Fotoserie: Op oorlogspad

Op oorlogspad

Het is alweer een maand geleden dat de bevrijding van Brabant werd gevierd. En wat me eigenlijk nog nooit gebeurd is, is dat ik werkelijk niets aan de foto’s gedaan heb in de tussentijd. Ik heb er zelfs niet aan gedacht wat punten op papier te zetten. En dat is geen gebrek aan tijd geweest, het weer gooide niet eens zoveel roet in het eten, de meeste evenementen waren prima geregeld, nee het lag aan heel wat anders namelijk; de mensen. En ik weet ik ben er zelf ook één en subtiel ben ik niet te noemen, maar dit jaar stond iets me tegen. Daarom geen leuke (reis)verslagen van de evenementen in september maar wel wat me tegen is gaan staan en de foto’s met lelijk logo, helaas. Fotoserie: Op oorlogspad.

 
Geen vergoeding
Het wordt sinds een aantal jaar als normaal beschouwd dat mensen met hun oude voertuigen op komen dagen en daar niets tegenover staat. Frans kreeg voor het rondrijden in Nuenen een bedrag en we kregen wat bonnen die voor eten en drinken staan voor en na de rit van 18 september. Ook kreeg Frans een vergoeding voor het rondrijden bij een evenement. Maar terwijl hij nog onderweg was werd dit evenement opgeruimd en moest hij achter zijn geld aan. Uiteraard zijn er ook herdenkingen en evenementen waar we zelf heen willen en geen vergoeding verwachten of willen, maar ergens in de tijd is de vergoeding voor op verzoek op komen dagen wel verdwenen. Nu is een ritje naar een naastgelegen dorp heus het probleem niet, maar dat dorp ligt niet voor iedereen naast de deur. En zoals jullie allemaal weten kost benzine geld en onderdelen voor die voertuigen ook.

 
Gratis werken
Vandaag keek ik door de foto’s, zag als een berg op tegen de bewerking ervan omdat er wel gevraagd wordt of je foto’s maakt, maar er ook verwacht wordt dat je die bewerkt zonder logo gratis voor niks aflevert. En serieus na 2 dagen mailen waar ze blijven! Heb nooit toegestemd dat ik foto’s zou maken voor hun, laat staan gratis doorsturen. Wel gezegd dat ik niet gratis werk overigens, ik vraag vrij om ergens heen te gaan niet om weer aan het werk te gaan. Ik kom daar om de jonge garde wat te vertellen zodat dit niet nog eens gebeurd enzo. Een paar foto’s voor m’n blog maken is wat anders dan een serie van een evenement schieten. Overigens is een kennis die vraagt of ik een paar foto op kan sturen heel wat anders dan één van de clubs die de foto’s gaat gebruiken in (club)bladen, op websites en reclamemateriaal. En over dat laatste gesproken.

 
Publicatie zonder toestemming
Ronduit belachelijk, maar dit jaar kon het nog erger. Ik zag namelijk mijn foto op een fakebook pagina verschijnen en die werd ook in een krant gepubliceerd. Ik had al nooit toestemming gegeven omdat ik zoveel mooiere foto’s heb gemaakt. Maar degene die de foto publiceerde was ook nog eens een commerciële partij met schulden, geen onwetende burger. Nou had ik toch al niks met dat lelijke mus.eum in Groes.beek, maar laat ik het zo zeggen, ik heb 4 vrijkaarten en niet de behoefte er heen te gaan. Maar wel spijt dat ik er niet meer werk van heb gemaakt nu ik weet dat ze een aardige duit van de staat hebben gekregen om de boel op te knappen.

 
Samenwerken
Zet een groep mensen bij elkaar en ergens irriteert iemand je. Of het nou een schoolklas of een groep volwassenen is, dat zal wel nooit veranderen. Maar als je zelf van een club bent, heb je het goede voorbeeld te geven. Als club sta je in de kijker en als er iets misgaat kan dat het einde van zo’n evenement zijn. En dan heb ik het nog niet over de krantenkoppen. Minderjarigen zonder helm achterop een motor maar ook ouders die vergeten dat hun kinderen er zijn en dus niet opletten. Het is geen goede reclame.
Helaas is het voor de clubs waar wij mee te maken hebben heel moeilijk samen te werken. Er is afgunst als iemand eens een belangrijk persoon mag vervoeren en Frans wordt met de nek aangekeken als hij een wagen weer aan de praat probeert te krijgen. Overigens niet van de persoon van de wagen, die zijn erg blij met hem. Jaloezie, afgunst ik ben er beu van. We hebben allemaal hetzelfde doel maar samen werken aan dat doel zit er niet meer in.

 
Waren er nog leuke dingen?
Ja hoor! We ontmoette oude bekende, nieuwe mensen en lieve hondjes die ik graag weer terug zie. Ik werd beschoten door een veteraan die bij Frans in de Willys zat en ontmoette een lieve blogger uit de buurt die helemaal speciaal nog eens langskwam om me te zien. Bezocht de goedverzorgde herdenking in Veghel en Eerde. En we vervoerden een nabestaande, die enorm blij was dat ik mijn plek in de jeep afstond, o en ook een lieve tante met haar bijzondere neefjes. Ik kreeg speciale toestemming om dichterbij de landingsplek van de parachutisten te komen en genoot van de bevrijding van Son omdat daar zeker 3 verschillende clubs samenwerken en er weer een feestje van wisten te maken.

 
De titel, op oorlogspad, bedacht ik me eigenlijk al voor het eerste evenement. Ik had nooit kunnen verwachten dat het qua gezelligheid bijna letterlijk zo voelde. Constant op je spullen moeten letten, geouwehoer onderling en een hoop mensen die denken dat ze meer zijn dan een ander. De positieve dingen worden overschaduwt en zorgen ervoor dat zowel Frans als ik volgend jaar heel wat minder van dit vrijwilligerswerk gaan doen.

18 thoughts on “Fotoserie: Op oorlogspad

 1. Ik deed onlangs (tegen beter weten in) mee aan een expositie in de Haarlemmermeer over 100 jaar Schiphol. Naar later bleek werden mijn foto’s daar opgehangen in een zaal voor het publiek. Daarnaast ook in een of andere gids gepubliceerd. Maar hoe even, waarom dan niet mijn naam er bij zetten?? Later bleek het ook nog wat moeite te kosten om die beelden terug te krijgen. Het hoort een beetje bij dit soort clubs. Ik heb in het verleden heen wat historische evenementen bijgewoond. Vliegerij, maar ook met Keep them Rolling. Bijzondere lieden. Trek ze een uniform aan en ze geloven in hun rol. In de modelverzamelaar/bouwwereld is het niet veel anders. Men gunt de ander het licht in de modelogen niet. Opmerkelijk. En kies ik dus voor Meninggever First! Helaas….

 2. Die lieve blogger die zo serieus kijkt bedoel je? Hahaha, ik geloof dat ik dat ben. ;-)

  Ik snap dat sommige dingen je irriteren maar hoe fijn is het dat dat mogelijk is? Dat we ons aan anderen mogen irriteren en dat dat wellicht onze grootste irritaties zijn (ik chargeer, dat weet ik). Maar wat een vrijheid, dat we dat mogen. En die vrijheid, je weet het, dankzij die mannen van toen.

  Enne: mooie foto’s. Ik durf heb bijna niet te vragen, maar ik zou het wel tof vinden om er een paar uit E en V te ontvangen.

  Enne: ik ontving laatst de melding dat de film van de ontvangst van de veteranen klaar was en dat die hopelijk op youtube komt te staan. Dan zal ik je de link sturen als je dat leuk vindt.

 3. Gelukkig toch nog wat positiviteit..
  Je foto’s zijn wederom fantastisch en ja mensen… Wat zal ik er van zeggen.. Er zitten exemplaren tussen… Brrrr…

 4. Echt jammer dat de negatieve acties en daardoor de negatieve gevoelens gaan overheersen.
  De vrijwilligers doen zulk goed werk.
  Hier in Brielle werd z`n festijn afgeblazen ivm de te hoge regels van wapens voeren.
  Maar toch genoten van je mooie oorlogspadfoto`s

 5. Kan me voorstellen, dat oorlogspad van jou! Mooie foto’s, en je hebt gelijk dat je er een watermerk op zet. Ik doe dat met alles wat ik op mijn schilderblog zet, want op internet is het ‘normaal’ dat iedereen je afbeelding maar kan pikken. Vervelend, jullie hadden wel wat meer waardering verdiend!

 6. Dan is de pret er na die nare ervaringen er wel af.Foto’s zijn van de persoon die ze maakt en een vraag is gauw gesteld maar ze dan publiceren en in de krant plaatsen zonder boe of ba is ver beneden alle peil.Niet met je laten sollen .Als je gevraagd wordt moeten onkosten betaald worden anders kan je beter je eigen tochtjes doe zonder de herrie die er hier rondhing.de fotoreportage is top

 7. Ik kan me er wat bij voorstellen. Ik heb ook jaren vrijwilligerswerk gedaan waar anderen zwaar voor betaald werden. En als je er na jaren mee stopt wordt het je ook nog niet in dank afgenomen. Dat is ook waarom al mijn foto’s van mij en voor mij zijn. Ik werk niet meer in opdracht om er niets voor te krijgen, of ik moet het zelf willen.

  1. Precies ik hoef er niet aan te verdienen en hoef dus ook niks. Een mooie foto is voor mn blog.

 8. Ik ben niet zo thuis in dit soort dingen maar dat je onkosten vergoed worden als je voor gevraagd wordt lijkt me logisch. Foto mogen natuurlijk nooit zonder toestemming van de maken gebruikt worden door derden Jammer dat je er toch een beetje een kater aan over hield.

 9. prachtige foto serie
  en gelukkig hadden jullie ook fijne momenten in deze tijden van herdenken en feestvieren
  dat erzo gerommeld wordt door die clubjes had ik eigenlijk niet verwacht
  een vergoeding is toch logisch , benzine en zo wat
  en gebruik van foto’s minimaal met bron vermelding

 10. Zo jammer dat kinderachtige gedoe van die clubgenoten. Zo wordt er veel verknalt binnen clubjes en daar buiten. Dat je foto gejat is is helemaal het toppunt. Zijn ze nu zo dom om hem te gebruiken of hebben ze gewoon overal lak aan? Triest.
  Hoop dat jullie volgend jaar genoeg leuke evenementen over houden om naartoe te gaan.

 11. Alleen meedoen als je het leuk vindt, anders niet. Zoiets kost nu eenmaal geld, maar moet wel betaalbaar blijven. Toch een leuk sfeerbeeld neergezet.

 12. De foto’s vind ik fantastisch. Reportagefotografie, dat wil ik ook leren beheersen. Dat je bevindingen zo teleurstellend zijn dat jullie plezier is afgenomen is heel jammer. Profiteurs heb je altijd, maar ik hoop dat de liefhebberij, want dat is het hopelijk nog steeds, niet helemaal vergald is.

Comments are closed.