#MeToo

Blog over de #MeToo hype

Mijn #MeToo schreef ik al eens, nog niet eens lang geleden en in dichtvorm. En nu kan ik meteen ‘was het daar maar bij gebleven’ beginnen typen hoewel al die verhalen afgrijselijker zijn de één nog meer dan de ander, vielen me de reacties meer en meer op. En niet alleen de reacties online. Ik sprak er de laatste weken met meerdere mensen over en beantwoord de vragen die er door deze me too hype ontstaan.

Waarom moet dat nu opeens allemaal openbaar gemaakt moet worden?
Hoewel ik de vraag opvallender vind dat het antwoord; er is ruimte. Sociale media als Facebook hebben de neiging positieve berichten beter weer te geven in de enorme berg berichten die je te zien krijgt. Negatieve blijven dus makkelijker achter en hoewel veel mensen niet weten hoe ze moeten reageren, reageren ze ook niet omdat het hele bericht niet is doorgekomen. Uiteindelijk kan FB ook niet achter blijven en dus komt het met een hashtag als #MeToo opeens wel boven en wat ‘in’ is daar doen mensen aan mee, al jaren.

Waarom zeggen die vrouwen niks?
Vaak komt er met ontoelaatbaar gedrag ook een vorm van intimidatie. De baas en zijn secretaresse (of secretaris!!!) bijvoorbeeld maar ook degene die je nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen, meer loon een betere baan of een nieuwe opdracht. Die ongelijkheid zorgt ervoor dat slachtoffers niets kunnen of willen zeggen. Want verlies van baan of iets dergelijks ligt om de hoek. Dit soort gedrag is ook te zien tussen echtelieden. Niet eens zo lang geleden zag ik een docu over mannen die door een vrouwen geslagen werden, schokkende beelden van een kermende man die zijn vrouw smeekt te stoppen met slaan. Ze had daar op die stiekem opgenomen beelden namelijk net één van zijn ribben gebroken. Mishandeling en intimidatie zijn nou eenmaal geen koffieautomaatonderwerpen.

Zijn die mensen wel allemaal schuldig?
Blog over de #MeToo hypeWaar rook is, is vuur? Ik geloof er niet in, ik geloof wel degelijk in de verhalen die boven komen maar weet ook dat mensen tot laster in staat zijn. Als je als 16 jarige puber die ene leraar of lerares een hak wil zetten, zeg dan maar dat hij aan je heeft gezeten of een onzedelijk voorstel heeft gedaan. Grote kans dat diegene per direct op non-actief moet. Maar er is geen gerechtelijke uitspraak, er is geen veroordeling en ook als later blijkt dat er niets van de beschuldigingen waar was, kan die leraar of lerares nooit meer terugkomen op die school.
Vermoedens zorgen er op dit moment, en altijd al, dat mensen per direct gestraft worden. Als je dat om zou draaien, een vader die de misbruiker van zijn dochter in elkaar timmert. Het zal de eerste keer niet zijn dat dochter of zoonlief maar iets zegt om straf te vermijden terwijl ze op moment van geheel achter de situatie stonden. Daarbij hebben we nog altijd een rechtssysteem voor het straffen van personen. Wat overigens niet zegt dat leraren maar aan moeten blijven tot de rechter heeft geoordeeld.

Waarom doen ze geen aangifte?
Over het algemeen zijn er geen getuigen bij een verkrachting, zowel mannen als vrouwen kunnen in een kwetsbaar moment in hun leven staan en niet de moed of kracht hebben op te staan tegen de desbetreffende persoon. En stel je eens voor dat diegene een vooraanstaand persoon in het bedrijf, binnen de familie of in de gemeenschap is. Mensen worden niet geloofd. Het gebrek aan bewijs, verjaring of de schande staan nogal eens tussen de daadwerkelijke stap naar de politie. Van de week schreef ik al over leeftijdsverschil; als je als man een jongere vrouw hebt volgen opmerkingen als ‘lekker groen blaadje’ maar in mijn geval ben ik de jonge vrouw en op zoek naar een vaderfiguur.

Dat soort gedrag is al net zo ziek als opmerkingen dat vrouwen niet in korte rokjes door het park mogen lopen als het donker is. Er staat echt geen ‘neuk me’ op haar bovenbeen. Net zo goed dat een homo niet met alle mannen naar bed wil, dat een mooie vrouw niet nagefloten wil worden laat staan in haar kont geknepen. Een oudere man is ook niet meteen een viespeuk, vrouwen lusten er geen pap van en tegen een vrouw zeggen; ‘ik weet wel wat ik met jou zou doen’, dat kan dus ook niet. En hoewel de #MeToo hype net zoals de voorgaande vergelijkbare hashtags weer over zal gaan, zullen er nieuwe komen totdat het veroorzakende gedrag stopt.

15 thoughts on “#MeToo

 1. Slachtoffers worden vaak genoeg nogmaals slachtoffer gemaakt door wel of niet goed bedoelde opmerkingen. Schaamte, en dat zijn dingen die mensen tegen hielden het te vertellen.
  Alleen als er rolmodellen zijn die hun verhaal durven te doen, tja ………….
  Ondanks dat ik zelf ook slachtoffer ben geweest, heb ik tijdens al deze onthullingen gezwegen …….. dat past beter bij me.

 2. Ik vind #METOO absoluut geen hype. Het heeft altijd al bestaan, maar het komt toevallig nu aan de oppervlakte. En het doet precies waar het voor bedoeld is. Mensen een idee geven wat de omvang is van het probleem. En ook het besef dat #METOO ook de ‘kleinere’ dingen omvat en dat je het niet direct over een verkrachting hoeft te hebben.

 3. Ik hoop dat het ge-metoo binnen kort ophoud….Er zijn ook nette mannen en vrouwen……

 4. Als ik mijn mond zou moeten opendoen over sexuele intimidatie, dan ken ik er ook nog wel een paar. ‘Heb je het koud of ben je blij mij te zien?’ Dat soort opmerkingen. Maar hé, jemig. Dan kan ik wel bezig blijven. Ik heb niet het gevoel dat er iemand ongewenst aan me heeft gezeten en ik heb ook geen complexen over gehouden van die opmerkingen. Misschien ben ik wel weerbaar genoeg, geen idee. Maar ik vind het inderdaad wat de spuigaten uitlopen. Mijn vader durfde op een gegeven moment ook niet lief te zijn voor de vele kleine kinderen die spontaan altijd op hem afkwamen. Je moet tegenwoordig alles en iedereen op een gouden weegschaaltje leggen.

 5. misschien wordt het tijd dat we terughoudendheid gaan bepleiten. Gewoon leren je bek tehouden en je handen thuis.
  al die zelfexpressie doet ons geen goed.

 6. Ik ben een hele tijd judoleraar geweest bij de hele kleintjes. Het plezier om om te gaan met kinderen gaat er vanaf zodra de kinderen iets ouder worden en pa en ma zich langs de kant overal mee gaan bemoeien. Dan is de spontaniteit en spelvorm ver te zoeken. Judo is duidelijk een contactsport. Na alle commotie bij andere clubs, zijn wij destijds met twee leraren verder gegaan. Later ben ik gestopt met lesgeven aan de kleintjes. Maar ook bij de volwassenen zijn aanrakingen niet altijd te voorkomen. Zolang als dat niet met opzet is moet je daarover kunnen praten, het uit de anonimiteit halen. Vrouwen en mannen moeten in dat opzicht elkaars gelijken zijn en met respect met elkaar omgaan.

 7. En toch áls je dan na jaren terecht je mond open doet doe dat dan waar het hoort, gelukkig heb ik geen FB dus gaat de hype aan me voorbij en krijg er slechts van mee wat er op TV komt . Wat ik er van vind maakt voor de slachtoffers niet uit en het onderwerp is me ook niet uit eigen ervaring bekend, zelfs niet zijdelings.Maar dat ik hype zeg zegt misschien genoeg.

 8. Naast het metoo verhaal lees ik sowieso veel over seksueel wangedrag de laatste tijd, het wordt erger en extremer. Puur machtsmisbruik en eigenbelang is het.

 9. Misschien zit er af en toe een leugentje tussen bij jonge mensen die te laat thuis zijn en bang voor straf maar in de meeste gevallen is het waar en die haalt de politie er heel gauw uit.Maar veel vrouwent zwijgen omdat die beschaamd en er nooit zullen over praten omdat ze het zo gauw moglijk willen vergeten..Het wordt tijd dat er eindelijk is mooi schip gehouden wordt..Mannen mogen versieren maar nee moet eens eindelijk neen worden. Geld en macht is de rede dat er vaak bij aangifte niets van komt.

 10. Het is heel erg wanneer het die vrouwen écht is overkomen. Maar het is een moeilijk materie, vrouwen die om welke reden dan ook, kwaad willen, kunnen een onschuldige man ook kapot maken. Het is een buurman van mij overkomen, dat zijn dochtertje moest zeggen dat hij haar had misbruikt, dat bleek niet waar te zijn.

 11. Het is, vrees ik, een bijna onuitroeibare opvatting van sommige mannen (en vrouwen!) dat ze dit niet willen zien en met waardeloze argumenten komen.
  Toch zijn er ook mannen met het hart op de juiste plaats. Dat moeten we niet vergeten.

 12. Hoe ver gaat het. Nu dit en al eerder intimiteiten met kinderen. Ik had een pleegdochter die uit een ander pleeggezin kwam. Haar pleegouder lees vader werd aangeklaagd door twee broertjes. Hij zou iets met ze gedaan hebben. Op de zelfde kamer sliep nog een jongen, hij heeft nooit iets gemerkt. De man werd wel veroordeeld en zijn leven was kapot. Mijn schoonvader, hij was toen negentig zat op een muurtje bij een winkelcentrum in Amsterdam. Er speelde een kindje en die wilde ook wel op dat muurtje zitten.
  schoonvader tilt hem op en zet hem naast zich. De moeder ziet dat en begint toch een partij te schelden. Blijf met je gore rotpoten van dat kind af, vieze vuile ouwe kerel. Je durft niet meer spontaan te zijn. Ik als ex kapper ben gewoon gewend mensen aan te raken en doe dat dan ook. maar ik denk steeds weer kan dat wel, andere mensen aanraken?

Comments are closed.