Regen

Lege wasknijpers aan een waslijn in de regen

Geen mij maar regen, een stevige storm of hoosbui trotseren geeft toch een mate van voldoening. Maar wat als het al dagen druilerig is. Regen is zo slecht nog niet zomaar een handje redenen waarom regen ook voordelen heeft.

Bankzaken
Bankhangen is opeens geen zonde meer. Oeverloos binchwatchen, eindelijk die opgenomen film eens kijken en dat is natuurlijk het allerlekkerste met mens en dier bij je op de bank. Denk daar nog even een lekker dekentje, warme choco en die zelfgemaakte cake bij en dan is dat gestage gedruppel buiten opeens heel ver weg, niet waar?

Frisse lucht
Regen spoelt veel rommel waaronder stof, gewoon weg. Daardoor is de lucht zeer fris en schoon en ruikt ook nog eens lekker. Die typische lucht is natuurlijk het lekkerste als de bui net voorbij is maar meestal zal je de regen toch moeten trotseren. Overigens heet die lucht petrichor en is het middel wat planten afscheiden om hun zaden langzamer te laten groeien. Dat middel komt los zodra het regent.

Tukkie
Niks zo frustrerend als naar bed moeten als het mooi weer is. Ik kan het weten met die nachtdiensten van me. Ik trotseer de regen stap onder de douche en na een beschuitje zo mijn mandje in. Het geluid van de regen is rustgevend en dat is precies wat ik nodig heb als ik na een lange nacht door de regen lopen eindelijk naar bed mag. Overigens slaapt het ook prima wetende dat jullie wel gewoon door de regen moeten.

Natuur
Zeker in de herfst zie je wat regen doet met de natuur. Na een paar buien ploepen opeens de paddenstoelen en bloemen uit de grond en met een beetje zon staat er opeens een regenboog aan de hemel. Het maakt de natuur zoveel mooier ook in de andere seizoenen. Al is het maar hoe alles weer groen wordt in de lente.
Uiteraard weet ik ook hoe waardeloos zo’n dag vol regen als vandaag is. Verzopen thuis komen, veel langer in de file staan, snipverkouden worden, als toevallig vrij bent of vakantie hebt, in zo’n vochtige bus moet of moet fietsen. Hoewel Nederland bekend staat door al dat water regent het maar 7 procent van de tijd. Dat komt neer op ruim 25 dagen per jaar en nog geen 2 uur per dag. Mocht je verhuisplannen hebben en serieus over regen nadenken, rond de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug, Hondsrug en Vaalserberg regent het het meeste. In het zuiden het minste, maar ja daar merkte ik vandaag ook niks van.

13 thoughts on “Regen

 1. Vroeger had ik niks met regen, maar sinds we een tuintje hebben dan ben je toch blij met elke druppel die valt. En inderdaad, het regent een stuk minder dan veel mensen denken,

 2. Zonder regen gaat het niet, droog als het hier is kunnen we het niet missen en ja, het is wel eens lekker in wind of regen te lopen. Maar liever heb ik afwisseling.

 3. Nou als je in “vol ornaat”ergens heen moet is regen niet leuk maar verder ….gewoon nuttig én nodig zo’n regenbui.
  Mij hoor je niet hoor maar ja, ik kan meestal heel makkelijk m’n dag zó aanpassen dat ik er geen last van heb.

 4. Het nadeel van regen is dat er geen excuus meer is om het huishouden nog even te laten liggen :) Maar aan de andere kant, een schoon huis is ook wel weer heel fijn. Af en toe een dagje druilerig weer is helemaal zo slecht nog niet.

 5. Wat een prachtlogje; ik ben het met jou eens en met fietszwerver … ook ik denk bij die buien wel eens aan mijn vroegere collega’s die door de regen naar het werk moeten of er in moeten werken.
  Vorig jaar (6 juli) viel een bezoek aan Planckendael (dierentuin/belevingstuin in Vlaanderen) net niet in het water omdat het de … ganse dag regende.
  Vorige dinsdag (11 juli) werd er opnieuw regen voorspeld; voor iedereen een regencape meegenomen én twee regenschermen extra voor oma en opa; we genoten de ganse dag van de zon. Eerlijk, het maakte wél een verschil in beleving.

 6. mogge Liesbeth
  regen is gewoon nodig , ik heb er ook geen echte hekel aan
  bankhangen en tukkie doen zijn ook 2 favoriete bezigheden hier
  soms denk ik bij die buien nog wel eens aan m’n oud collega’s die er in moeten werken bbbrrrr

 7. Regen is voor de natuur leven maar teveel doet verzuipen dus als ik kon kiezen ,koos ik voor de gulden middenweg.Mij hoor je niet klagen .We hebben al heel mooi weer gekregen.en regen is ook een noodzaak.Zolang het maar niet dagenlang blijft gieten.

 8. Dus op en rond de verhogingen in het landschap regent het het meest? Dat wist ik niet. Het voordeel is natuurlijk weer wel dat al dat water wegstroomt naar lager gelegen gebieden. Letterlijk. Ik woon op de westflank van het laatste (of eerste, wat je wilt) deel van de Hondsrug, en als het een béétje regent worden in de wijk aan de voet de zwemvesten uitgedeeld.

Comments are closed.