Muzikale oorwurm

Vrolijk oordopjes bij en blog over de muzikale oorwurm

Je neuriet voor de 50e keer hetzelfde stukje uit een nummer, welk nummer het is, is nog onbekend en hoeveel andere muziek je ook draait het nummer gaat er maar niet uit. Ik heb er vaker last van, ik draai veel muziek en een groot deel daarvan is instrumentaal of heeft een niet direct herkenbare tekst maar wel de kwaliteiten van een muzikale oorwurm. Want zo heet dat bloedirritante verschijnsel wanneer een nummer in je hoofd blijft zitten. Als je verder leest dan vertel ik hoe je eraf komt.

Uit onderzoek is gebleken dat de structuur van een nummer ervoor zorgt dat het in je hoofd blijft zitten. De structuur kan te maken hebben met een hele simpele tekst (denk aan het Sisi liedje shalalala tiedeliedie) of oeverloze herhaling (denk aan Bad Romance van Lady Gaga) ook het veranderen van de melodie kan ermee te maken hebben. In de ene zin omhoog en in de ander naar beneden, voeg daar een makkelijke herhalende tekst aan toe en je bent de pineut. Deze structuur zie je ook terug in kinderliedjes. Vaak is zo’n nummer ook nog voorzien van een snel tempo, komt de melodie veel terug of is er een onverwachte wending in het nummer. Zo’n onverwachte wending hoor je in het begin van Smoke on the Water. Een eenvoudige tekst of een jingle in reclame kunnen het ook al doen.

Leuk hoor al die info, maar hoe kom je ik van dat ^%^#$$##^&-nummer af?

  • Maak je er niet druk om. Zonder dollen de beste remedie.
  • Gebruik je hersens: Gebruik het werkgeheugen waar het nummer op en neer danst voor iets anders. Los een sudoku op.
  • Blèr het hele nummer woord voor woord mee, het nummer wordt dan ‘afgemaakt’ in je hoofd, is ‘ie meteen weg ook.
  • En als dat allemaal niet werkt, draai een nieuw nummer of een heel album.

Begin gerust met onderstaand nummer gegarandeerd dat je van jouw muzikale oorwurm af bent!

18 thoughts on “Muzikale oorwurm

 1. Toen “Smells like teen spirit” uit was zat het een halve nacht in mijn hoofd, ik kreeg het er niet uit. Ik vond het destijds dus niet zo’n tof nummer ?

 2. Naar radio moeten luisteren op het werk: dat zorgt bij mij voor ‘muzikale oorwormen’. Soms helpt het om dan naar andere muziek te luisteren al wordt dat nu wat moeilijker want ik ben er weer in geslaagd om mijn iPod te verliezen. :-( Soms popt er ook oudere liedjes in mijn hoofd op. Veel Disney liedjes. Dat zijn blijkbaar ook oorwormen. Of begintunes van series. Die blijven ook al eens hangen. Al vind ik dat niet zo erg.
  mvg

 3. Geen idee dat dit fenomeen zo heet.. Ik zal je tips opvolgen als er weer eens een rondkruipt..
  Toch even geluisterd want ik geloofde je eigenlijk niet.. maar snel uitgezet, sorry ;-)

 4. Ik heb er nooit last van, ik geniet alleen maar van muziek! Ik erger me wel aan steeds dezelfde nummers op de radio, maar dat is iets anders.

 5. Ben gek..!! Ikga nie luisteren…dan is mijn hele zondag naar de kl….. ? ? ?

 6. Het is best een lekker muziekje, maar, denk ik, niet van het soort dat in mijn oren blijft wurmen. Inderdaad, de tekst gaat onverstaanbaar snel, zelfs met de uitgeschreven vorm er naast. Het verschijnsel oorwurm is mij zeer bekend, ik ervaar het meer als plezierig dan als lastig. Maar dat zal wel komen doordat het meestal muziek is die ik prettig of interessant vind. En anders zoek ik wel een goede vervanger… ;)

 7. Een muzikale oorwurm. Denk dat het woord voorlopig ook in mijn hoofd blijft zitten. Het fenomeen ken ik zeker wel maar het woord niet. Ga proberen met Streetlight Manifesto weg te krijgen, klinkt best lekker.

 8. ga een stukje lopen, flink doorstappen en denk aan die Winterreise van Schubert: “Als Fremd bin ich gekommen, als Fremder zieh ich wieder fort”. Je hoofd wordt opgeruimd en schoon.

 9. Bedankt voor de tips. Soms kom je inderdaad maar niet van een deuntje af. Jouw clip blijft niet bij me hangen. ;-)

 10. Ik heb ooit eens een week met Bagagedrager van Spinvis in mijn kop rond gelopen. Toen dat wegebde kwam Ronnie ervoor in de plaats. Dat schoot niet erg op. Dit terzijde. Het liedje hierboven kende ik niet en ik had moeite zelfs met lezen de tekst bij te houden, laat staan dat ik ook maar enig idee heb waar het over gaat. Maar lekker is het wel!

Comments are closed.