Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Het is 1 van de bekendste Tweede Wereldoorlog museums in Nederland en kortgeleden bezocht ik het museum voor de tweede keer. Het museum ligt tussen de glooiing van het Zevenheuvelen-gebied en de Duitse grens. Dat hier tijdens operatie Market Garden veel gebeurd is, vertelde ik hier al maar over het museum heb ik niet besproken. Door het hele dorp zijn grote foto’s van de Amerikaanse luchtlandingen te vinden. Grote doeken, met goede toegankelijke teksten die je enorm veel vertellen. Helaas trekt dit zich niet door in het museum.

Verouderd uiterlijk van Nationaal Bevrijdingsmuseum GroesbeekHet museum verteld op een ouderwetse manier over de gehele Tweede Wereldoorlog in Nederland maar ook van de troepen in het buitenland, je krijgt zo een goed beeld van de hele oorlog maar de informatie is beperkt en niet altijd kloppend. Verouderd is misschien een onaardige beschrijving maar het komt er helaas wel op neer. Nagebouwde onderdelen, niet kloppende en ontbrekende teksten, zonde want het museum heeft ook een prachtig schaalmodel over Operatie Market Garden, over de landingen, de routes, zelfs als je al enorm veel weet is dit geweldig onderdeel van het museum. Maar voor een leek zegt het amper iets en mist het dus de educatieve boot.

Verderop in het museum tref je een prachtig levensgroot diorama waarmee de bootovertocht bij Arnhem wordt uitgebeeld en helemaal achter in het museum tref je een restaurant en een kapel. Dat er in het restaurant geen verse producten te koop zijn zegt eigenlijk al genoeg. Het museum wordt bezocht maar moet dringend aangepast worden. De algemene info, het weinige licht en de rommelige en onduidelijke indeling maken dat dit museum zich langzaam buiten spel aan het zetten is. En dat is jammer en onnodig, want het museum ligt op de goede locatie en is groot genoeg. Mijn idee was bij mijn eerste bezoek al, verbouw het museum, specialiseer je in de omgeving, organiseer rondritten of audiotours maar doe iets en red het van de ondergang.

NB: Anno 2019 wordt het museum verbouwd, dit moet in september klaar zijn, als het een paar maanden open is zal ik zeker de moeite doen het museum een nieuwe kans te geven. In de huidige staat is het een bezoek niet waard. Op zoek naar een goed oorlogsmuseum? Lees hier op mijn blog welke 3 musea naar mijn idee de beste van Nederland zijn.

13 thoughts on “Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek

  1. Wat jammer dat zo’n museum dan zo in verval aan het raken is. Het onderwerp is belangrijk genoeg om het in stand te houden lijkt mij.

  2. Laat ons hopen dat het gezond verstand zal zegevieren .Want dit is geschiedenis en moet behouden blijven.In Bastogne hebben ze prachtig werk afgeleverd.Het is prachtig aangepast met de moderne middelen van deze tijd.

  3. Dit museum zijn we nog niet geweest, mijn favoriet ligt iets verder…. het Bastogne War Museum in Bastogne. Maar deze is idd helemaal vernieuwd en met de tijd mee gegaan. Hopelijk gaan ze deze ook verbouwen want zoiets mag niet sluiten.

  4. Ik vraag me af of jij ooit in Flanders Fields in Ieper bent geweest. Zelf nog niet maar het schijnt zo indrukwekkend te zijn.

  5. zulke musea moeten blijven al was het alleen al om de educatieve factor die ze hebben….. en in de 2e plaats natuurlijk plekken zijn die mensen zoals jij graag bezoeken ;-)

  6. ik bezocht 3 maal tijdens wandelingen de Canadese militaire begraafplaats , de laatste maal sprak ik een Engelsman en zijn vrouw , hij bleek nu in het zelfde regiment gezeten te hebben als velen die hier liggen , maar dan jaren later , hij was nog maar 72 zou vertelde hij mij , ja zo iets doet zelfs mij een traan weg pinken
    wat je zegt zo een museum moet blijven bestaan om de herinnering aan al die gruwel te laten bestaan

Comments are closed.