Maeslantkering

De Maeslantkering is een machtige stormvloedkering bij Hoek van Holland

Als je opgroeit in Vlaardingen dan is de zee nooit ver en de Nieuwe Waterweg al helemaal niet. Dat dat water gevaarlijk is is niets nieuws in ons laag gelegen landje. Vroeger al werden boerderijen op terpen gebouwd en deden dijken hun werk. Dat water heeft in 53 al vele levens geëist en als gevolg daarvan werd er besloten de Deltawerken te bouwen. De Maeslantkering is er daar één van.

In 1991 begon de bouw van deze machtig grote constructie. Op 10 mei 1997 werd de stormvloedkering onder toeziend oog van toen nog Koningin Beatrix gesloten. De stormvloedkering heeft twee beweegbare ”armen’ die zich over de waterweg bewegen en met een ruimte van 80 cm ertussen de Nieuwe Waterweg afsluiten. De kering is geheel computergestuurd en kan zonder tussenkomst van mens sluiten. De voorbereiding van de sluiting wordt in gang gezet als het water 2,6 meter boven NAP is en gaat daadwerkelijk dicht wanneer het water 3 meter boven NAP staat.

Voor die tijd zijn de dokken waarin de armen liggen al vol met water gelopen en is de scheepvaart op de hoogte gebracht van een mogelijke sluiting. In de uren erna wordt de scheepvaart ook op de hoogte gebracht als de sluiting daadwerkelijk doorgaat. Een half uur voor de sluiting is er geen scheepvaartverkeer meer op de Nieuwe Waterweg en drijven de armen naar elkaar toe. Net voor ze daadwerkelijk gesloten zijn beginnen de armen zich met water te vullen en zinken ze af naar de bodem. Hierdoor is samen met verderop gelegen keringen het achterland afgeschermd van het hoge water en houden wij droge voeten.

Wil je de werking van deze machtige stormvloedkering aanschouwen? Op 9 september is er een functioneringssluiting. Dit jaar is de sluiting extra bijzonder omdat het dan 20 jaar geleden is dat de Maeslantkering in gebruik ging. Iets wat ik me nog herinner, want dat krijg je als je als je opgroeit in Vlaardingen waar het water nooit ver weg is.

11 thoughts on “Maeslantkering

 1. Ik heb het bouwwerk al eens gezien.Indrukwekkend en zal het zeker niet vergeten.Wat Edward zei van die planken voor de deur heb ik jaren geleden zelf meegemaakt maar heeft ons niet geholpen Toen Antwerpen de sluizen sloot werdt al het water de nete in gestuurd en liep in Lier het water over de dijk en toverden onze wijk om tot een meer.De huizen liepen onderwater.We hadden tot 1.40 water binnnen.Zulke dingen vergeet je nooit maar is natuurlijk niet te vergelijken met wat er in Nedeland gebeurde maar die zijn aan het werk gegaan met bouwwerken die jullie nu beschermen.Hier heeft men de dijken verhoogd. Maar bij storm is de waterstand nog altijd dreigend.hoog

 2. Ik zal niet er heen gaan maar ik ben wel blij met je mooie beschrijving van deze kolossale beveiliging.
  Ergens vind ik het jammer dat ik nooit weg en waterbouwkunde heb gestudeerd want ik speelde vroeger altijd graag bij stromende sloten. En dat werd door mijn moeder verboden. Vandaar waarschijnlijk mijn gemiste studie of waren er meer vuilnismannen nodig?

 3. Dat lijkt me een geweldig gezicht als dat gebeurd. Maar helaas, pindakaas, dan kan ik niet gaan kijken omdat ze hier in huis de nieuwe keuken plaatsen.

 4. Enorme dingen worden aangelegd. Hopelijk is bestand tegen ramp. Onderdelen ziet goed uit. Stormvloedkering houd wel tegen zo ding.

 5. mogge Liesbeth
  ja dat zijn enorme armen die daar liggen te wachten om ons eventueel te helpen droog blijven
  en samen met de andere onderdelen van de delta werken zien de ramp van ’53 niet te laten herhalen

Comments are closed.