Roken

Zoveel moeite en toch is het aantal mensen die roken dit jaar gestegen

Voor het eerst sinds 2012 is het aantal rokers gestegen. Vol verbazing las ik het. Gelijk blijven, dat had me niet verbaasd je hebt altijd een aantal sukkels die stug doorgaan en een zootje dat (weer) begint. Maar stijgen, das vreemd. En dat moet onze regering zich ook bedenken. Wie herinnert zich de heisa niet over het nieuwe rookbeleid toen er niet meer gerookt mocht worden in cafés. Dat hoort bij een café, werd er geroepen. Vroeger was roken tijdens zwangerschap en borstvoeding heel normaal, vinden we nu ook niet meer. Roken waar je kind bij is, is al not done. Vind mijn overbuurvrouw ook, zie haar regelmatig in haar voortuin een peuk staan roken, terwijl haar 5-jarige zoontje binnen zit. Die peuk piekt ze vervolgens in de tuin van de buren heeft ze wel even gekeken of niemand dat zag. Sneu hè, o had ik al gezegd dat ze hoogzwanger is?

Exces
Een paar weken geleden toen ik voor die babyboom in Dierenrijk liep, viel me het aantal rokende moeders op. Terwijl ik zocht naar het pasgeboren beessie zochten zij een vers peukie. Ik ben niet degene die iemand aan hoeft te spreken, maar toen ik naar het toilet wilde deed ik dat wel. Ik vroeg haar namelijk in het toch al benauwde toilet haar sigaret uit te maken. Kreeg het heerlijk intelligente antwoord ‘dat ze haar baby toch moet verschonen’. Das net zo’n antwoord als; ‘ja maar ik rook niet waar m’n kind bij is’.

Rookpalen
Maar dat zijn de excessen van het leven, die kom je niet elke week tegen gelukkig. In tegenstelling tot station Eindhoven. Sinds de NS de rookpaal invoerde is het al een gevecht om alle rokers er daadwerkelijk bij te krijgen. Die rookpalen staan buiten de overkapping of minimaal toch aan het einde van het perron, net te ver lopen en er is amper controle op. In Eindhoven staat er één pontificaal voor de ingang zodat iedereen fijn door die walm mag. Daar is net zo goed over nagedacht als het invoeren van die slagzinnen op de pakjes, die irritante reclamespotjes en de leeftijdsgrens naar 18, het helpt allemaal niks.

29 thoughts on “Roken

 1. Ik heb ook gerookt.
  Bij mij binnen wordt niet meer gerookt.
  Maar dat is de keuze van de roker zelf, het zijn er niet veel.
  Maar ik vind het wel fijn.
  Er wordt rekening gehouden met.
  Vind het allemaal soms wel ver gaan hoor.

 2. 30 Jaar ben ik schoorsteen geweest.
  Dit Millennium leef ik rookvrij.

  Tja, wat zal ik erover zeggen?

  Het blijft een vreemde verslaving.

  Levensgevaarlijk, dodelijk en duur, maar toch staan wij het nog steeds toe.
  Alcohol is ook zo’n raar produkt.
  Andere verslavingen hebben meer weerstand in onze maatschappij.

  Zomerse groet,

 3. Ik vind dat de overheid zich eens iets minder moet gaan bemoeien met roken. Ze moeten voorlichting geven, maar dat gezeik over een rookvrije generatie, bah. Roken is toch hartstikke gaaf? Ik zit regelmatig een serie te kijken waarbij een stoere rechercheur even naar buiten loopt voor een sigaretje. Het is dat je zo stinkt na het roken, en dat het zo duur en ongezond is, maar anders zou ik zeker roken.

   1. Inderdaad. The Bridge. 2011-2015. Maar vroeger waren de series ook stukken beter natuurlijk.

 4. Afgelopen week, in het zuiden van ons land, lopen we langs de ingang van het lokale ziekenhuis. Daar zit een dame met een infuus, op een soort van rolstoelbed-constructie. Ze oogt grauw, verband links en rechts om haar armen. Met wat familie om zich heen die vrolijk kakelen. En zij rookte! Pafte heerlijk in het rond. Wellicht dacht ze:’wat maakt het nog uit’, maar echt snappen doe ik het daar nooit. Bij veel ziekenhuizen zie je dit gedrag. Ik heb zelf nooit gerookt, kom uit een veelrokers-gezin. Was de uitzondering. Een wonder dat ik niet werd aangestoken door het virus. Nee, en weet je, ik ren nog steeds de trappen op met twee treeen tegelijk. Of wandel ff 12-14 km op hoog tempo. Gewoon voor de lol. Wil ik niet kwijt. En a.s. moeders die roken en drinken? Die zijn echt niet goed wij….s

 5. Ik had dit nieuws gemist en vind het onbegrijpelijk. Van mij mag er een veel strenger rookbeleid komen in Nederland. Bijvoorbeeld a la Singapore waar het op straat en terrassen verboden is om te roken (net zoals in alle openbare gelegenheden zoals in restaurants en cafés).

 6. Zelf heb ik stevig gerookt, maar ben er inmiddels 37 jaar af. Ik heb een klaplong gehad, en toen ben ik gestopt. Zeven jaar geleden heb ik een longontsteking gehad, en de longarts liet op de scans zien welke delen van mijn longweefsel waren kapotgerookt: dat herstelt niet, ook niet na 30 jaar. De longarts vertelde dat iedereen het over longkanker heeft door roken, maar hij krijgt véél meer patiënten met long-emfyseem; even dodelijk. Momenteel ligt een schoonzus aan de zuurstof op de intensive care, zij kon het ook niet opbrengen om te stoppen met roken. Ik zou zeggen: steek er nog een op… *cynisch*

 7. Ben zelf al jaren geleden gestopt. Soms kom ik bij mensen die dat nog wel doen. Het ergste vind ik roken waar kinderen bij zijn en het roken bij zwangerschap. Dat je het jezelf aandoet is al erg, maar nog erger is het slechte voorbeeld voor je kinderen

 8. Met een beetje scheef gezicht lees ik hier de reacties :) Blijkbaar weten we allemaal wel dat roken niet gezond is maar tegenwoordig koop je bijv, nog steeds een kilo suiker voor 1 eurootje. Blijkbaar beseffen we niet dat kankercellen ook goed gedijen in een versuikerd lichaam om over andere kwalen als gevolg van overmatige suikerconsumptie maar niet te spreken. Als onze overheid werkelijk zo begaan is met onze gezondheid zou diezelfde overheid haar oogkleppen af moeten doen en zich niet alleen maar focussen op de sigaret.

  1. De overheid is absoluut niet begaan. Je hebt uiteraard gelijk dat te dik zijn ook zo zijn gevolgen heeft. Dat is ook niet goed te praten maar daarover kan ik uiteraard niet zo bloggen omdat ik niet bepaald het goede voorbeeld geef.

 9. Ik verbaasde me altijd over het groepje rokers (inclusief witte jassen) voor een ziekenhuis-ingang.
  Rookte alleen als ik uitging rond mijn twintigste, maar nooit verder in de week behoefte aan een sigaret gehad. Of rookte sigaartjes. Maar nog steeds als ik de combi biertje & sigaret ruik dan vind ik dan heerlijk omdat ik terugdenk aan leuke tijden. Of na de sex een sigaret hahah!!

 10. Sinds het rookverbod in ’t café kan je nu niet meer gezellig op een terrasje genieten, want alle rokers zitten daar ook.
  Of als ik bv op de parking kom van de supermarkt.. dan moet ik mijn adem zoveel mogelijk inhouden. Iedereen lijkt wel in die parking te gaan staan om te roken.. want ze is overdekt.. en da’s natuurlijk handig voor rokers :-(

 11. Hier in mijn familie rookt er niemand… Gelukkig. Feestjes waar gerookt wordt verlaten we onmiddellijk en gaan we ook niet meer naartoe. Iedereen weet dat en zou er rekening mee moeten houden maar helaas is dat niet altijd het geval.

 12. Ik las gisteren dat sigarettenfabrikanten extra stofjes in sigaretten toevoegen, die zorgen voor extra verslaving.
  Nou ja zeg…
  Ik zou het vreselijk vinden als mijn kinderen zouden gaan roken. Ik hoop dat ze slimmer zijn dan ik destijds.
  Ik dacht ook dat het roken aardig dalende was… ik verbaasde me over de cijfers.

 13. Mensen die denken dat ze onsterfelijk zijn vindt men overal.Het heeft te maken met verantwoordeljheidszin en karakter en dan later maar klagen.Je kan me cru vinden maar nadien kost je dan heel veel geld aan gezondheidszorg e willen ze dan dat iedereen er voor hen is.Ik wens het niemand toe maar als we eerlijk, zijn doen ze het zich zelf aan en waar is dan de veratwoordelijjheid tegenover je kinderen en huisgenoten.Ik ben tegen verbod tegen dit en dat.Het gezond verstand zou hier moeten zegevieren

 14. Ook ik heb gerookt.. Van mijn 16e tot mijn 30e maar wel gestopt tijdens mijn 2 zwangerschappen.
  Het hoorde erbij in die tijd en er waren echt maar weinigen die niet rookten. Zelfs met verjaardagen zette je toen glaasjes met sigaretten op tafel. Het idee hè..
  Ondanks de voorlichting, de enge plaatjes op rookwaren..de prijsverhogingen, wat dus allemaal niet blijkt te werken. Mensen willen altijd hun grenzen verleggen. Helaas, mijn kinderen en hun partners roken ook.. Dom, dom, dom…

 15. Zo jammer, ik heb 3 kleinkinderen, heel lang niet gerookt, tot…..ze verkering kregen met een rokende. En los gingen ze. Heb zelf nooit gerookt, behalve in verkeringstijd af en toe een sigaret voor de gezelligheid. Vond er niks aan en ook veel te duur. Dus….

 16. En de niet roker is nooit tevreden, eerst moest de roker naar buiten, nu is dat ook alweer niet goed genoeg.. Ik heb niets met die heksenjacht op de roker. Zolang je nog longkanker krijgt van fijn stof in je leefomgeving dat niet te ontwijken is maak ik me niet druk over sigaretten.
  En ja ik ben al heel lang ex roker maar tóch gun de roker z’n pleziertje, ik ga ook niet lobbyen om iedereen uit de auto of van de brommer af te krijgen en om alle fabrieken gesloten te krijgen. En ja ik ben CARA patiént maar toch mag de enkeling die nog rookt gerust bij mij binnen roken. Prima als het bij jou niet mag maar een beetje leven en laten leven is wel zo prettig.

 17. Zogenaamd verbieden en het toch verkopen. Trapt de jeugd meteen in .Volgens mij weten ze dat ook goed.
  Fijn weekend

  1. ik heb 6 kinderen en niemand rookt, ook de partners niet Ook de kleinkinderen roken niet, niet omdat ze bang zijn voor ziektes, maar omdat ze het smerig vinden.

 18. een prachtig nummer van Boudewijn
  ja dat roken is me wat , ik ben nu dik 10 jaar rook vrij , en toen kon je nog overal roken
  ook ik verbaas mij nu over het gedrag van vele rokers , maar gelukkig erger ik mij er niet aan
  ergeren aan wat dan ook , heb ik afgeleerd , daar het slecht is voor mijn ademhaling
  en ik wil als het ff kan NOOIT meer hyperventileren pppfffttt

 19. Da’s wel een lekker oudje. Ja, dat roken blijft gewoon een dingetje. Vind het altijd zo zielig staan van dat rokende winkelpesoneel voor de winkel of bij de voordeur van je eigen huis een peukje roken. Beetje losers.

 20. Volgens mij loopt het stijgen van aantal rokers ook parallel als de economie minder is voor een groep huishoudens. Heb zelf ook gerookt en al flinke tijd gestopt en kan me ook ergeren aan dat soort ouders die iedereen wat verwijten en zelf even vergeten in de spiegel te kijken.

Comments are closed.