Maandag 9 januari 2017

Het treinbankje in de IC treinen

Treinbankje
Enige tijd geleden kwam ik hem voor het eerst tegen, het treinbankje. Daarmee bedoel ik niet de gewone stoelen of dubbele zitjes, maar serieus een bankje. In een bepaalde dubbeldekker die wordt gebruikt als intercity is deze bank de vervanging van de drie klapstoeltjes op het balkon. Het balkon is de oude benaming van het huidige tussenstuk in de trein. Op die tussenstukken zie je veelal klapstoeltjes, ofwel 3 naast elkaar ofwel 2 dubbele zitjes. In de nieuwere serie zijn de 3 naast elkaar geplaatste klapstoeltjes vervangen door een bankje. Een ander groot verschil met de klapstoelen, is de bekleding. Bijna alle treinstoelen zijn van stof, pas sinds kort worden vooral de stoptreinen uitgevoerd met kunststof.

Ik kan niet anders zeggen dat ik dol ben op het treinbankje. Ik kan relaxed zitten, m’n benen strekken en het is vaak rustiger dan in de coupés. Ideaal gewoon. Het enige nadeel bemerkte ik toen de machinist iets te kwispelig de Moerdijkburg op sjeesde en ik bijna van het bankje gelanceerd werd. Jup dat bankje is by far mijn favo plekkie, jammer dat zoveel andere mensen dat ook vinden.

Beste plek in de trein, het treinbankje op het balkon.

18 thoughts on “Maandag 9 januari 2017”

 1. minoesjka2 schreef:

  O, maar ik vind die bankjes er eigenlijk gewoon heel oncomfortabel uit. Moet wel gelijk toegeven dat ik er nooit op gezeten heb.

 2. logbankje schreef:

  Ik ken alleen nog de klapstoeltjes op het balkon, veel gezeten in de spits.
  Het bankje lijkt me veel relaxter. Hans

 3. rietepietz schreef:

  Ik zit ook altijd graag op he balkon, kan me niet schelen op wat voor zitje.

  1. VillaSappho schreef:

   haha met je neus in het zonnetje zeker.

 4. Matroos Beek schreef:

  Gezellig daar op die trein!

 5. willyduvel schreef:

  Heel gezellig zo te zien ! Grts

 6. henk50 schreef:

  Het zijn de o.a. gereviseerde (stop) dubbeldekkers waar ze deze plekken hebben gemaakt. Worden nogal eens ‘chill’ gebruikt door scholieren. Ik heb er ook wel eens iemand op zien liggen slapen.

  1. VillaSappho schreef:

   Nee dat zijn die hippe stoppers dit is een ic. Die banken die jij bedoeld zijn in de coupé te vinden de mijne op het balkon.

 7. Leo schreef:

  Ik dacht dat de treinen altijd vol zaten…??…volgens het nieuws…..

  1. VillaSappho schreef:

   ja maar ik reis niet in de spits

 8. lauradenkt schreef:

  Oooh die heb ik nooit gezien! Wat ik ook irritant vind bij die klapstoeltjes is dat je er niet kunt zitten als iemand er zijn fiets tegenaan heeft geplaatst. Daar heb je hier dan ook misschien niet zo snel last van.

  1. VillaSappho schreef:

   Ja das vervelend maar op sommige plaatsen gaan de fietsen voor, hangt ook een bordje

 9. Edward McDunn schreef:

  Leuk Liesbeth, dat wordt vechten om een plekje op zo’n bankje.

 10. John schreef:

  Beter dan klapstoeltjes lijkt me. Ik reis eigenlijk nooit met de trein. Mss moet ik dat gewoon weer eens doen.

  1. VillaSappho schreef:

   ja doe dat weer eens. keileuk

 11. fietszwerver schreef:

  en op die plekken , kon ik vaak mijn fiets nog kwijt als alle andere plekken bezet waren ?
  is ook het plaatje NS fiets voorrang verdwenen :(

 12. natuurfreak schreef:

  In stof zit het aangenamer maar is ook veel vlugger vuil en slecht te onderhouden..Hoe zou het er uit zien binnen enkele maanden?

  1. VillaSappho schreef:

   ja dat was precies de reden dat de nieuwe stoptreinen geen stof meer hebben. De oude stoelen zijn intensief gereinigd maar zien er al niet meer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: