Mierlo en heel lang daarvoor een Romeinse Nederzetting. Brandevoort lijkt een oud vestingstadje, maar alle huizen zijn nieuw. Als ik verder fiets zie ik het station, de oudere wijken en even later fiets ik langs Mierlo-Hout.

In de kleine kern haal ik wat te drinken, binnenkort ben ik hier weer bij de jaarlijkse herdenking in september, een paar jaar geleden zag ik Frans hier voor het eerst en fotografeerde ik in de zeikende regen de tank die hier door de straat kwam rijden.

Inmiddels ben ik opgewarmd en fiets ik het centrum mijdend Helmond binnen. Helmond was een vestingstad, de omwalling is nog wel te zien het heeft een aardig centrum, een prachtig kasteel en een fijne bibliotheek maar daar kom ik allemaal niet voor. Ik fiets even later het grote park binnen. De naam van de stad slaat trouwens op laaggelegen (Hel) en hoger gelegen beveiligde plaats (mond). Weten jullie dat ook weer. Ik fiets naar de Warande, betekent gesloten jacht terein maar is nu een groot park met grafeiland in het midden. De graven behoren toe aan de families Wesselman en Carp. Die liggen er al een poosje, sinds 2003 is het eiland niet meer toegankelijk. Een stukje verder pauzeer ik en aanschouw de eerste wel heel grote tekenen van de herfst, zie de foto die ik gister plaatste.

Met een buitje achter me aan fiets ik vlot door en zie even later kasteel Croy liggen, dit kleine niet te bezoeken kasteeltje is door vele (adellijke) families bewoont, heeft dienst gedaan als bejaardentehuis en is nu een kantoor met meerdere bedrijven. De omgeving is prachtig hier, oude boerderijen, een goede groenteboer en de kudde Merinoschapen het is een bijzonder plekje waar ik graag langs fiets.

Ik vervolg mijn weg en rij een rondje door Lieshout, weinig boeiends dit dorp, molentjes, brouwerijtje wilde eigenlijk verder fietsen naar Mariahout maar vond het eigenlijk wel genoeg. Via het prachtige Nuenen, wat van Gogh ademt, kom ik weer in Eindhoven. Na ruim 31 kilometer zwaai ik mijn been weer over het zadel, oef, dat fietsen moet ik vaker doen.

 

Reader Comments

 1. Jaar of twee geleden nog eens in Helmond overnacht en daar in de rondte gelopen. Was een gezellig stadje, al zal dat zeker ook gekomen zijn door de kermis die er stond…

 2. Ja dat soort dingen moet je bijhouden merkte ik vandaag, zelfs zonder dat ik m’n been over een stang hoefde te gooien vond ik ruim 3 kwartier fietsen genoeg . Had gelukkig wél voor een mooie groene route gekozen naar waar ik zijn moest;-) Je had een mooi plekje gevonden om even te rusten.

 3. Aardig ritje achter de rug.
  Vroeger, toen ik moest fietsen vond ik er niet veel aan. Inmiddels pak ik steeds vaker de fiets. Lekker, er even tussenuit.

 4. Mooie plekjes…heel bekende……maar als je nu eens een fiets pakt zonder stang…?…dat stap gemakkelijker op en af…..oef….?

 5. ja een 30 KM kan na langere tijd niet gefietst te hebben wat tegenvallen
  maar daar tegenover staat dat je dan wat vaker ff stopt en o.a die mooie Lakenvelders ziet
  en ach een spatje regen , wie kan daar niet tegen

 6. Eigenlijk moeten ze alle fietspaden overdekken met zonnepanelen… Dan kom je droog thuis en heb je ook nog een bijdrage geleverd aan de energiehuishouding, want zonder de fietsers had je ook geen overdekte fietspaden gehad…

Comments are closed.

Dat mag niet.